پخش زنده
امروز: -
محصولات تراریخته(دست کاری شده ژنتیکی)باید همانند کشورهای اروپایی با برچسب در بازار عرضه شوند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛ هم اکنون 26کشور جهان تولید کننده محصولات تراریخته هستند، سطح زیرکشت این محصولات در دوهه اخیر 110برابر بیشتر شده است .
پنج کشور آمریکا، برزیل، آرژانتین، کانادا و هند عمده تولید محصولات تراریخته را در اختیار دارند، که کارشناسان معتقد هستند خشکسالی و کنترل آفت مهمترین دلیل تولید محصولات تراریخته است.
بیش از نیمی این محصولات را انواع دانه سویا به خود اختصاص داده،که در نوع کنجاله سویا برای غذای دام و در نوع روغن سویا برای مصرف انسانی، کاربرد دارد.
در همین حال رتبه دوم کشت این محصولات به ذرت با 33درصد، رتبه سوم به پنبه با 12درصد و رتبه چهارم به کلزا با 5درصد، مربوط می شود.
حدود یک درصد محصولات تراریخته در دنیا نیز به چغندرقند، پاپایا، اسکوآش(نوعی کدو خورشتی)، بادمجان و سیب زمینی مربوط می شود.
امسال شاهد افزایش شش میلیون هکتاری سطح زیرکشت محصولات مهندسی ژنتیک در دنیا هستیم.
استاد دانشکده کشاورزی و عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: سالم بودن و ناسالم بودن محصولات تراریخته تاکنون اثبات نشده و اگر نگرانی درباره سلامت این محصولات وجود دارد باید مانند کشورهای اروپایی با احتیاط رفتار کرد.
دکتر احمد ارزانی با بیان این که 64کشور اروپایی مصرف محصولات تراریخته را به نصب برچسب معرف منوط کرده اند، افزود: مردم باید حق انتخاب داشته باشند و این مسئله باید در کشور ما هم رعایت شود.
وی گفت: شرکت های خصوصی و چند ملیتی که تولیدکننده محصولات تراریخته هستند فقط از سلامت این محصولات اطلاع دارند و وارد کننده ها نباید به قیمت سود بیشتر با سلامت مردم بازی کنند.
پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران که از مدافعان پروپاقرص این محصولات است تا کنون علاوه بر برنج تراریخته و پنبه تراریخته، در آینده به دنبال تولید سیب زمینی، ذرت و کلزای تراریخته هم است.
پایگاه اطلاع رسانی بیوتکنولوژی نیز با انتشار نتایج مرحله نخست طرح «بررسی سلامت برنج تراریخته بر روی دو نو برند برنج کشور به روش کارآزمایی مداخله ای روی مدل های حیوانی» و گزارش «ارزیابی ایمنی و سلامت تغذیه ای برنج تراریخته» اعلام کرد که نتایج این مطالعات، حاکی از سلامت برنج تراریخته است.
دکتر مرتضی زاهدی، استاد دانشکده کشاورزی و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی هم در خصوص سلامت محصولات تراریخته گفت: نسبت دادن آمار افزایش سرطان در جامعه به محصولات تراریخته فقط یک احتمال است.
وی با بیان این که تحقیقات بر روی محصولات تراریخته باید فرد به فردصورت گیرد، افزود: تحقیقات درباره سلامت محصولات تراریخته شاید سال ها ادامه داشته باشد اما نباید با توجیه تولید غذای ارزان سلامت مردم را در معرض خطر قرار داد.
زاهدی تصریح کرد: تنها در صورتی میتوان از محصولات تراریخته به عنوان یک غذای سالم استفاده کرد که سلامت آنان اثبات شود، موضوعی که در حال حاضر قابل تایید نیست.