می گویند هر کدام از آن تا 1400 دانه را در خود جای می دهد .
به خاطر خواص فراوان و تاجی که بر سر دارد سلطان میوه ها نامیده می شود .
انار میهمان پاییز........هر ساله تقریبا نیمی از انار دنیا در ایران تولید می شود .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز لرستان، بازدار رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان گفت: سهم لرستان 2 هزار هکتار باغ بارور و 800 هکتار نهاله که هنوز به ثمر نرسیده است.
این باغات در شهرستانهای کوهدشت، جنوب خرم آباد وچگنی قرار دارند .بازدار می گوید : 35 تا 40 هزار تن در سال تولید داریم .
حسنی مقدم مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز گفت: 5 هزار نفر در زمینه کاشت ، داشت و برداشت انار در لرستان فعالیت می کنند .
اما شهرستان کوهدشت در استان لرستان به دلیل شرایط آبوهوایی مساعد و خاک مرغوب یکی از مناطق انار خیز کشور است و منطقه "سیاب" که در جنوب غربی این شهرستان و در فاصله 60 کیلومتری آن قرار دارد مرغوبترین انارهای تولیدی در سطح کشور را تولید میکند.
"سیاب" کوهدشت یکی از بهترین انارستانهای ایران را از لحاظ کیفیت و مرغوبیت در خود پرورش میدهد، انارهایی که نظیرشان در کمتر جایی از انارستانهای کشور دیده میشود.
در حقیقت متمرکز بودن ، کیفیت بالا ،ارگانیک بودن و قیمت مناسب انار این منطقه آوازه آن را به دورترین نقاط دنیا رسانده است .
در این منطقه 1800 هکتار باغ متمرکز وجود دارد که سالانه بیش از 34 هزار تن انار در این منطقه به عمل میآید.از میان انارهای تولیدی در تنگ سیاب ارقام یاقوت سیاب، امید سیاب و دردانه سیاب را میتوان بهعنوان ارقام برتری که قابلیت صادراتی بالا دارند نام بردیاقوت سرخ کوهدشت که محصولی کاملاً ارگانیک است مورداستفاده دهها کشور دنیا قرار میگیرد. ولی متأسفانه این انار به اسم دیگر استانها به بازارهای دنیا صادر می شود و نامی از لرستان نیست.یکی از باغداران می گوید: امسال از محصول و فروش آن راضی هستند .باغدار دیگری می گوید: امسال از شهرهای مختلف ساوه ، اصفهان، تبریز و... باغهای ما را اجاره کرده اند و اکنون برای خرید آن آمده اند . اما در این بین کارخانه ای در منطقه تنگ سیاب کوهدشت وجود دارد که آن هم به دلیل کم توجهی بانکها هنوز راکد مانده است. در واقع نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی برای فرآوردههای انار و ضعف بستهبندی، چوب حراج دلالان بر پیکر انار خوشرنگ لرستان، نداشتن برند و ارزان فروشی این محصول، تنها بخشی از مشکلاتی تولید کنندگان انار در لرستان است. فتحی مدیر این کارخانه راکد شده می گوید: اگر 5 میلیارد تومان سرمایه در گردش در اختیار ما قرار بگیرد با ظرفیت کامل شروع به کار می کنیم .با فعال شدن این کارخانه زمینه فراوری روزانه 600 تن انار فراهم می شود . همچنین زمینه اشتغال 100 نفر ......اگر همین کارخانه فعال شود انار لرستان و شهرستان کوهدشت با برند همین آب و خاک صادر می شود.
کمک به حل مشکلات باغداران انار شهرستان کوهدشت بهعنوان بزرگترین انارستان متمرکز کشور موضوعی است که علاوه بر کمک به معیشت باغداران منطقه زمینهساز رفع یکی از جدیترین مشکلات پیش روی تولید این محصول صادراتی استان است.هم اکنون رب انار و انار خشک شده در تولید غذاهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین باید توجه کرد که آفات انباری این محصول بهشتی نسبت به سایر محصولات کشاورزی کمتر بوده و می توان با ایجاد بسترهای مناسب تا چند ماه آن را نگهداری کرد و در فصل غیر رشد آن را با قیمت و سود بیشتری به فروش رساند. اگر حمایت مسئولین و ایجاد بازارچه محلی برای فروش انار و فرآوریهای آن در منطقه کوهدشت به طور فصلی ایجاد شود میتواند در غرب کشور به عنوان یک بازارچه مهم فصلی و شناخته شده ابراز وجود نماید، چون که در غرب کشور سهم کوهدشت در تولید این یاقوت سرخ بسیار بالاست و میتواند یک قطب گردشگری را در این فصل برای لرستان و شهرستان کوهدشت ایجاد کند.ایجاد صنایع تبدیلی به عنوان اصلی ترین نیاز باغداران منطقه، ایجاد و توسعه تعاونی های خرید و همچنین ایجاد بازارچه فروش انار و محصولات فرآوری شده از انار، از جمله مسائلی است که باید مورد توجه مسوولان قرار گیرد تا با اولویت قرار دادن این دغدغهها، علاوه بر کوتاه کردن دست دلالان از باغات انار شهرستان کوهدشت، برای سودآوری و ایجاد اشتغال بیشتر برای باغداران تلاش شود.
مهناز رحمانی مهر