پخش زنده
امروز: -
طرح گمانهزنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تپهکریم در محدوده دشت ذهاب به کشف آثار فرهنگی دورههای پیش از تاریخی حَلف و عُبید، به طور عمده شامل قطعات سفالی منجر شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، ایرج رضایی سرپرست هیأت باستانشناسی گفت: چند سالی است که طرح انحراف رودخانه سیروان به سوی دشت حاصلخیز ذهاب در شهرستان مرزی سرپل ذهاب در دست اقدام است و این طرح هماکنون به مراحل پایانی خود نزدیک شده است.
وی افزود: پیشبینی شده از آب این رود در بخش کشاورزی دشت ذهاب استفاده و بخش اعظم زمینهای زراعی این ناحیه از سیستم آبیاری مدرن بهرهمند شوند.
رضایی با اظهار تأسف از اینکه در یکی دو سال اخیر که در بخشهایی از دشت ذهاب به ویژه بخشهای مرکزی، شمالی و غربی آن، بهواسطه طرح یادشده عملیات کانالکشی و لولهکشی تحتالارضی به منظور ایجاد سیستم آبیاری بارانی و نظیر آن صورت گرفته است گفت: در اثر ناآگاهی و بیتوجهی برخی مسؤولان مجری طرح، تعداد قابل توجهی از محوطههای باستانی و مهم در دشت ذهاب دچار تخریب گسترده و جدی شدهاند.
وی با اشاره به اینکه دشت ذهاب در شهرستان سرپلذهاب قرار دارد و با داشتن بیش از 60 اثر ثبتشده تاریخی در فهرست آثار ملی، یکی از مناطق بسیار مهم تاریخی شهرستان سرپلذهاب و استان کرمانشاه بهشمار میرود افزود: امیدواریم با توجه و نظارت بیشتر مسؤولان، روند تخریب در بخشهای باقی مانده از این دشت متوقف شود.
رضایی با بیان اینکه این طرح بهعنوان بخشی از طرح مطالعات میراثفرهنگی در محدوده طرح گرمسیری انجام شده است گفت: از این تپه باستانی آثار فرهنگی دورههای پیش از تاریخی حلف و عبید بهدست آمد که اغلب شامل قطعات سفالی است.
رضایی با تأکید بر اینکه آثار بهدست آمده، ارتباطات فرهنگی میان استقرارهای اصلی و عمده فرهنگهای یادشده واقع در بینالنهرین و شمال سوریه با مناطق شرقیتر واقع در غرب ایران را در دوره مس سنگی تأیید میکند گفت: طرح گمانهزنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تپهکریم در محدوده دشت ذهاب شهرستان سرپل ذهاب با مجوز ریاست پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری انجام شده است.
فرهنگ حَلف نام دورهای پیشاتاریخی در خاور نزدیک است که از حدود ۶۱۰۰ تا ۵۵۰۰ پیش از میلاد ادامه داشت.
این فرهنگ به طور عمده در منطقه جنوب غرب ترکیه، سوریه و شمال عراق تا مناطق جنوب غربی ایران مستقر بود هر چند آثار متأثر از این فرهنگ در سراسر میانرودان نیز پیدا شده است.
دورهٔ عبید (۶۵۰۰ تا ۳۸۰۰ پیش از میلاد) هم دورهای پیشاتاریخی در میان رودان است.
این دوره در جنوب میان رودان نخستین دورهٔ شناخته شده در سطح آبرفت است و ممکن است دورههای قبل زیر سطح آبرفت وجود داشته است.