پخش زنده
امروز: -
روند رو به خشکی دریاچه ارومیه ادامه دارد و در کنار تلاش مسئولان برای احیای این گنجینه طبیعی، عده ای زرطلب مشغول قاچاق نمک این دریاچه هستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی، دریاچه ارومیه، روزگاری نگین فیروزه ای ایران نام داشت که امروز کم رمق تر از همیشه رنگ سپید نمکزارهایش رنگ فیروزه ای گذشته اش را کمرنگ تر جلوه می دهد.
نمک دریاچه ارومیه، در کنار زیبایی خاصی که دارد در کمتر مکانی از این کره خاکی بدین وسعت و عظمت یافت می شود.
برداشت نمک از گذشته در حاشیه این دریاچه رونق داشته اما امروز برداشت نمک به ابزاری در دست عده ای ثروت اندوز بدل گشته که بی توجه به مسائل زیست محیطی نمک این دریاچه را غارت می کنند.
دریاچه ارومیه دریاچه ای کم عمق است و در سالهای اخیر میزان تبخیر در آن بسیار بالا بوده است، از سویی دیگر ورودی آب به حوضه آبریز دریاچه نیز کاهش قابل توجهی یافته است از این روست که غلظت نمک و حجم آن در بستر دریاچه روز به روز افزایش می یابد.
دکتر آق، معاون پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه می گوید بیش از 6 میلیارد تن نمک در بستر دریاچه ارومیه رسوب کرده و ضخامت نمک در مناطق مختلف به 5/0 متر تا 4 متر می رسد و همین رسوب نمک ها که به مرور به سنگ نمک تبدیل می شوند بزرگترین مانع احیای دریاچه ارومیه شده اند و در زمان بارش اندکی باران آب در سطح بستر سنگین و نمکین دریاچه رخ می نماید و این امر برای دیگران مشتبه می شود که دریاچه احیا شده است.
فعالان صنعتی استان همجوار دریاچه ارومیه که نام و نشانی دیرین در فعالیت های صنعتی دارند عملیات قانونی برداشت نمک را آغاز کرده اند.
نمکی که بعنوان ماده اولیه در صنایعی چون شیشه سازی و کارخانه های تولید پودر رختشویی کاربرد فراوانی دارد.
البته با توجه به اینکه شرکت کاوه سودای آذربایجان شرقی تنها شرکت مجوز دار استحصال نمک است و اداره کل محیط زیست آذربایجان غربی تلاش بسیاری در جلوگیری از هرگونه برداشت غیر قانونی نمک از بستر دریاچه ارومیه انجام می دهد اما گزارشاتی مبنی بر برداشت نمک بصورت کالن نیز گاها به گوش خبرنگاران رسانه ها می رسد.
شرکتی با نام شرکت نمک دریاچه ارومیه در یکی از زیباترین مکانهای دریاچه ارومیه، یعنی نزدیکی های کاظم داشی و در روستای قالقلچی معدن نمکی برپا کرده و علاوه بر برداشت کالن نمک، آنرا فراوری و صادر هم می کند.
البته این نیز جای اندیشه و تعجب دارد که تاکنون هیچ قانونی برای برداشت یا جلوگیری از برداشت کالن نمک به تصویب نرسیده است.
سرمایه گذاران البته به جد بدنبال تصویب قانون برای بهره برداری از نمک خشک دریاچه ارومیه از ساحل استان آذربایجان غربی هستند.
رحیمی مدیر تجارت و بازرگانی شرکت نمک دریاچه ارومیه که یکی از برداشت کنندگان نمک از حاشیه دریاچه بیمار ارومیه است می گوید: مجوز تاسیس شرکت را دریافت کرده و تجهیزات و ابزارهای مجهز به تکنولوژی روز را برای برداشت نمک وارد چرخه کرده است و تنها منتظر تصویب قانون برای آغاز مراحل برداشت، فرآوری و فروش نمک دریاچه است.
قاضی پور هم بعنوان یکی از نمایندگان مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی بستر نمکین دریاچه ارومیه را فرصتی بی بدیل برای اشتغالزایی و ارزآوری اقتصادی می داند که می تواند تا حدودی از شوری کام مردم منطقه بکاهد.
او به خبرنگار صدا و سیما در ارومیه گفت: این نعمت خدادادی به صورت کالن و حجم انبوه در بستر دریاچه ارومیه وجود دارد و در صورت صدور مجوز برداشت سرمایه گذاران و شرکت های به نام می توانند برای سرمایه گذاری و راه اندازی واحدهای فرآوری اقدام و قدم مثبتی در جهت اشتغالزایی برای جوانان منطقه و ارزآوری برای کشور برداشته شود.