پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ؛ یکی از مشاوران ارشد وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگو با شبکه بی بی سی تصریح کرد: اگر آمریکا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تحریم کند، ما نیز اقدامات متقابل و مناسب را (بر ضد آمریکا) انجام خواهیم داد.
مجری این شبکه در ابتدای گفتگوی زنده با سید محمد کاظم سجادپور، مشاور ارشد وزیر امور خارجه ایران که همچنین رئیس مرکز آموزش و پژوهشهای بینالمللی وزارت امور خارجه این کشور است، گفت: بقای توافق هستهای ایران (برجام) در رأس دستورِ کار وزرای امور خارجه اروپایی قرار دارد، زیرا شورای امور خارجه اتحادیه اروپا امروز (دوشنبه) در لوکزامبورگ نشستی با حضور وزرای خارجه کشورهای عضو این اتحادیه برگزار میکند.
مجری افزود: فدریکا موگرینی، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا گفته است که انتظار دارد شرکتکنندگان در نشست لوکزامبورگ علامتی (پیامی) قوی و یکپارچه در حمایت از این توافق (برجام) بدهند. تلاشهای اتحادیه اروپا (در پشتیبانی از برجام) پس از آن آغاز شد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، تهدید کرد ممکن است برجام را پاره کند.
مجری این شبکه از سجادپور پرسید: اگر دیپلماتهای ارشد اروپایی پس از نشست امروزشان در لوکزامبورگ، اعلامیهای قاطع در پشتیبانی از این توافق (برجام) صادر کنند، صدور چنین بیانیهای تا چه حد به تضمین بقای برجام کمک خواهد کرد؟
سجادپور پاسخ داد: من سؤال شما را نشنیدم، آیا میشود لطفاً آن را تکرار کنید؟
مجری گفت مانعی ندارد و سؤال خود را به این صورت مطرح کرد: وزیران امور خارجه اروپایی هماکنون در لوکزامبورگ نشست دارند. ما همین الان در حال شنیدن اظهارات آنان هستیم. ما از فرانسویها و آلمانیها می شنویم که به عقیدهی آنان، بقای این توافق (برجام) بسیار حائز اهمیت است. آیا این توافق بدون پشتیبانی آمریکاییها قابل دوام است و آیا خواهد توانست به بقای خود ادامه دهد؟
سجادپور پاسخ داد: به نظر من، برجام توافقی بینالمللی است. آن توافق، صرفاً وابسته به یکی از طرف ها - مثلاً آمریکا - نیست، بلکه براساس قطعنامهی شورای امنیت سازمان ملل متحد است. از اینرو، فکر میکنم عامل آمریکا مهم است، ولی این توافقِ یکجانبهی آمریکا نیست که یک شخص (ترامپ) بتواند آن را پاره کند.
مجری: از اینرو، از دیدگاه ایران، اگر سایر امضاکنندگان برجام - از جمله، قدرتهای اروپایی - کماکان به این توافق پایبند باقی بمانند، آیا برای شما (ایران) این توافقی مستحکم (قابل اجرا) خواهد بود؟
سجادپور: ما نمیتوانیم به این صورت صحبت کنیم، زیرا برجام توافقی دستهجمعی و براساس مذاکراتِ هماهنگ شده است که مدتهای مدید طول کشید. در آن مذاکرات، طرفهای مختلف شرکت داشتند و از اینرو، (بقای برجام) به کیفیت و نحوهی برخورد دستهجمعی با این توافق، بستگی دارد.
وی افزود: فکر میکنم اکنون خیلی زود باشد که بخواهیم پیشبینی کنیم در طرفِ آمریکایی چه اتفاقی خواهد افتاد، زیرا آنچه ما در طرفِ آمریکایی میبینیم، صرفاً شرایطی پرهرج و مرج است. این شرایط (پرهرج و مرج) در روند تصمیم گیری و نحوهی رویکرد مقامات آمریکایی (به این توافق) مشاهده میشود. در مقابل، ما شاهد شفافیت جامعهی بینالمللی و اجماع اروپاییان و جامعه جهانی هستیم، مبنی بر اینکه برجام توافقی است که ایران به مفاد آن عمل کرده است و هفت گزارش پی در پی آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز بر پیروی ایران از این توافق صحه گذاشته است. از اینرو، سؤال شما، یک سؤال سادهی «بله یا خیر» نیست (که پاسخِ آن صرفاً بله یا نه باشد).
مجری افزود: من درک میکنم.
مجری سپس پرسید: چه چیزی پشت پردهی شرایط داخلی آمریکا قرار دارد که شما آن را شرایطِ «پرهرج و مرج» میخوانید؟
سجادپور: فکر میکنم، اکثرِ این مسائل، صرفاً سیاست داخلیِ آمریکا باشد که البته مؤلفههای منطقه ای نیز دارد. ما مباحثات درون آمریکا را دنبال میکنیم و (دقیقاً) میدانیم (آنجا) چه خبر است. فکر میکنم عوامل شخصی نیز در این قضیه دخیل هستند. در آمریکا، سیاستهای جناحی نیز وجود دارند. هر کاری که قبلاً (به دست دولت پیشین آمریکا) انجام شده بود - که صرفاً منحصر به سیاست خارجی نیز نمیشود و به مسائل داخلی نیز باز میگردد - اکنون با چالش (دولت جدید آمریکا) روبرو شده است و فکر میکنم برخی از این چالشها در قالبی بسیار خاص مطرح میشود، که بهنظر من، شامل توافق (برجام) نیز شده است. در ضمن، نوساناتی در مواضعی که آنان (مقامات آمریکایی) اتخاذ میکنند مشاهده میشود. برخی از آنان میگویند این توافقی خوب است و ما باید به آن پایبند باقی بمانیم، ولی برخی دیگر مواضعی متفاوت اتخاذ میکنند. از اینرو، شما نمیتوانید تصویری روشن بهدست آورید و بهنظر من، علتِ آن این است که شرایطِ پرهرج و مرج در ساختار فکری و همچنین در عملکردِ آنان (مقامات آمریکایی) وجود دارد. از سوی دیگر، فکر میکنم در طرفِ جامعهی بینالمللی شفافیت وجود دارد، مبنی بر این که این توافق در چارچوب و قالب قوانین بینالمللی قرار دارد و ایران نیز در حال پیروی از برجام است.
مجری پرسید: وقتی کنگره آمریکا به این مسئله بپردازد، ممکن است قانونگذاران آمریکایی به توصیهی ترامپ عمل کنند و تصمیم بگیرند تحریمهای بیشتری بر ایران - بهویژه علیه سپاه پاسداران - تحمیل کنند. اگر چنین شود، این برای شما چه معنایی خواهد داشت؟
سجادپور: من مطمئن نیستم که خروجیِ تصمیم گیریهای کنگره آمریکا چه خواهد بود، زیرا آنچه ما میشنویم و میخوانیم حاکی از آن است که آن دسته از اعضای کنگره که قبلاً - در خلال مذاکرات برجام - با آن مخالف بودند، اکنون استدلال میآورند که خوب است به آن پایبند بمانیم. به همین دلیل است که من این شرایط را شرایطِ پرهرج و مرج میخوانم، زیرا حتی آنان در آمریکا - دستکم برخی از نخبگانشان - درک میکنند موضعی که (از سوی ترامپ) اتخاذ شده است، در تناقض با تعهدات آمریکا است.
مجری بی بی سی، اظهارات سجادپور را قطع کرد و پرسید: ببخشید که سخن شما را قطع کردم، ولی شاید آنان بخواهند بدانند که نظر شما درباره احتمال تصویب تحریمهایی که سپاه پاسداران را هدف قرار دهد، چیست؟ آیا ایران احساس می کند مجبور خواهد شد به تصویب چنین تحریمهایی علیه سپاه پاسداران، پاسخ دهد؟
سجادپور: آنچه شما باید بدانید، این است که سپاه پاسداران بخشی از قانون اساسیِ ما است. سپاه پاسداران صرفاً یک گروه یا حزب نیست، بلکه بخشی تفکیکناپذیر از سامانهی دفاعی ما است و در قانون اساسی ایران نیز به آن اشاره شده است. اگر شما قانون اساسی ایران را مطالعه کرده باشید، میدانید که ما جمهوریِ مبتنی بر قانون اساسی هستیم و همه چیز در قانون اساسی با جزئیات (کامل) آورده شده است. سپاه پاسداران بخشی از سامانه سیاسیِ ما و بخشی از معماری سیاسی و امنیتیِ مندرج در قانون اساسی ایران است. از اینرو، ما اقدامات مقتضی را انجام خواهیم داد و واقعاً نمیتوانیم از مسائلی که امنیت ما را نقض میکند، چشمپوشی کنیم. اگر چنین موضعی (از سوی آمریکا) گرفته شود، ما اقداماتی قانونی انجام خواهیم داد و به طرزی مناسب، پاسخ میدهیم.
مجری پرسید: برخی از مقامات ارشد در ایران گفتهاند تحریم سپاه پاسداران، به مثابهی اعلان جنگ (علیه ایران) است.
سجادپور: البته این موضوعی ساده نیست، ولی چنانکه گفتم، ما باید همه مسائل را در نظر بگیریم. به نظر من، آنچه در آمریکا در حال رخ دادن است این است که آنان مطالبی را مطرح میکنند که (صرفاً) توجه مخاطبانِ داخلیِ خود را جلب کنند و آنگاه بازتابِ این مسائل را به سوی موضوعاتی (غیر مربوط به آنها) سوق میدهند. من باید تأکید کنم که سپاه پاسداران بخشی از سامانه تأمینکنندهی امنیت منطقهای است. آنچه آنان (سپاه پاسداران) در سوریه انجام دادهاند - نهتنها برای ایران، بلکه برای کلِ منطقه - بسیار حائز اهمیت است، زیرا اگر آنان (سپاه) آنجا (در سوریه) حضور نداشتند، ممکن بود همین الان، دمشق در دستان همان تروریستهایی باشد که شما شاهد کارهای (وحشیانهی) آنان بودهاید.
در عراق نیز آنها (سپاه) بخشی از سامانه امنیت منطقهای هستند، زیرا آنها به نجات اربیل و همچنین به نجات بخشهای دیگری از کشور عراق کمک کردند. از اینرو، فکر میکنم صرفاً صحبت دربارهی این که شاید چه اتفاقاتی در آینده بیافتد و مثلاً تحریمهایی (علیه سپاه) تصویب شود، نهتنها بر ضد ایران، بلکه به زیان مردم منطقه خواهد بود.
مجری: شما درباره کمک (ایران) به دولت عراق صحبت کردید. گزارشهای امروزِ ما حاکی از آن است که نیروهای دولتیِ عراق در حال باز پس گیریِ مناطقی در کرکوک هستند. آیا از دیدگاه شما، این حرکتی الزامی است؟
سجادپور: من در موقعیتی نیستم که در این خصوص اظهار نظر کنم، ولی من می دانم آنچه ما انجام میدهیم این است که از تمامیت ارضی عراق حمایت کنیم و به نظر من، همه (کشورها) نیز باید از فعالیتهای عراقیها برای حفاظت از تمامیت ارضی این کشور حمایت کنند.