امریکا و عربستان قدرت و ثبات عراق را بر نمی تابند
تلاش امریکا برای تقویت نفوذ عربستان در عراق می تواند بغداد را به دور تازه ای از بی ثباتی های سیاسی و امنیتی وارد نماید.
هم زمان با سفر حیدر العبادی نخست وزیر عراق به ریاض و دیدارش با سلمان عبدالعزیز پادشاه عربستان، رکس تیلرسون وزیر امور خارجه امریکا نیز در این دیدار شرکت و دو طرف را به تقویت روابط و تلاش برای جلوگیری از نفوذ ایران در منطقه دعوت کرد.رکس تیلرسون در سفر به منطقه این ماموریت را دنبال می کند که اهدافی را که امریکا به کمک گروههای تروریستی در سوریه و عراق نتوانسته بود محقق نماید از طریق سیاسی به دست آورد. ایجاد گسست در حلقه های محور مقاومت از طریق افزایش نفوذ عربستان در عراق راهبردی است که تیلرسون در سفر به ریاض آن را به نمایش گذاشت و در سخنانش در نخستین نشست شورای هماهنگی مشترک سعودی-عراقی به آن تاکید کرد.
به نظر می رسد پس از شکست گروههای تروریستی در عراق و سوریه و ناکامی امریکا در ایجاد تغییرات سیاسی در دو کشور، حالا کاخ سفید از طریق سیاسی قصد دارد با افزایش نفوذ عربستان در عراق اهداف خود را دنبال نماید وبه زعم خود ایران را در منطقه با انزوا روبرو سازد. اما نکته اینجاست که عراقی ها فراموش نمی کنند که در سال های گذشته این سعودی ها بوده اند که مسوول بسیاری از چالش های امنیتی و سیاسی آنها بوده اند و حتی تغییر رویکرد ریاض و فرستادن ثامر السبهان اولین سفیر خود به بغداد نیز نشان داد که خط ومشی سعودی ها در عراق همچنان بر فتنه انگیزی استوار است بطوریکه رویکرد فتنه افکنانه سفیر عربستان در عراق سبب شد تا عراقی ها با برگزاری تظاهرات گسترده اخراج وی را خواستار شوند.
سعودی ها حتی در ابتدا از اقدامات تجزیه طلبانه مسعود بارزانی رئیس حزب دموکرات اقلیم کردستان هم حمایت کردند هر چند بعدا با مصلحت اندیشی، گفتگوی اربیل با بغداد را خواستار شدند.در هر حال با توجه به سابقه سعودی ها در ایجاد چالش های امنیتی و سیاسی در عراق و مشکلات بنیادی که با این کشور دارند بعید به نظر می رسد که آنها در نزدیک شدن به بغداد صداقت داشته باشند به ویژه اینکه انتخابات پارلمانی در عراق نزدیک است و چه بسا مهمترین علت عجله سعودی ها برای نفوذ هر چه بیشتر در عراق، تاثیرگذاری بر نتیجه انتخابات از طریق حمایت های مالی از برخی گروههای سیاسی باشد.
از سویی بر خلاف فضاسازی رسانه ها، سفر هیات عراقی به ریاض اقدامی طبیعی بوده و به معنای نزدیکی به ریاض و دروی از تهران نیست چنانچه این سفر دوره ای بوده والعبادی پس از ریاض به قاهره رفته و از آنجا به اردن وسپس به ایران خواهد آمد هر چند پیش از این هم هیات بلندپایه عراق به ایران سفر کرده بود. از سویی این سفر بیانگر افزایش جایگاه عراق در منطقه پس از شکست گروههای تروریستی است که حالا سعودی ها هم ناچار شده اند این جایگاه را بپذیرند و چه بسا بر خلاف فضاسازی ها و اهداف امریکا برای دور کردن عراق از ایران، بغداد با تصمیم مستقل خود در صدد تنش زدایی در منطقه و ایفای نقش میانجی برای نزدیکی روابط تهران- ریاض باشد به ویژه اینکه پیروزی های مکرر ایران در منطقه، احتمالا این سیگنال را به سعودی ها فرستاده است که همه تخم مرغ های خود را در سبد امریکا نچینند. البته به این هم می توان اشاره کرد که با توجه به جنگ قدرت پنهانی که در عربستان وجود دارد معلوم نیست آینده روابط ریاض- بغداد با چه دست اندازهایی در آینده روبرو شود.
--------------------------------
رضا محمدمراد