گزارش مکتوب
هر خانه یک کارخانه است
فعالان مشاغل خانگی می گویند اگر حمایت دولت بیشتر شود می توانند فعالیت های خود را گسترش دهند و نیروی کار جدید استخدام کنند.
وارد که خانه می شوی، صدای قیژ قیژ چرخ خیاطی ها فضا را پر کرده است. در یکی از اتاق های این منزل ، چند بانو با همکاری یکدیگر کارگاه خیاطی خانگی راه انداخته اند.
خانم خانه و مدیر این کارگاه مشاغل خانگی می گوید: «دو سال پیش فکر کردم چطور می توانم هم به کار خانه برسم و هم کار کنم تا دستم توی جیب خودم باشه ؛ اولین چیزی که به خاطرم رسید چرخ خیاطی جهازیه ام بود.» حالا او کارش را توسعه داده است و چند بانوی دیگر با او کار می کنند.
قیژ قیژ چرخ خیاطی ها در این خانه آهنگ نشاط و زندگی است. آنها چرخ زندگی را به دست گرفته اند و بهترین لباسهای محلی را برای مشتریان می دوزند.
در کارگاهی دیگر، چرخش چرخ های دستگاه تراش، سنگ های تزئینی و عقیق را صیقل می دهد. مدیر کارگاه می گوید: وقتی این کار را در دوره های فنی حرفه ای یاد گرفتم، سرمایه ای برای اجاره مغازه نداشتم. با وام اندکی که گرفتم ، ابزار مورد نیازم را تهیه و در پارکینگ خانه مستقر کردم. با تراش روزی یکی دو سنگ شروع کردم و به تدریج توانستم تعدادش را بالا ببرم. حالا شکر خدا کارگاهی نزدیک منزل اجاره کرده ام و چند نفر را هم آموزش داده ام که کمک کارم هستند.
اهمیت توجه به مشاغل خانگی
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مشاغل خانگی از جمله کسب و کارهایی هستند که با سرمایه اندک و بدون نیاز به فضای فیزیکی قابل توجه توسط افراد خانواده در داخل منازل و یا فضاهای محدود دیگر به اجرا در می آیند. هدف از ایجاد این مشاغل درآمدزایی برای افرادی است که به دلایلی مانند کمبود سرمایه یا عدم امکان دوری از خانه نتوانسته اند شاغل شوند.
به گفته کارشناسان ، کسب مهارت لازم برای تولید کالاهای مورد نیاز جامعه ، سرمایه اندک و پشتکار کافی برای راه اندازی مشاغل خانگی کفایت می کند. از این رو با برنامه ریزی و حمایت مناسب از اقشار کم درآمد و به ویژه زنان می توان مشاغل خانگی را گسترش داد و به افزایش اشتغالزایی و تقویت وضعیت معیشتی خانواده ها و رونق اقتصادی کمک کرد.
افزایش 10 برابری تسهیلات مشاغل خانگی
مدیر کل کار ، تعاون و امور اجتماعی استان اردبیل از افزایش 10 برابری تسهیلات مشاغل خانگی در استان خبر داد و گفت: سال گذشته میزان تسهیلات مشاغل خانگی استان اردبیل دو میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان بود که امسال با افزایش ۱۰ برابری به ۲۲ میلیارد تومان رسیده است.
قاسم رحیمی با بیان اینکه متقاضیان واجد شرایط برای دریافت این تسهیلات در حال معرفی به بانک های عامل هستند افزود: سال گذشته برای یک هزار و 667 مورد شغلی و در هفت ماهه نخست امسال برای یک هزار و 62 مورد شغلی مجوز صادر شده است.
وی با خاطرنشان کردن اینکه اجرای طرحهایی مانند مهارت آموزی شرایط مناسبی برای آموزش علاقه مندان به راه اندازی مشاغل خانگی فراهم کرده است گفت: تعداد صاحبان مشاغل خانگی در استان اردبیل به بیش از 7 هزار واحد می رسد و راه اندازی انواع کسب و کارهای مربوط به صنایع دستی به ویژه فرش و گلیم بافی، گلدوزی و خیاطی بیشترین متقاضی را داشته است.
مشکلات مشاغل خانگی
اغلب فعالان مشاغل خانگی می گویند اگر حمایت دولت بیشتر شود می توانند فعالیت های خود را گسترش دهند و نیروی کار جدید استخدام کنند. بررسی ها نشان می دهد در کنار مشکلاتی مانند دریافت به موقع و آسان تسهیلات ارزان قیمت یا کمبود فضای کارگاهی ، تامین مواد اولیه به قیمت مناسب و مهمتر از همه بازاریابی و فروش کالا از دغدغه های اصلی فعالان مشاغل خانگی است.
بنابراین وجود شرکت های پشتیبان برای بازاریابی و خرید مواد اولیه ضرورت خود را نشان می دهد. از طرق شرکت های پشتیبان تامین مواد اولیه آسانتر می شود و قیمت آن پایین می آید. در عین حال روند برندسازی، بازاریابی و فروش محصولات تخصصی تر خواهد شد.
مدیر کل کار ، تعاون و امور اجتماعی استان با اذعان به ضرورت راه اندازی شرکت های پشتیبان کننده از مشاغل خانگی گفت: تاسیس این شرکت ها در حال مطالعه و پیگیری است و از سال آینده با حمایت دولت ، شرکت های تخصصی پشتیبان کننده در استان ایجاد می شوند.
مشاغل خانگی سرمایه های پنهان اقتصاد هستند که با حمایت از آنها زمینه تولید و کسب وکار فراهم می شود. با این حال کارشناسان هشدار می دهند که باید مراقب بود صدور بی رویه مجوز مشاغل خانگی بود تا تسهیلات بدون مطالعه هزینه نشود. وگرنه مشاغل خانگی به سوددهی نخواهند رسید و تسهیلات پرداخت شده به هدر خواهد رفت.
* نویسنده: یاشار پورمجید
هر خانه یک کارخانه است هر خانه یک کارخانه است هر خانه یک کارخانه است هر خانه یک کارخانه است هر خانه یک کارخانه است