کهگیلویه وبویراحمد
پوست سبزگردو محصول ارزشمند مغفول مانده+فیلم
گردو از گونههای گیاهی ارزشمند کشور است که ارزشهای اقتصادی فراوانی دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکزکهگیلویه وبویراحمد، گردو از گونههای گیاهی ارزشمند کشور است که ارزشهای اقتصادی فراوانی دارد.گرچه با شنیدن اسم این درخت توجهها به مغز غنی آن جلب می شود، اما چوب برگ و حتی پوست میوه گردو هم خواص و کاربردهای متعددی دارد که از برخی ها از آنها غافیلیم.باغات ۱۲۰ هزار هکتاری گردو کشورمان سالانه ۳۰۰ هزارتن میوه می دهند.
در کنار این مقدار میوه حدود ۲۳۰ هزار تن پوست سبز گردو نیز تولید می شود که به عنوان پسماند روی دست باغداران انباشته و گاه دردسر سازمی شود.
غافل از آنکه همین مواد زائد ارزش اقتصادی فراوان دارد.
گیاه شناس و پژوهشگر کشاورزی استان گفت: پوست سبزگردو سرشار از تانن است که در صنایع رنگ سازی دارو سازی مواد آرایشی و چرم سازی کاربرد فراوان دارد.
میری افزود: از فرآوری پسماند گردو می شود سالی ۲۰ هزارتن تانن تولید کرد که در حال حاضرتانن در ازای خروج ارز فراوان به کشور وارد می شود.
وی ادامه داد: پوست سبز گردو سرشار از آنتی اکسیدان است که در ساخت دارو، رنگ مو و مواد آرایشی کاربرد فراوان دارد.
این پژوهشگر اضافه کرد: در برخی کشورها برای ضد عفونی کردن محصولات کشاورزی مثل برنج و حبوبات و همچنین تولید سموم دفع آفات نباتات از عصاره پوست سبز گردو استفاده می کنند.
خمیر پوست سبز گردو جرم گیر قویی است که به خصوص جرم لثهها را براحتی پاک و دندانها را براق میکند.
در حال حاضر تقریبا همه پوست سبز گردوی تولیدی دور ریز میشود.
مقدار ناچیزی از این ماده باارزش آن هم به صورت سنتی مورد استفاده قرار میگیرد.
در گذشته البته میزان مصرف بیشتر بوده و در رنگرزی استفاده زیادی از آن میشد.
سالاری باغدار یاسوجی با استفاده ازپوست سبز گردو رنگ مورد نیاز کارگاه رنگ سازیش را تامین میکند.
سالاری با جمع آوری و خشک کردن و پودرکردن این ماده به ظاهر زائد، رنگ طبیعی تولید و با آن کلافهای خام بند هایش را رنگ میکند.
او گفت:رنگ حاصله از پوست گردو کاملا طبیعی با دوام و ماندگار است که در مقایسه با رنگهای شیمیایی از اصالت، شادابی و ثبات بالایی برخوردار است.
حسین زاده رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی شهرستان بویراحمد هم گفت: از بافندگان و متقاضیان تولید رنگ با پوست گردو حمایت میشود.
در کشور ۱۳۰ هزار هکتار باغ گردو وجود دارد که سهم کهگیلویه و بویراحمد ۱۰درصد این رقم یعنی ۱۳ هزار هکتار است.