پخش زنده
امروز: -
طرح توزیع سهام عدالت باید نقش موثری در توزیع ثروت بین افراد کم درآمد جامعه و بالا بردن سطح درآمدی مردم می داشت و نباید از آن به عنوان ابزاری تبلیغاتی استفاده کرد.
ساسان شاه ویسی استاد اقتصاد در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت : باید مشخص شود هدف اصلی سهام عدالت افزایش ثروت عمومی یا بالا بردن سطح درآمدی مردم بوده است ؟ هر چند که تغییرات در شرکت های سهام عدالت محقق شدن هدف اول را کاملاً غیر ممکن کرد اما متأسفانه در حال حاضر به نظر می رسد دستیابی به هدف دوم هم ممکن نباشد.
وی افزود: به گفته دولت کسانی که مابه التفاوت سهام عدالت خود را پرداخت کرده باشند 150 هزار تومان سود دریافت می کنند که البته تعداد این افراد اندک است پس اکثر مشمولین سهام عدالت تنها امکان دریافت حدود 80 هزار تومان سود را دارند.
شاه ویسی گفت : حالا که یک دهه از عمر سهام عدالت گذشته است باید دید آیا قانون سهام عدالت اصلاً اجرا شده است یا نه .
این اقتصاددان تصریح کرد : در حال حاضر براساس منطق اقتصادی، شرایط محیطی و شرایط روز اقتصادی کشور و با در نظر گرفتن تغییراتی که در این 10 سال اتفاق افتاده است می توان با قطعیت گفت سهام عدالت کارکرد اولیه خود را از دست داده است.
وی افزود : در حال حاضر آنچه به عنوان طرح سهام عدالت در حال اجراست از اهداف اولیه و آثار مورد انتظار بسیار دور شده است و امروز دیگر پرداخت آن سهمی در تولید ناخالص و افزایش سرانه ندارد.
شاه ویسی گفت: البته پیشنهادهایی هم درباره نگه داشتن سود سهام عدالت در شرکت ها و بالا بردن ارزش هر سهم به جای پرداخت آن شده است که به نظر کارشناسان اقتصادی شاید این کار هم تصمیم عجولانه در این وضعیت باشد.
وی افزود : دولت اصرار دارد برای پوشش کاستی های خود و به دلیل قول هایی که در زمان تبلیغات انتخاباتی داده است سهام عدالت را پرداخت کند اما دولت باید بداند که مثل پروژه مسکن مهر که کارکرد خود را از دست داد و دولت فعلی علاقه ای به ادامه آن نشان نداد اگر جلوی ضرر سهام عدالت را از همین جا بگیرد کسی مطمئناً به دولت برای تصمیم درستی که گرفته است ، ایرادی نخواهد گرفت.
شاه ویسی گفت: گرفتن مابه التفاوت 470 هزار تومانی از مشمولان اصلاً کار منطقی نیست ، اینکه من می خواهم ثروت شما را زیاد کنم اما پولش را بدهید ، روش حال حاضر دولت است.
این اقتصاددان گفت : دولت ها اعم از دولت نهم و دهم و یازدهم و دوازدهم در تأمین نشدن سود یک میلیون تومانی برای هر سهم با مدیریت غلط شرکت های سهام عدالت و جایگزینی شرکت های سودده این سبد با شرکت های زیان ده ، نقش اساسی داشته اند.
شاه ویسی اظهار کرد :برای سبد شرکت های سهام عدالت پرسودترین شرکت ها مثل مخابرات، بانک ها، شرکت های نفتی و پتروشیمی را انتخاب کردیم و حالا دولت می گوید در این 10 سال سود این شرکت ها برای هر سهم به یک میلیون تومان نرسیده است مگر می شود که چنین شرکت هایی در 10 سال نرخ بازگشت سرمایه اولیه خود را هم حاصل نکند.
وی افزود: البته مجلس هم کاستی هایی داشته چون مهم ترین وظیفه مجلس نظارت بر قوانینی است که تصویب می کند اما حالا مجلس باید بگوید که قانون اجرای سیاست های اصل 44 که یک سال و نیم برای تصویب آن وقت گذاشت امروز کجاست؟ در این قانون روند اجرایی سهام عدالت هم تعریف شده بود اما امروز به جای ارتقاء سیاست های اقتصادی کشور به عنوان یک تهدید دیده می شود.
صدا و تصویر دارد