پخش زنده
امروز: -
کشورمان با کشت ۸۸درصد زعفران جهان جایگاه نخست را در تولید زعفران در دنیا به خود اختصاص داده است، اما این در حالی است که زعفران ایرانی با نشانهای خارجی و غیرایرانی در دنیا عرضه میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان، مجری طرح کشت گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی در دومین همایش طلای سرخ در روستای تاریخی دَماب مهردشت نجف آباد، گفت: 105هکتار از اراضی کشاورزی ایران به کشت محصول زعفران اختصاص دارد اما عرضه این محصول ارزشمند دارویی کشورمان بیشتر با نشان کشور اسپانیا به فروش می رسد.
پیمان یوسفی آذر سهم کشورمان را از تجارت زعفران در جهان، 286میلیون دلار اعلام کرد و افزود: در حال حاضر زعفران ایران به کشورهای اروپایی از جمله آلمان، اتریش، اسپانیا و همینطور چین صادر میشود اما بیشتر کشور اسپانیا با خرید این محصول از ایران و بستهبندی و برندسازی به نام خود ، به کشورهای دیگر صادر میکند.
وی اجرای طرح جامع ملی گیاهان دارویی در مجلس شورای اسلامی که با همکاری دولت و وزارت جهاد کشاورزی تهیه و در ستاد اقتاصد مقاومتی تصویب شده را راهکاری برای حمایت از تولیدکننده و حمایت از برند زعفرانی ایرانی دانست و افزود: امیدواریم به زودی با تصویب نهایی، این طرح در مراجع ذی ربط برای ایجاد طرحی مستقل به نتیجه برسد.
مجری طرح کشت گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی این راهم گفت که براساس این طرح جامع ملی تسهیلات بسیار مناسب و یک رقمی برای کشت گیاهان دارویی در اختیار کشاورزان در سراسر کشور قرار می گیرد که به یقین نرخ این تسهیلات بالاتر از 6درصد نخواهد بود.
وی همچنین با اشاره به اینکه سالیانه 143هزار تن انواع داروهای گیاهی همچون زعفران، گل محمدی، باریجه و آنغوزه در 155هزار هکتار اراضی کشاورزی کشور برداشت می شود، اضافه کرد: سهم تجارت جهانی در تولید داروهای گیاهی 122میلیارد دلار بوده در حالی که سهم کشورمان در این زمینه 42میلیارد دلار است.
نبود کارخانه بستهبندی در ایران فرصتی برای سودجویان
نبود کارخانه بستهبندی زعفران در کشورمان بهویژه استانهای اصلی تولیدکننده این محصول از جمله اصفهان، زمینه سواستفاده سودجویان را در دیگر کشورها به ویژه اسپانیا فراهم کرده تا با نام و برند خود زعفران تولیدی ایران را به مناطق مختلف جهان صادر کنند و سود حاصل از آن را به جیب بزنند.
مدیرتوسعه بازرگانی سازمان جهادکشاورزی استان اصفهان دراین باره میگوید: عمده ترین واردکننده زعفران ایران و بزرگ ترین صادرکننده این محصول در جهان کشور اسپانیاست که زعفران ایرانی را با نام خود در دنیا ثبت و توزیع میکند.
فرهاد حاجیمرادی با اشاره به اینکه بستهبندی و برندسازی برای تولیدکنندگان داخلی میتواند راهکاری مناسب برای جلوگیری از این معضل شود، افزود: در عین حال برخی صادرکنندگان زعفران ایرانی هم با سهلانگاری در فرآوری این محصول سبب کاهش کیفیت آن میشوند و با صادرات آن راه را برای سودجویی دیگر کشورها باز میکنند اما با طرحهای جدید جهادکشاورزی در صدد نظارت بیشتر بر روند تولید و فرآوری و صادرات زعفران ناب ایرانی هستیم.
بالاترین عیار زعفران، محصول کشاورزان دهق از توابع شهرستان نجف آباد با عیار 22 است.
آبیاری کم و بهره مندی از امتیاز کشت جایگزین، از امتیازهای خوب کشت محصول زعفران در اراضی کشاورزی استان اصفهان و استقبال بیشتر کشاورزان در سال های اخیر برای بهره مندی از سود آن است.
ایجاد اشتغال فصلی و کشت و کار راحت، برخی دیگر از مزایای کشت طلای سرخ یا همان زعفران است که کشاورزان مهردشت دهق هم از کیفیت خوب زعفران کشت شده در خاک این منطقه می گویند و اینکه برداشت و بازدهی آن چشمگیر است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهادشکاورزی استان اصفهان هم به رتبه چهارم استان در کشت زعفران کشور اشاره کرد و افزود: سالیانه 4هزار و 200کیلوگرم زعفران در استان اصفهان تولید میشود که این میزان نیازمند سرمایهگذاری خاصی در بخشهای فرآوری و بستهبندی است و با موافقت وزارت جهاد کشاورزی با اعطای تسهیلاتی در این زمینه بهزودی این بخش تقویت میشود.
احمدرضا رئیس زاده همچنین با اشاره به اینکه کشت طلای سرخ درشهرستان نطنز با بیشترین سطح زیرکشت در استان، در 10سال گذشته از 50هکتار به بیش از 220هکتار رسیده است، گفت: سال گذشته استقبال خوبی در زمینه کشت این محصول در استان شاهد بودیم که سطح زیرکشت را با 50هکتار افزایش به حدود 758هکتار رساند.
وی، آب کم مورد نیاز، نیاز آبی در فصل پائیز و زمستان (در زمانی که سایر محصولات زارعی و باغی نیازمند آب نیستند) و درآمدزایی مناسب با استفاده از نیروی کار خانوار را برخی از دلایل گرایش کشاورزان استان به کشت زعفران در سال های اخیر اعلام و اضافه کرد: شهرستان های نطنز، تیران و کرون، نجف آباد، کاشان، شاهین شهرومیمه، نائین و خوروبیابانک بیشترین سطح زیرکشت این محصول را در استان به خود اختصاص داده اند.
بیش از 90 درصد سود آوری با کشت زعفران
با توجه به سود آوری بالای محصول زعفران و به صورت میانگین برداشت یک کیلوگرم زعفران در هر 8هکتار، سطح زیر کشت این محصول در شهرستان نطنز به عنوان سرآمد کشت این محصول در استان، امسال 15درصد افزایش یافته است.
توجه ویژه به بهره برداری اقتصادی از کشت و برداشت محصولات ناب کشاورزی و توسعه و به روزرسانی این صنعت در شهرستان حاصلخیزی همچون نطنز به ویژه در سال «اقتصادمقاومتی، تولید و اشتغال» یکی از راههای اشتغالزایی و بی نیازی کشورمان به واردات این محصولات از خارج است.
مسئول امور باغبانی جهاد کشاورزی شهرستان نطنز می گوید: کاشت اولیه زعفران به ازای هر هکتار زمین، 400میلیون ریال هزینه دارد که این محصول با باردهی تا 8سال، در سال سوم به بیشترین بازدهی خودمیرسد.
اسفندیار حاجیزاده افزود: با سود به دست آمده در سال اول و دوم بعد از کشت زعفران، هزینههای کاشت و امور مراقبتی و آبیاری باز میگردد و در سال سوم به حداقل 90درصد سودآوری میرسد و در سال هشتم هم، تا 7برابر پیاز کشت شده، پیاز زعفران برای کشاورز به دست می آید که میتواند با سودآوری بالا آن را به فروش برساند.
وی گفت: کشاورزان باید مراقب برخی از پیازهای این محصول خریداری شده وارداتی باشند که دچار آفت کنه بوده و سبب از بین رفتن پیاز زعفران میشود.
نگارنده:سیده سارا اطهری