پخش زنده
امروز: -
به نظر می رسد نگرانی از نتیجه بخش نبودن اقدامات ولیعهد عربستان، دستگاه دیپلماسی امریکا را به در پیش گرفتن مواضع خلاف موضع گیری ترامپ در قبال موج بازداشت شاهزادگان سعودی سوق داده است.
رکس تیلرسون وزیر امور خارجه امریکا بر خلاف موضع گیری ترامپ، روز جمعه اعلام کرد پاکسازی بی سابقه در عربستان سعودی تحت عنوان مبارزه با فساد مالی « نگرانیهایی » ایجاد می کند. به گفته تیلرسون این بازداشتها تا زمانی که شفافیتی در مورد اینکه چه بر سر این افراد می آید وجود نداشته باشد، نگرانیهایی را ایجاد خواهد کرد.» محمدبن سلمان ولیعهد عربستان در چند روز گذشته تحت پوش مبارزه با فساد صدها شاهزاده سعودی از جمله محمدبن نائف ولیعهد سابق و متعب بن عبدالله فرمانده گارد ملی این کشور را بازداشت کرده و دستور مصادره اموال صدها شاهزاده دیگر را نیز صادر کرده است.
موضع گیری رکس تیلرسون در شرایطی است که دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا پس از انتشار خبر برکناری و بازداشت صدها شاهزاده سعودی اعلام کرد که به اقدامات سلمان وفرزندش اطمینان دارد و از ادامه این اقدامات نیز حمایت کرد. سوال اینجاست که چرا رکس تیلرسون در خصوص تحولات عربستان برخلاف ترامپ موضع گیری کرده است؟ در پاسخ به نظر می رسد دستگاه دیپلماسی امریکا از کارشناسان و اتاق های فکری برخوردار است که وضعیت عربستان را به خوبی می شناسند و ارزیابی آنها از اقدامات کودتاگونه محمدبن سلمان مثبت نیست و این نگرانی را دارند که سرانجام این اقدامات نیز به حذف خانواده سلمان از قدرت منجر شده ودرنتیجه عربستان از دایره متحدان امریکا خارج شود بنابر این چنین موضعی می تواند در چارچوب حفظ رابطه ریاض/ واشنگتن تحلیل شود.
این ارزیابی از این جهت قابل تامل است که محمدبن سلمان در حوزه های دینی، اقتصادی و اجتماعی و سیاسی اقدامات متهورانه ای را اجرا کرده است که بیشتر کارشناسان با توجه به ساختار قبیله ای این کشور در مورد عاقبت این اقدامات هشدار داده اند و حتی پیش بینی کرده اند که این اقدامات می تواند خاندان سعودی را به سمت سقوط هدایت نماید. همچنین ولیعهد عربستان درسیاست خارجی خود نیز رویکرد تنش زایی را با محور مقاومت در دستور کار قرار داده است که نمی توان برای آن پیروزی تصور کرد چرا که عربستان اکنون با وجود داشتن بازوانی چون گروههای تروریستی داعش در عراق، سوریه، لبنان و یمن شکست خورده است و حالا که این بازوان قطع شده اند آنها ضعیف تر از گذشته هستند.
در این ارتباط اشاره به این نکته نیز مهم است که حتی برخی محافل در اسراییل نیز از اقدامات ولیعهد عربستان در منطقه ابراز نگرانی کرده اند بطوریکه روزنامه هاآرتص نیز روز جمعه نوشت پافشاری عربستان سعودی برای هدایت منطقه در خلاف جهت، آن را به بن بست خواهد کشاند. این روزنامه افزود عربستان سعودی شکستهای متعددی را متحمل شده است که آخرین آن جنگ در یمن است. تلاش عربستان سعودی برای ایجاد نظمی جدید در منطقه برای اسرائیل ایجاب می کند اطمینان پیدا کند که به رویارویی با حزب الله کشیده نخواهد شد. این موضع گیری به این مفهوم است که رژیم صهیونیستی نیز علی رغم جنگ روانی مبنی بر حمله به لبنان وسوریه، از درگیر شدن در درگیری منطقه ای وحشت دارد.