پخش زنده
امروز: -
پادگان نظامی دوران ساسانی، قلعه ایرج در جنوب تهران که به فراموشی سپرده شده است به دست کشاورزان و حفاران غیرمجاز تهدید میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری؛ سیدمهدی موسوینیا، معاون هیأت کاوشهای باستان شناسی در قلعه ایرج گفت: فضای داخلی ۲۰۰ هکتاری این قلعه محصور زیر کشت است.
وی ادامه داد: این در حالی است که زمینهای ورامین سالانه ۳ بار با فاضلاب شهری کشت میشوند و استخرهای زیادی برای تأمین آب کشاورزی در قلعه ایرج وجود دارد.
موسوینیا با اشاره به اینکه حفاریهای غیرمجاز در سالهای اخیر در کنار کشاورزی به این قلعه تاریخی آسیب فراوانی وارد کرده است افزود: این درحالی است که تاکنون بارها با کشاورزان در زمینه اهمیت این قلعه تاریخی صحبت شده و تا وقتی زندگی این افراد به کشاورزی وابسته است تغییری ایجاد نمیشود.
این باستان شناس با بیان اینکه بر اساس شواهد موجود به نظر میرسد قلعه ایرج یک پادگان نظامی و مرکز آموزش نظامی متعلق به دوره ساسانی گفت: حضور حداقل یک نگهبان برای جلوگیری از تخریبهای بیشتر در این محوطه تاریخی ضروری است.
وی با تأکید بر اینکه هم اکنون هیچ گردشگری از این قلعه بازدید نمیکند افزود: باید قسمتهای مورد کاوش مسقف شود و در معرض دید عموم گذاشته شود.
موسوی نیا با بیان اینکه چنانچه زمینهای کشاورزی محوطه داخلی این قلعه خریداری شود، میتوان در راستای ثبت جهانی آن گام برداشت.
این باستان شناس ادامه داد: با توجه به وجود نمونههایی از ساختارهای مشابه قلعه ایرج در رم و بیزانس تنها تفاوت این ساختارها با قلعه ایرج در این است که این قلعه ساسانی نسبت به آنها عریضتر و بزرگتر است.
وی با اشاره به اینکه در باروی قلعه ایرج بیش از ۸۰۰ اتاق یکشکل وجود دارد، یک راهروی سراسری در بارو و ۱۴۸ برج در بیرون وجود دارد افزود: قلعه ایرج یک محوطه با باروی عظیم سراسری است که در برخی بخشها بهرغم گذشت ۱۵۰۰ سال از عمر آن، هنوز هم میتوان بارویی با ارتفاع بیش از ۲۰ متر را مشاهده کرد.
این باستانشناس ادامه داد: از قطعات سفال، آتشدان و اثر مهرهای ساسانی بهعنوان آثار بهدستآمده در کاوشها نام برد و در ادامه به کشف یک تدفین جنینی ساسانی اشاره کرد که چمچهای (ابزاری برای جابهجایی زغال) نیز کنار آن بوده است.