در اظهاراتی در اندیشکده انگلیسی چتم هاوس ؛
کاترین اشتون: برجام ، توافقی فوق العاده است
مسئول سیاست خارجی سابق اتحادیه اروپا گفت: اگر آمریکا از توافق هسته ای ایران خارج شود، پیامی را به جهان مخابره می کند مبنی بر اینکه این کشور نمی تواند به تعهداتش پایبند بماند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ؛ کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی سابق اتحادیه اروپا در اظهاراتی در اندیشکده انگلیسی چتم هاوس درباره ارزیابی توافق هسته ای ایران بعد از گذشت دو سال از اجرای آن گفت آنچه در نتیجه برجام حاصل شد، فوق العاده بود. هیچ کس چند ماه قبل از این توافق، بر روی موفقیت آن شرط بندی نمی کرد.
اشتون گفت: اگر آمریکا از توافق هسته ای ایران خارج شود، پیامی را به جهان مخابره می کند مبنی بر اینکه این کشور نمی تواند به تعهداتش پایبند بماند.
وی گفت: به اعتقاد من توافق هسته ای ایران از مهم ترین و پیچیده ترین توافق نامه هایی است که با ایران امضا شده است. هنگامی که من مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بودم، توافق با ایران بزرگ ترین چالش ما بود، توافق هسته ای با ایران توافقی استثنایی است. برجام توافقی، فوق العاده و پیچیده است. در شرایطی که ما روس ها را به سبب اوکراین تحریم کرده بودیم، روس ها در تحریم ایران با ما همسو شدند.
اشتون تاکید کرد: افراد به جای نگاهی کلی تر به این توافق در چارچوبی گسترده تر، درگیر جزئیات آن شده اند و با آن مخالفت می کنند.
وی گفت: اگر آمریکا از توافق هستهای کنار بکشد، این پیام را به دنیا خواهد فرستاد که این کشور نمیتواند به تعهداتش پایبند بماند.
باید به توافقنامه هسته ای به عنوان توافقی امید بخش پایبند باشیم
مسئول سابق سیاست خارجی در اتحادیه اروپا گفت :باید به توافقنامه هسته ای به عنوان توافقنامه ای امید بخش پایبند بمانیم.
کاترین اشتون که همراه با جان کری در همایش «توافقنامه هسته ای ایران، تاملی در دو سال اول» که به میزبانی اندیشکده سلطنتی چتم هاوس در لندن برگزار شد، سخن می گفت، توافقنامه هسته ای با ایران را یکی از مهم ترین و پیچیده ترین توافق ها خواند و تصریح کرد، این توافقنامه مجموعه ای از موضوعات مهم را در بر می گیرد. توافقنامه ای است که هم نیازمند نظارت و هم نیازمند پایبندی است، در بعد سیاسی نیز موضوعی پیچیده به شمار می آید، وقتی من مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بودم به این نتیجه رسیدم که بزرگ ترین چالشی که در برابر ما قرار دارد همین توافقنامه است زیرا توافقنامه ای است که تاثیرمستقیمی بر همه شرکای ما خواهد داشت، ما درباره این موضوع با روسیه ای همراه شده بودیم که هم زمان علیه این کشور تحریم هایی هم وضع می کردیم. از نگاه من این توافق، توافق استثنایی است. معتقدم ارتباط میان این توافقنامه و نتایج آن مثبت بوده است. این توافقنامه نتیجه تلاش هایی است که سالها کسی انتظار موفقیت آن را نداشت.»
وی افزود:« در اینکه آیا بر سر این توافقنامه، اتفاق نظر سیاسی وجود خواهد داشت یا خیر؟ تردیدهایی وجود داشت، بسیاری از کشورهای دشمن ایران می گفتند به هیچ وجه نباید به این کشور اجازه داد به سلاح هسته ای دست یابد در نتیجه برای رسیدن به این هدف مسیر گفتگو انتخاب شد. این توافقنامه یک توافقنامه متفاوت است و بازیگران متفاوتی در آن نقش داشته اند. وقتی امروز می خواهیم توافقنامه هسته ای را ارزیابی کنیم باید به امور مختلف توجه کنیم و اگر در پی بررسی جزئیات توافقنامه هستیم باید به برخی از ابعاد که اهمیت به سزایی هم دارند توجه بیشتری داشته باشیم. وقتی در پی توافق با اشخاص یا گروههایی هستیم، ساختار توافق بسیار حایز اهمیت است، اگر توافق نتیجه اش منتهی شدن به صلح و امنیت باشد نتیجه اش باید قابل قبول باشد، البته ممکن است برخی بر این عقیده باشند که نتیجه مورد نظر حاصل نشده است، در چنین شرایطی باید تلاش کنیم تصویر کلی از این توافقنامه معماگونه را تبیین نماییم. در حال حاضر انتظار از کنگره آمریکا این است که در این توافقنامه دقت کند. باید در پی پاسخ به این این سئوال بود که آیا این توافقنامه می تواند تا حدودی این نتیجه را، که جهانی امن تر رقم خواهد خورد، عملی کند؟ باید به آنانی که متن توافقنامه را تهیه کرده اند، اعتماد کرد، سپس این پرسش را مطرح کرد که آیا شرایط ایجاب می کند گفتگوهای بیشتری با ایران انجام شود؟ ما با اصل گفتگوی بیشتر با ایران مخالف نیستیم اما در این مرحله کنگره باید به اصل توافقنامه، به تحولات در حوزه تسلیحاتی، به اتفاقات در یمن، لبنان و ... توجه داشته باشد. البته اگر بخواهیم از نگاه منتقدانه آمریکا که از زبان رئیس جمهوری این کشور مطرح شده است به توافقنامه بنگریم و بر این باور باشیم که بخش هایی از این توافقنامه قابل پذیرش نیست، در چنین شرایطی باید به فکر گفتگوهای بیشتر با ایران باشیم یا با همکاری هم در پی آن باشیم تا به رویکرد واحدی دست یابیم. در چنین شرایطی باید مجموعه ای در پی بررسی توافقنامه بر آیند در غیر این صورت منطقه به سمت تنش بیشتر پیش خواهد رفت.»
مسئول سابق سیاست خارجی اتحادیه اروپا به صورت غیر مستقیم رویکرد دولت جدید آمریکا را نوعی اهانت به پنج کشور دیگر در مذاکرات با ایران دانست و افزود:« با این شرایط پیام شما به هم پیمانانتان که دوشادوششان گفتگو کردید این است که اقدام نامناسبی انجام دادید. به نظر من در حال حاضر پنج کشور دیگر باید کار مهمی انجام دهند و آن حمایت از توافقنامه است، این کار بدون استثناء وظیفه همه این کشورهاست. ما باید به این توافقنامه پایبند باشیم زیرا توافقنامه امید بخشی است. نکته دیگر اینکه گفتگو و دیپلماسی همواره اساس و بنیان کار برای حل موضوعات مهم و بزرگ به شمار می آید.»