به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، سعودیها با توجه به شکست میانجیگریهای کویت و آمریکا در بحران به وجود آمده بین قطر و برخی اعضای شورای همکاری خلیج فارس در حال تدارک نقشه جدیدی علیه قطر هستند و چه بسا سراسر غرب آسیا در آستانه یک اتفاق خطرناک قرار گرفته است.
روزنامه اینترنتی رأی الیوم که از لندن به روز میشود در سرمقاله امروز خود با انتشار این مطلب نوشت: دومین میانجیگری رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا و سفرش به عربستان و قطر برای یافتن راهکارهایی برای بحران در شورای همکاری شکست خورد همچنانکه سفر فوری و سریع شیخ صباح الاحمد امیرکویت به ریاض به اهدافش در دستیابی به توافقی درباره برگزاری نشست سران این شورا در زمان تعیین شده خود یعنی دسامبر آینده به نتیجه نرسید زیرا سعودیها با حضور تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر در این نشست مخالفند.
تیلرسون در کنفرانس خبری با محمد بن عبد الرحمن آل ثانی وزیر خارجه قطر در دوحه درباره علل شکست تلاشهایش، بسیار روشن سخن گفت: زمانیکه اعلام کرد: «هیچ نشانه یا آمادگی از طرف سعودی برای گفتگو وجود ندارد» و وی در دیدارش با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان و حاکم فعلی این کشور در ریاض به این باور رسید.
عربستان که رهبری محور چهارجانبه تحریم کننده کشور قطر را به عهده دارد عملا با «دشمن» قطری خود نمیخواهد گفتگو کند بلکه خواستار تسلیم شدن کامل این کشور و پذیرفتن بی قید و شرط خواستههای سیزده گانهای است که میانجی کویتی در ابتدای بحران به دوحه منتقل کرده است و سخنگویان سعودی در پایگاههای اجتماعی میگویند آنان با قطر بیش از ۲۰ سال است که گفتگو کردند، اما بی فایده بوده است.
عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان در کنفرانس خبری با تیلرسون در ریاض خبر مهمی را به عمد منتشر کرد و گفت: عربستان، امارات، بحرین و مصر به عنوان چهار کشور تحریم کننده قطر طی روزهای آینده برای بررسی گامهای آینده درباره این بحران تشکیل جلسه خواهند داد، اما به هیچ گونه جزئیاتی اشاره نکرد.
اینکه روزنامه عکاظ چاپ عربستان به نقل از برخی منابع پیاپی احتمال داده است که نشست سران شورای همکاری شش ماه دیگر به تعویق بیفتد تا راهکارهایی برای این بحران پیدا شود، بسیار مهم است زیرا این روزنامه به تصمیم گیران در عربستان نزدیک است، اما پرسش درباره نوع این راهکارها با توجه به شکست میانجیگریهای کویت و آمریکا در دستیابی به هرگونه راهکاری است.
دکتر محمد مسفر استاد علوم سیاسی در دانشگاه قطر و نزدیک به رهبری این کشور دیروز در مقالهای در دوحه از نقشه خطرناکی که کشورهای تحریم کننده قطر علیه دوحه میریزند خبر داد و در یک کلام خطاب به عبد الله دوم پادشاه اردن گفت: «به اعلی حضرت خاطر نشان میکنیم برخی کشورهای عربی خلیج (فارس) در حال تدارک نقشهای هستند که در چند هفته آینده رسانهای خواهد شد و کشور برادر اردن شاید بین دعوت شدگان برای پیوستن به طراحان این نقشه است و اعلی حضرت از شما میخواهم به هیچ دعوتی که علیه کشور قطر باشد پاسخ مثبت ندهید و از شما میخواهیم بی طرف بمانید.»
نمیدانیم نقشهای که دکتر مسفر از آن سخن گفت: چیست کما اینکه از جزئیات و نیز طراح یا طراحان این نقشه نیز اطلاعی نداریم؛ آیا این یک «نقشه سیاسی» برای تشکیل یک تشکل جدید جایگزین شورای همکاری خلیج (فارس) متشکل از عربستان و امارات و بحرین و مصر و نیز اردن و چه بسا مغرب و یا هر یک از کشورهای عضو شورای همکاری یعنی سلطان نشین عمان و کویت است که بخواهند به این تشکل جدید ملحق شوند؟ یا اینکه یک نقشه نظامی برای تشکیل ائتلافی جدید است که مقابله با ایران و چه بسا مداخله برای تغییر نظام در قطر از مأموریتهای آن خواهد بود؟
آنچه را که به خوبی میدانیم آن است که دکتر مسفر بیخودی از یک نقشه صحبت نمیکند و قطعا طرفهای تصمیم گیر، اطلاعات موثقی از یک اقدام قریب الوقوع علیه کشور قطر دارند و دکتر مسفر به نوعی از آن اطلاع یافته است.
زمانیکه این چهار کشور گفتگو را کلاً رد میکنند و سعودیها از تعویق نشست سران شورای همکاری به مدت شش ماه سخن میگویند و برخی منابع نزدیک به امیر قطر، وجود یک نقشه در ارتباط با این بحران ملتهب را که به زودی عملیاتی خواهد شد تأیید میکنند بنابراین منطقه خلیج (فارس) و چه بسا همه خاورمیانه در آستانه یک اتفاق خطرناک قرار گرفته است و ما چارهای جز انتظار نداریم.