گزارش مکتوب... سنجد؛ نوبرانه ای که در شهرستان شاهرود کشت می شود
با اینکه چند سالی است کشت سنجد در شهرستان شاهرود شروع شده، اما توانسته به عنوان قطب تولید این محصول در استان سمنان مطرح شود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، در شهرستان شاهرود 150هکتار باغ سنجد وجود دارد که از این میزان 70هکتار بارور و بقیه نهال است.
میانگین برداشت در هر هکتار باغ سنجد 12تن بیشترین ارقام آن کلاغی، عنابی، خرمایی و حاج حسنی است.
بخشی از محصول تولیدی در این شهرستان به صورت تازه خوری مصرف شده بقیه برای استفاده در صنایع دارویی به سایر استان های کشور ارسال می شود.
محمدحسن غریب مجنی مسئول جهاد کشاورزی بسطام می گوید: با توجه به مقاوم بودن درخت سنجد در برابر کم آبی، سرمازدگی و آفت و بیماری ها باعث کاهش هزینه ها در کشت و نگهداری این محصول شده است.
به گفته غریب مجنی، جهاد کشاورزی برای خرید نهال این درخت از کشاورزان حمایت می کند.
مصطفی حسین پور یکی از سنجدکاران موفق شاهرودی در روستای گلستان است.
او توانسته با کشت این محصول در یک باغ 6هکتاری به روش اصولی، با استفاده از لوله گذاری در عرض سه سال نهال ها ی سنجد را به باروری برساند.
آقای حسین پور صرف جویی حداقل 70درصدی در مصرف آب، سازگاری با اقلیم منطقه، نفوذ آب در عمق خاک و ریشه زایی نهال در خاک و در نتیجه جلوگیری از خسارت باد و کاهش زمان باردهی محصول از 15سال به سه سال را از ویژگی های سامانه آبیاری ابتکاری خود عنوان کرد.
حسین پور با بیان اینکه به دلیل حضور واسطه ها و دلال ها این محصول به قیمت هر کیلوگرم 5 تا 6 هزار تومان خریداری می شود اما در بازار به قیمت 20هزار تومان به فروش می رسد خواستار حذف دلال ها و واسطه ها در خرید این محصول شد.
فهمیه یارمحمدی، کارشناس باغبانی هم برخی ویژگی های سنجد را تشریح می کند.
او می گوید: سنجد در آب و هوای معتدل کشت می شود و در صنایع دارویی، غذایی، عطرسازی و چوب کاربرد دارد.
بهترین روش مصرف این محصول به صورت تازه خوری و یا آسیاب کردن آن با هسته و سپس مخلوط کردن با شیر است که خاصیت دارویی آن افزایش می یابد.
برداشت سنجد در شهرستان شاهرود تا یک ماه آینده ادامه دارد.
میوه سنجد از زمان های گذشته در سبد غذایی ایرانیان جا داشته در صنایع غذایی، بهداشتی، دارویی، عطرسازی و صنایع چوب استفاده میشود.