پخش زنده
امروز: -
عربستان سعودی مروج دیدگاههایی است که خصومت میان مذاهب را ترویج کرده و آنها را کافر معرفی میکند.
الی لیک خبرنگار آمریکایی و ستوننویس «بلومبرگ» طی آخرین یادداشت خود نوشت: «این روزها، برای اینکه آدم دیپلمات سعودی در واشنگتن باشد، زمان مناسبی نیست چون انتظار میرود جامعه اطلاعاتی آمریکا به زودی 28 صفحه گزارشی از کنگره مربوط به سال 2003 را منتشر کند که به گفته یک سناتور سابق، نقش این کشور پادشاهی در حملات تروریستی 11 سپتامبر را نشان میدهد.
سناتور «باب گراهام»، رئیس وقت کمیته اطلاعاتی مجلس سنا در زمان تحقیق درباره این حملات، در ماههای گذشته وعده داده که انتشار این گزارش 28 صفحهای، واکنشهایی طوفانی به دنبال خواهد داشت.
الی لیک گفت: یک مقام عربستانی، هنگام ورود او به دفتر کارش گزارشی 38 صفحهای را نشان داده که برای خنثی کردن اتهامات علیه عربستان سعودی، هنگام انتشار احتمالی گزارش 28 صفحهای آماده شده است.
سند عربستانی، مجموعهای از اظهارات مقامات ارشد آمریکایی و گزارشهای دولتی است که مدعی است ریاض خود هدف القاعده بوده است و همپای آمریکا با این گروه تروریستی مقابله کرده است اما به نوشته خبرنگار بلومبرگ این تنها، بخشی از ماجرا است چرا که حکومت مستقر در ریاض، نماینده توافقی بین خاندان آل سعود و گروهی از ساختارهای مذهبی است که مروج دیدگاههای افراطی و واپسگرایانه هستند و به همین دلیل با آنکه عربستان سعودی در طول ده سال گذشته رشد چشمگیری از لحاظ ساماندهی به موسسات آموزشی مرتبط با القاعده داشته، امروزه این کشور همچنان مروج دیدگاههایی است که خصومت میان مذاهب را ترویج کرده و آنها را کافر معرفی میکند.
شواهد مربوط به این امر نیز زیاد هستند چون متونی که عربستانیها در کلاسهای درسی خودشان آموزش میدهند، گواه این امر است. علاوه بر این، به نوشته ستوننویس بلومبرگ، تلویزیون عربستان سعودی ماه گذشته در برنامه چهار ساعتهای با حضور یک مبلغ مذهبی این کشور نمایش داد که در آن وی از خدا میخواست شیعیان، علویها، یهودیها و مسیحیها را مجازات کند.
و به همین خاطر دیوید وینبرگ از اعضای ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی در واشنگتن میگوید که سعودیها از این لحاظ به بیانیه سال 2014 خود در برابر آمریکا مبنی بر تلاش برای مقابله با ایدئولوژیهای افراطگرایانه پایبند نبودهاند.
در این زمینه، نیکولاس کریستوف، مقاله نویس آمریکایی در مطلبی با عنوان - اوباما در عربستان سعودی، صادر کننده نفت و تعصب- در روزنامه نیویورک تایمز به همین موضوع اشاره کرده و افزود: عربستان مسئول خدشه دار کردن چهره اسلام نزد افکار عمومی در سراسر جهان است.
به گفته این مقاله نویس آمریکایی، حقیقت این است که رهبران سعودی بسیار بیشتر از آنچه ترامپ و کروز می توانند انجام دهند به اسلام آسیب وارد می کنند و ما باید همانطور که تعصب های ترامپ را محکوم می کنیم در قبال عربستان هم چنین رویکردی را پیش بگیریم.
کریستوف این گونه ادامه می دهد که بهترین دلیل برای نگران بودن از عربستان سعودی این است که آل سعود ترویج کننده افراط گرایی، تنفر، تفرقه میان سنی و شیعه است که منجر به جنگ های داخلی کنونی در خاورمیانه شده است و تاکید می کند که نام عربستان سعودی باید به «پادشاهی عقب افتادگی» تغییر کند.
بر اساس این مقاله، تعطیلی کلیساها و یا سرکوب کردن اقلیت شیعه در عربستان تنها چیزهایی نیستند که برای متهم کردن آل سعود در دست باشند؛ آل سعود با تامین بودجه مدارس ویژه در کشورهای فقیر دیدگاه افراطی خود را در خصوص اسلام را ترویج می دهد.
به گفته کریستوف، از پاکستان گرفته تا مالی، هر روز مدارسی سر بر می آورند که عربستان آنها را تامین بودجه می کند و وظیفه اصلی آنها اشاعه افراط گرایی مذهبی است.
در مقاله نیوروک تایمز آمده است که بر اساس یکی از اسناد منتشر شده از طریق ویکی لیکس، مدرسه های مروج افراط گرایی در پاکستان به خانواده های فقیر شش هزار و 500 دلار پول می دهند تا فرزندان خود را برای گرفتن اموزش های افراطی به آنها تحویل دهند.
در این میان آنچه قابل توجه است قابل پیش بینی بودن تهدیدات تروریستهای داعش و ... برای عربستان سعودی است. برخی کارشناسان معتقدند: پادشاهی عربستان سعودی برای داعش هدف بسیار بزرگی است چرا که شماری از جنگجویان داعش، عربستانی هستند و آنها معتقدند که پادشاهی عربستان به اسلام خیانت کرده است.
علاوه بر این به نظر می رسد که پس از شکست تروریستها در منطقه و عقب نشینی عربستان از حمایتهای مالی خود از آنها - تحت تاثیر فشارهای بین المللی - به احتمال زیاد تروریستها در پی انتقام از ریاض برخواهند آمد.
---------------------------------
امین نجار