پخش زنده
امروز: -
بولتن حاضر تلاش دارد مهمترین چالش های داخلی و خارجی دولت جدید آمریکا را در بازه زمانی هفتگی، رصد و در چارچوب موضوعی دسته بندی کند و در اختیار پژوهشگران و برنامهسازان این حوزه قرار دهد.
پژوهش خبری صدا وسیما: سابقه دشمنی ایالات متحده آمریکا با جمهوری اسلامی به هفته های نخستین پیروزی انقلاب اسلامی باز میگردد. این دشمنی ممکن است دچار فراز و فرود شده باشد اما به گواهی تاریخ هرگز در اصل و اساس خود دستخوش کوچکترین تغییری نشده است بلکه گذشت زمان بارها اثبات کرده که دشمنی کاخ سفید با ایران اسلامی روز به روز سخت تر و همه جانبه تر شده است.
واقعیت این است که انتخاب دونالدترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا بیش از آنکه موجب تقویت حزب جمهوریخواه آمریکا شود گسترش اختلافات را در جامعه آمریکا در پی داشته است.. جالب است که اختلافات یادشده ، که هر روزه موارد متعددی از آن گزارش می شود، مختص دو حزب رقیب جمهوریخواه و دموکرات نیست بلکه یکی از پیامدهای پیروزی ترامپ اوج گرفتن اختلافات داخلی در حزب جمهوریخواه است..
بولتن حاضر تلاش دارد مهمترین تبلیغات رسانه ای مقامات آمریکایی در خصوص مهمترین چالش های داخلی و خارجی دولت جدید آمریکا را دربازه زمانی هفتگی، رصد و در چارچوب موضوعی دسته بندی و در اختیار پژوهشگران و برنامهسازان این حوزه قرار دهد.
جمع بندی
در زمینه رصد اوضاع آمریکا ؛ تداوم بلکه تشدید اختلافات سیاسی میان شخصیت های مختلف آمریکایی و ترامپ که بیشترین حجم نمونه های تبلیغی را شامل می شود. در ادامه و در بخش اجتماعی ؛ تداوم اختلافات بر سر طرح های بهداشت و درمان و ادامه کشمکش ها میان ترامپ و دستگاه قضایی آمریکا ، مهمترین نمونه های تبلیغاتی را شامل می شود. و اما در بخش دوم یعنی در خصوص مناسبات چالشی ، نمونه های چندی خودنمایی می کند که بیشترین حجم تبلیغات به مناسبات چالشی واشنگتن با مسکو اختصاص داشت. در ادامه مناسبات چالشی واشنگتن با پکن و پیونگ یانگ البته باحجم متساوی انعکاس یافته است.
و اما در خصوص رصد اوضاع داخلی آمریکا باید گفت ؛ شواهد زیادی نشان از تداوم بلکه گسترش اختلافات سیاسی در جامعه آمریکا دارد. به نظر می رسد این اختلافات با آمدن ترامپ و سیاست های چالش برانگیزش به شدت افزایش یافته. بهانه های مختلفی این اختلافات را دامن میزند یکی از جدیدترین بهانه ها تصمیم درباره برجام و خروج احتمالی از آن است. رسانه ها در این خصوص از انتقادات تند شخصیت های مختلفی خبر دادند . به گزارش رسانه ها «نانسی پلوسی» رهبر دموکراتهای مجلس نمایندگان آمریکا در توئیت خود نوشت : به نظر می رسد که راهبرد سیاست خارجی ترامپ، بایست دنیا، میخواهم پیاده شوم، است!وی به خروج ترامپ از توافق آب و هوایی پاریس، و توافق هسته ای با ایران اشاره کرد.(خبرگزاری مهر20/ 07/ 96)
«ریچارد هاس» رئیس شورای روابط خارجی آمریکا نیز با انتقاد شدید از ترامپ در پیامی توییتری نوشت: تصمیم «دونالد ترامپ» برای خروج از یونسکو نشان داد که او موضوع سیاست خارجی خود را یافته است. خروج از توافق پاریس، یونسکو، نفتا و برجام. هفته گذشته نیز هاس در پیام دیگری نوشته بود: حق با وزیر دفاع است. ماندن در توافق هسته ای ایران به نفع آمریکاست. با جلوگیری از تخریب آن جلوی بحران هسته ای دوم را بگیرید.(خبرگزاری مهر20/ 07/ 96 ) جالب این است که انتقادات یادشده منحصر به احزاب رقیب و مخالفین نیست بلکه هم حزبی های ترامپ نیز از وی شکایات زیادی دارند. بر این اساس راسانه ها اعلام کردند: «جِف فلیک» و «باب کورکر» دو تن از سناتورهای جمهوریخواه در کنگره آمریکا روز سه شنبه «دونالد ترامپ» را هدف انتقادات تند و کوبنده خود قرار داده و وی را به اقدامات ویرانگر در عرصه سیاسی و تنزل دادن موقعیت این کشور در عرصه جهانی متهم ساختند.سناتور جف فلیک جمهوریخواه کیه یکی از برجسته ترین منتقدان دونالد ترامپ به شمار می رود، روز سه شنبه در یک سخنرانی تأثیرگذار در صحن مجلس سنا اظهار داشت که خط مشی او با حزب متبوعش (جمهوریخواه) دیگر همخوانی ندارد و در انتخابات سال آینده کنگره شرکت نخواهد کرد.وی در ادامه گفت که سیاست آمریکا به رفتار «بی پروایانه، ظالمانه و فضاحت بار» کاخ سفید خو گرفته است. سناتور فلیک که دوران فعالیتش در مجلس سنا سال آینده- ۲۰۱۸- به پایان می رسد، گفت: «با توجه به شرایطی که هم اکنون بر حزب جمهوریخواه حاکم است، جمهوریخواهی مانند من در حزب جایی ندارد».(خبرگزاری مهر03/ 08/ 96)
در زمینه اجتماعی، رسانه ها از تداوم اختلافات بر سر طرح های درمانی و تداوم کشمکش دستگاه قضایی آمریکا و ترامپ خبر دادند. خبرگزاری ها در این خصوص گزارش کردند : رئیس جمهور آمریکا با امضای فرمانی روند لغو قانون بیمه سلف خود موسوم به «اوباماکر» را آغاز کرد.وی پس از امضای این قانون اجرایی، گفت کنگره را تحت فشار می گذارد تا قانون بیمه اوباما را کاملا تغییر بدهد.تغییر قانون بیمه اوباما یکی از شعارهای انتخاباتی دونالد ترامپ بود. در ماههای گذشته کنگره آمریکا، با اکثریت جمهوریخواه تلاش زیادی برای تغییر این قانون کرد، اما هر بار شکست خورد.گفتنی است اوایل مهر «جان مک کین» سناتور کارکشته جمهوری خواه مخالفت خود را با طرح هم حزبی هایش برای تغییر ساختار تامین اجتماعی کنونی آمریکا اعلام کرد.(خبرگزاری مهر20/ 07/ 96)
در ادامه شبکه تلویزیونی «سیاِناِن» با انتشار یک خبر فوری اعلام کرد : دومین قاضی فدرال آمریکا هم محدودیت های مسافرتی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را رد کرده است. این حکم از سوی «تئودور شانگ» (Theodore Chuang) قاضی فدرال در مریلند صادر شده است. اقدام این قاضی فدرال در متوقف کردن دستور مهاجرتی ترامپ به عنوان ضربه قانونی دیگری بر سومین تلاش دولت کنونی آمریکا برای اعمال محدودیت های مسافرتی برای شهروندان ۸ کشور است.لازم به ذکر است، یک قاضی فدرال در ایالت هاوایی دیروز با صدور حکمی اجرای بخش هایی مهم از جدیدترین ممنوعیت مهاجرتی ترامپ را به حالت تعلیق درآورده بود.( خبرگزاری مهر26/ 07/ 96)
پیش از این نیز رسانه ها از افزایش انتقادات شهروندان آمریکایی از ترامپ و در نتیجه کاهش محبوبیت وی خبر دادند. رسانه ها در این خصوص گزارش کرده بودند: نتایج تازه ترین نظرسنجی ها در آمریکا نشان می دهد پس از یک رشته اظهارات و عملکرد جنجال برانگیز دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا شامل تهدید کره شمالی به جنگ، شکایات درباره کمک رسانی به طوفان زدگان و اظهارات مبهم ترامپ درباره نژاد پرستی، تنها 24 درصد از آمریکایی ها فکر می کنند که کشورشان در مسیر درستی گام بر می دارند. این کاهش خوشبینی درباره عملکرد رییس جمهور آمریکا به ویژه در میان جمهوریخواهان بیشتر نمود داشته است زیرا در نظرسنجی ماه ژوئن شصت درصد از جمهوریخواهان گفته بودند کشور در مسیر درستی قرار دارد اما امروز تنها 44 درصد جمهوریخواهان اینگونه فکر می کنند. همچنین حدود هفتاد درصد از آمریکایی ها می گویند ترامپ آدمی متعادل و دارای قضاوت صحیح نیست و اکثریت تاکید دارند که وی قدرتمند یا صادق نیست. بیش از شصت درصد نیز نحوه برخورد وی را با روابط و موضوعات نژادی و نیز در مسائل سیاست خارجی و موضوعات مهاجرتی رد می کنند. ( خبرگزاری صداوسیما15/ 07/ 96)
در بخش سیاست خارجی ترامپ این هفته برخلاف هفته های اخیر که موضوع بحران شبه جزیره کره در صدر خبرها بود، مناسبات چالشی واشنگتن – مسکو به صدرخبرها آمده. در هفته های اخیر موضوعات چالشی متعددی در مناسبات واشنگتن مسکو رخ داده که حجم نمونه های تبلیغات رسانه ای مربوط به واشنگتن مسکو افزایش داده برای مثال : «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه با تاکید بر تصمیم مسکو بر پیگیری اقدامات ناقض حقوق بین الملل واشنگتن افزود: (با اعلام این که آمریکایی ها پرچم روسیه در کنسولگری این کشور در سانفرانسیسکو را بازگردانده اند، اما روسیه هنوز اقدامات آنها را ناقض قوانین بین المللی می داند.)..آنها پرچم ها و بایگانی کنسولگری را بازگردانده اند. اما همه اینها اقداماتی است که برای ما غیرقابل قبول است. این اقدامات عملا مفاد کنوانسیون بین المللی کنسولی در سال ۱۹۶۳ و کنوانسیون کنسولی دو جانبه را نقض می کند.(خبرگزاری مهر03/ 08/ 96) البته اختلاف بر سر مواضع ترامپ در قبال برجام نیز موضوعی است دیگر.[1]
البته حجم نمونه های چالشی واشنگتن - پکن و پیونگ یانگ در حجم یکسانی بازتاب یافت .
پژوهش خبری// پژوهشگر: مرتضی هوشیار
--------------------
[1]- «دیمیتری پسکوف» سخنگوی دفتر ریاست جمهوری روسیه:خروج واشنگتن از برجام به تبعات غیرقابل پیش بینی منتهی میشود. میدانیم اگر آمریکا از توافق هسته ای خارج شود، ایران نیز از آن خارج خواهد شد. خروج واشنگتن از برجام، به ثبات، امنیت و عدم اشاعه در تمام دنیا آسیب خواهد زد...(خبرگزاری مهر21/07/96)