پس از بن نایف، نوبت به متعب رسید
ولیعهد عربستان در پوشش مبارزه با فساد فرمان برکناری و بازداشت دهها شاهزاده و مقام های ارشد سعودی را صادر کرد که در میان آنها متعب ابن عبدالله فرمانده گارد ملی شاخص ترین چهره هاست.
تلویزیون ـ«العربیه» یکشنبه شب به نقل از منابع آگاه گزارش داد محمدبن سلمان ولیعهد عربستان که ریاست کمیته جدید التأسیس مبارزه با فساد این کشور را به عهده دارد حکم برکناری و بازداشت ۱۰ نفر از شاهزادگان سعودی و دوازده نفر از وزرای سابق این کشور را صادر کرده و این در حالی است که گزارش ها از افزایش شمار مقامات و شاهزادگان سعودی بازداشت شده از سوی این کمیته تا 40 نفر حکایت دارد.
سرعت عمل این کمیته در برکناری و بازداشت دهها شاهزاده سعودی به ویژه پسران عبدالله پادشاه سابق عربستان، این گمانه را تقویت می کند که مبارزه با فساد پوششی بوده است تا محمدبن سلمان درپی از میان برداشتن محمدبن نائف، رقبای دیگر خود را حذف نماید.
متعب بن عبدالله در میان چهره های بازداشت شده از ویژگی های برجسته ای برخوردار بود بطوریکه پیش از این از وی به عنوان یکی از چهره هایی که ممکن است به پادشاهی برسد یاد می شد و پس از برکناری محمدبن نائف در ژوئن گذشته وخانه نشین شدن وی، این متعب بود که به عنوان رقیب اصلی محمدبن سلمان شناخته می شد. متعب فرماندهی 150 هزار نیروی ویژه را برای کنترل اوضاع امنیت داخلی به عهده داشت، نیرویی که از سال 1962 قبل از اینکه پدرش عبدالله پادشاه شود ریاست آن را به عهده داشت و بر اساس نظام قبیله ای عربستان، می توان گفت این نیروها همچنان به شاخه خانواده عبدالله وفادار خواهند بود.
متعب با طرح های محمدبن سلمان از جمله حمله به یمن نیز موافق نبود و نگرانی ها از احتمال کودتا از سوی وی سبب شده بود تا پادشاه عربستان چندی پیش تشکیلات امنیتی موازی تحت نظر خود به ریاست ژنرال عبد العزیز الهویرینی را ایجاد نماید که شامل واحدهای نیروهای ویژه ضد تروریستی بود.
اکنون تحلیلگران بدون استثنا تغییرات سیاسی در عربستان را در چارچوب جنگ قدرت و تلاش محمدبن سلمان برای تثبیت جایگاه و رسیدن به پادشاهی ارزیابی می کنند. اما سوال اینجاست که آیا محمدبن سلمان با توجه به ساختار قبیله ای و جامعه به شدت محافظه کار عربستان فقط با اتکا به دولت ترامپ قادر خواهد بود به آرزوهای خود برسد یا اینکه علی رغم حمایت امریکا و رژیم صهیونیستی از او، در داخل اوضاع طور دیگری رقم خواهد خورد؟
بن سلمان در ماههای اخیر اقدامات متهورانه ای را انجام داده است به ویژه در حوزه های فرهنگی واجتماعی مانند حضور زنان در ورزشگاهها یا دادن اجازه رانندگی به زنان، در حوزه دینی قول داده است که افراط گرایی را ریشه کن نماید که این هم به منزله رویارویی با طبقه مفتیان وهابی است که نقش مهمی در مشروعیت بخشی به حاکمیت دارند. در حوزه اقتصادی نیز تحت عنوان چشم انداز اقتصادی 2030 قرار است طرح نیوم را اجرا نماید که در اجرای آن هم تردیدهایی وجود دارد چرا که بی تردید اجرای چنین طرح بزرگی به ثبات نیاز دارد در حالیکه معلوم نیست وضعیت عربستان به کجا ختم شود؟
باتوجه به این اقدامات به نظر می رسد اتکا داشتن به حمایت خارجی در تثبیت اوضاع به نفع محمدبن سلمان کافی نباشد و چه بسا پس از مرگ سلمان، اوضاع بگونه ای دیگر رقم بخورد که دلخواه ولیعهد عربستان نباشد.
------------------------------
رضا محمدمراد