پخش زنده
امروز: -
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی از اربعین به عنوان یک ظرفیت بسیار بزرگ یاد کرد و خواستار استفاده از آن برای ایجاد تحول روحی و اخلاقی در جامعه شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی حج، حجت الاسلام والمسلمین سید علی قاضی عسکر در گردهمایی مسئولان و فعالان اربعین حسینی به بیان اهمیت و آداب زیارت اربعین پرداخت و گفت: در کلمه زیارت دو نکته مهم نهفته است که اولی مسأله میل و دوم مسأله عدول است به این معنی که وقتی کسی به قصد زیارت سفر میکند تمام توجه و علاقهاش به زیارت و شخص زیارت شونده است و از غیر آن نیز عدول میکند و به جای دیگر توجه ندارد.
نمایند، ولی فقیه سپس با استناد به روایات و تفاسیر مطرح شده درخصوص هدف زیارت، افزود: زیارت هدف خاصی دارد و این هدف درست خلاف جهتی است که اکنون در جامعه مطرح است.
وی ادامه داد: برخی افراد به زیارت میروند تا حاجت بگیرند و معضلات مادی و معنوی خود را حل کنند البته این اشکالی ندارد که ما ائمه و اولیاء خدا را واسطه میان خود و خدا قرار دهیم لیکن به این نکته مهم که امام صادق (ع) فرموده اند توجه کنیم، آن حضرت فرمودند هر کسی بعد از مرگ ما، ما را زیارت کند مثل این است که در هنگام حیات مان به دیدار ما آمده است یعنی هدف از زیارت آشنایی با امامان و افکار و دستورات آنها و آشنا شدن با سبک زندگی و الگو گرفتن از زندگی ائمه است.
وی با تأکید بر اینکه باید به هدف اصلی زیارت توجه داشت، افزود: در زیارت اربعین آمده است که حسین بن علی (ع) جان خود را در راه حق نثار کرد تا بشریت را از جاهلیت، نادانی و سرگردانی نجات دهد، یعنی هدف آشنا شدن با دین و توسعه فرهنگ دینی و اسلامی در سطح جامعه است که در نهایت به سود بشریت است.
حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر در ادامه بر لزوم توجه به نکات مطرح شده در خصوص آداب زیارت اشاره کرد و از معرفت به عنوان نخستین نکته نام برد و گفت: کسی که به زیارت امام حسین (ع) میرود باید از ایشان شناخت کامل داشته باشد یعنی به فرمایشات نورانی ایشان که نه تنها الهام بخش جامعه اسلامی بلکه جامعه بشری است توجه داشته باشد.
وی با اشاره به روایتی از امام صادق (ع) از اخلاص به عنوان یکی دیگر از آداب زیارت امام حسین (ع) یاد و خاطرنشان کرد: براساس روایات کسی که فقط و فقط برای خدا به زیارت امام حسین (ع) برود به اندازهای اجر پیدا میکند که جبرئیل، میکائیل و اسرافیل او را همراهی و تا زمانی که به خانه باز گردد بدرقه میکنند.
سرپرست حجاج ایرانی سومین نکته از آداب زیارت را عشق و شوق دانست و افزود: انسان عاشق آنقدر شیفته امام حسین (ع) میشود و جاذبه معنوی حسین بن علی آنچنان او را میکشاند که نمیتواند به جای دیگری برود و به غیر او توجه نمیکند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در ادامه محزون بودن را از دیگر آداب زیارت ذکر کرد و گفت: اربعین دانشگاه و مرکزی برای رشد اخلاقی در مکتب حسین بن علی (ع) است.
وی افزود: دل شکسته بودن، غمگین، ژولیده و غبار آلود بودن از دیگر ویژگیهایی است که در روایات برای زائر امام حسین (ع) بر شمرده شده است، سپس علت آن را این چنین ذکر میکند که چون روز عاشورا حسین بن علی (ع) با چنین شرایطی به شهادت رسید معلوم میشود میخواهند به ما شرایط روز عاشورا را یادآوری کنند و ما را برای نصرت دین حق آماده کنند.
نماینده ولی فقیه با ذکر حدیثی از امام صادق (ع) در خصوص پذیرایی از زائران امام حسین (ع) گفت: در پذیراییها نباید اسراف کنیم، آنجا جای انداختن سفرههای رنگین نیست بلکه آنجا میرویم تا ببینیم چه بر سر حسین آمده است تا از آن پند و درس بگیریم و پیام امام حسین را به دیگران منتقل کنیم.
وی افزود: غسل کردن، استفاده نکردن از عطر، رعایت کردن سکوت جز وقتی که حرف خوب برای گفتن داریم، وقار و آرامش، ادب و احترام، با وقار حرکت کردن و دوری کردن از حرکتهایی که موجب وهن شیعه میشود از جمله دیگر آداب زیارت است.
حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر با اشاره به اینکه محمدبن مسلم از امام صادق (ع) سؤال میکند آیا در زیارت اربعین همانند حج و عمره وظایفی بر عهده ماست، امام در پاسخ فرمودند بله، با همسفران خوش رفتار و مهربان باشید، کم سخن بگویید مگر سخن خوب و خیر، مشغول ذکر خدا باشید، لباس تمیز بپوشید، خشوع داشته باشید، بر رسول خدا و آل او درود بفرستید، چشمانتان را کنترل و به نیازمندان کمک کنید و از آنچه خدا نهی کرده دوری کنید، با کسی درگیر نشوید و سوگند بی خود نخورید و اگر اینها را انجام دادید زیارت شما مورد قبول واقع خواهد شد.
حجت الاسلام و المسلمین قاضی عسکر ادامه داد: زیارت امری تشریفاتی نیست بلکه باید در خصوص آن فرهنگ سازی و هدف گذاری شود تا در پرتو زیارت مردم تربیت شوند، به حدی که در بازگشت از اربعین متحول شوند و از رهگذر زیارت مشکلات اخلاقی و اجتماعی در جامعه کاسته شود.
نماینده ولی فقیه با تأکید بر اینکه در زیارتها با ائمه پیمان میبندیم، چون آنها را زنده میدانیم، گفت: اربعین امروز اختصاص به شیعیان ندارد بلکه بسیاری از اهل سنت با همان هدف متعالی به زیارت میآیند، چون حسین بن علی را الگو میدانند. مسیحیان و یهودیان نیز در این مراسم حضور دارند و اگر ما درست حرکت کنیم میتوانیم از اربعین به عنوان یک حرکت خودجوش مردمی در مقابله با ظلم و جور در سطح دنیا بهره برداری کنیم.
وی افزود: روحیه جهاد و فداکاری و مقابله با ظلم وستم در تمام انسانها وجود دارد و به همین علت بر روی مراسم اربعین باید سرمایه گذاری کنیم.
همچنین در حاشیه همایش فعالان اربعین از دو طرح " تکه تکههای قلب من با توای حسین" و " نائب الشهید" با حضور حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسکر و عبد الرضا رحمانی فضلی وزیر کشور رونمایی شد.
این دو طرح به سفارش کمیته فرهنگی آموزشی ستاد مرکزی اربعین توسط مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت آل طاها و کار گروه فرزندان شاهد طراحی شده است.
همایش امروز که با حضور صدها تن از مدیران، مسؤولان و فعالان برگزاری مراسم اربعین حسینی در ایران و عراق در سالن اجتماعات وزارت کشور برگزار شد علاوه بر وزیر کشور، رئیس ستاد مرکزی اربعین و سفیران ایران و عراق در بغداد و تهران سخنرانی و به بیان دیدگاه و نقطه نظرات خود در خصوص مراسم اربعین حسینی و اقدامات صورت گرفته برای برگزاری هر چه پرشورتر مراسم امسال پرداختند.