پخش زنده
امروز: -
ارتقای سطح خدمات شهری و گام نهادن به سوی مدیریت یکپارچه شهری مستلزم بکارگیری استانداردهای اختصاصی برای خدمات متنوع در شهر است که هوشمندتر شدن شهرها را به همراه دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، حضور مداوم استانداردها در زندگی شهری محدود به کالاها و خدمات روزمره نمی شود بلکه حوزه های مهم و کلانی مانند مدیریت تامین و مصرف انرژی، حمل و نقل و فناوری اطلاعات را نیز در بر می گیرد.
استانداردها دستورالعمل های مهم برای تمامی جنبه های زندگی از ساختمان های با مصرف بهینه انرژی، حمل و نقل هوشمند، مدیریت پسماند تا ایجاد جوامع پایدار را آماده می کنند.
ارتقای سطح خدمات شهری و گام نهادن به سوی مدیریت یکپارچه شهری مستلزم بکارگیری استانداردهای اختصاصی برای خدمات متنوع در شهر است که هوشمندتر شدن شهرها را به همراه دارد.
البته این فرایندها و هوشمندتر شدن شهرها در گرو همکاری و تعامل نزدیک سازمان ملی استاندارد ایران، شهرداری ها، وزارتخانه ها و سازمان های دخیل در مدیریت شهری است.
پیروزبخت: استاندارد کلید توسعه اقتصادی کشور است
رئیس سازمان ملی استاندارد در پیامی به مناسبت روز جهانی استاندارد ( 22 مهر) گفت: سازمان بر اساس وظایف ذاتی خود و با توجه به اسناد بالادستی و برنامه ششم توسعه و اصل 24 سیاست های اقتصاد مقاومتی؛ برای پوشش سراسری استاندارد گام های بلندی برداشته است.
خانم پیروزبخت می افراید: برای سازمان ملی استاندارد ایران هیچ موضوعی مهم تر از ایمنی و سلامت مردم نیست و به همین دلیل با چشمان باز و هوشمندی؛ بر تولید، واردات و صادرات کالا و خدمات نظارت می کنیم و باور داریم که استاندارد کلید توسعه اقتصادی کشور است.
ما با درک دغدغه های مقام معظم رهبری، برای تحقق شعار «تولید، اشتغال و اقتصاد مقاومتی» گام برداشتیم.
بنیان نهادن شهری هوشمند بسیار پیچیده است
آب کافی قابل نوشیدن، دسترسی به انرژی پاک تر در جهان، جابجایی از مکانی به مکان دیگر با کم ترین هزینه و تلاش و احساس ایمنی و امنیت، نمونه هایی از تعهدات شهرهای مدرن در ایجاد کیفیت مناسب زندگی برای شهروندان و باقی ماندن در چرخه رقابت است.
البته بنیان نهادن شهری هوشمند بسیار پیچیده است.
هر شهری با چالش هایی مواجه است که برای عبور از آنها به راه حل های متنوعی نیاز دارد هر چند برای تسهیل این کار یک رویکرد مشترک وجود دارد.
استانداردهای بین المللی از تدوین راه حل های سفارشی که مناسب شرایط خاص یک شهر باشد، حمایت می کنند.
این استانداردها در بردارنده دانش کارشناسی و تجارب برتر هستند و در تضمین کیفیت و عملکرد محصولات و خدمات، نیروی محرکه اصلی به شمار می آیند. افزون بر این، استانداردها هماهنگی را میان فناوری ها هدایت می کنند، امکان مقایسه و انتخاب بهترین راه حل موجود را برای کاربران فراهم می آورند.
استانداردها همچنین ” در “ را برای انتخاب گسترده تر محصولات و خدمات می گشایند.
آنان به افزایش رقابت و ترویج نوآوری کمک می کنند و در رویکرد سیستمی، پیوستگی ساختارها یا راه حل های ( مورد نظر) تامین کنندگان مختلف را ممکن می کنند.
استانداردهای بین المللی موجب می شوند اجزا با سهولت و ایمنی در عرصه های شهری مختلف با یکدیگر تعامل داشته باشند.
استانداردها ؛ اساس دسترسی به نیروی برق و بسیاری از وسایل و سیستم هایی را که از الکتریسیته بهره می برند و الکترونیک هستند، فراهم می کنند.
همچنین از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی که جمع آوری داده، تبادل، تحلیل و امنیت اطلاعات را میسر می سازند، حمایت می کنند.
در مجموع، استانداردها دستورالعمل های مهم برای همه جنبه های زندگی از ساختمان های انرژی کارآمد، حمل و نقل هوشمند، مدیریت پیشرفته پسماندها تا ایجاد جوامع پایدار و حتی بیشتر از آن را آماده می کنند.
با استانداردها، گام به گام شهرهایمان را هوشمندتر می کنیم، جزیره های جدا از هم با هوشمندی قادرند با یکدیگر رشد کنند و به هم مرتبط شوند.
دانستن این واقعیت که استانداردهای بین المللی حامی توسعه روان و منسجم شهرهای هوشمند است، آرامش بخش هم است.
استاندارد و ایمنی
رئیس سازمان ملی استاندارد ایران با بیان اینکه ایمنی مردم در درجه اول اهمیت قرار دارد، می گوید: از تولید خودروهایی که نکات ایمنی را رعایت نکنند، جلوگیری خواهد شد؛ از اول دی سال آینده تولید و واردات خودروهایی که با 85 استاندارد ما منطبق نباشد، متوقف و از واردات آنها جلوگیری می شود.
نیره پیروز بخت همچنین تاکید کرد: با توجه به بالاتر بودن میزان آلایندگی موتورسیکلت های کاربراتوری در مقایسه با خودروها، از ابتدای سال 97 از تولید این نوع موتورسیکلت ها جلوگیری خواهد شد.
وی با اشاره به استاندارد آسانسورهای فعال در مراکز دولتی و عمومی می گوید: بازرسی های ما از آسانسورهای مراکز دولتی، تجاری و عمومی حاکی از بهبود ایمنی استانداردهاست و مدیران این مراکز با همکاری سازمان ملی استاندارد نسبت به رفع عیب و بازسازی آسانسورها اقدام می کنند.
پیروزبخت با ابراز علاقه به بازرسی آسانسور منازل می افزاید: باتوجه به اینکه بدون اجازه نمی توانیم وارد این اماکن شویم بهتر است مدیران آپارتمان ها هنگام تمدید بیمه ابتدا مسائل ایمنی آسانسورها را بررسی کنند و خوب است که از ما بخواهند برای بازرسی استاندارد آسانسور واحدهای مسکونی ورود کنیم.
کد 10 رقمی برای آسانسورها عملیاتی شده است و مردم می توانند در آینده با دیدن کد 10 رقمی در بدنه آسانسور و با پیامک آن به شماره 10001517 از جعلی یا اصلی بودن آسانسور و بازرسی دوره ای آن آگاه شوند.
استاندارد حلال
یکی از موضوع های اساسی در جهان اسلام ، رعایت احکام الهی در تهیه و تامین مواد غذایی حلال است.
سازمان ملی استاندارد به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران در مجامع بین المللی مرتبط همواره تلاش کرده است دیدگاه های خود را که برخاسته از اعتقادات و باورهای دینی و مذهبی است ، مطرح کند.
تاکنون استانداردهای ملی "غذای حلال - راهنمای عمومی استاندارد" ، "راهنما برای نهاد تایید صلاحیت- تایید کننده صلاحیت نهادهای گواهی کننده حلال" ، "راهنما برای نهادهای گواهی کننده حلال"، "گردشگری حلال- الزامات" تدوین و به تصویب مجامع بین المللی رسیده است.
معاون نظارت بر اجرای استاندارد سازمان ملی استاندارد می گوید: مواد غذایی در حال حاضر با بیش از 200 برند حلال در دنیا صادر می شود که روی خیلی از این برندها نظارت و کنترل وجود ندارد و این موضوع دغدغه ای را برای کشورهای اسلامی ایجاد کرده است.
سران کشورهای اسلامی در سازمان کنفرانس اسلامی تصمیم گرفتند سازمان استاندارد و اندازه شناسی کشورهای اسلامی را ایجاد کنند و نخستین و مهم ترین کاری که به این سازمان واگذار شد تبدیل غذای حلال و اجرای استانداردهای حلال در جهان اسلام و در دنیا بود.
وحید مرندی مقدم می افزاید: رعایت موازین حلال به غیر از اینکه دغدغه های شرعی کشور ماست از بعد اقتصادی هم امروز گردش مالی حلال در دنیا 2500 میلیارد دلار است که اگر بتوانیم 5 تا 10 درصد از این بازار را در اختیار بگیریم از صادرات نفت بی نیاز خواهیم شد.
پذیرش گواهینامه های تائید صلاحیت ایران در دنیا
نیره پیروز بخت رئیس سازمان ملی استاندارد می گوید: گواهی نامه های تائید صلاحیت ایران در بیش از 70 کشور عضو مجمع جهانی تائید صلاحیت " IAF " پذیرفته می شود، در واقع با نهایی شدن موافقتنامه چندجانبه بین سازمان ملی استاندارد و مجمع تائید صلاحیت اسیا و اقیانوسیه ، پذیرش گواهی نامه های سیستم های مدیریت کیفیت شرکت های مورد تائید سازمان ملی استاندارد در این کشورها گامی در جهت تسهیل تجارت و مبادلات بازرگانی ایران و کشورهای عضو مجمع خواهد بود.
رئیس مرکز ملی تایید صلاحیت ایران هم امضای این موافقتنامه را پایه ای برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی " WTO"می داند و می گوید : با افزایش کشورهای پذیرنده گواهی نامه های تائید صلاحیت ایران فعالیت های مربوط به بازرسی و آزمون کالاهای صادراتی و وارداتی به حداقل می رسد.
علیرضا خاکی فیروز همچنین تاکید می کند: به موجب این موافقتنامه هر کالایی که دارای گواهی نامه تایید صلاحیت باشد علاوه بر ایجاد اعتماد میان تولیدکننده و مصرف کننده، بدون اینکه نیازی به بازرسی و کنترل مجدد داشته باشد می تواند به راحتی از مرزهای کشور عبور کند.
فرزین انتصاریان رئیس انجمن مدیریت کیفیت ایران هم با اشاره به صدور گواهینامه های ایزو 9000 و تائید صلاحیت محصول در سالهای متمادی می گوید: این گواهی نامه ها تا به حال فقط در داخل کشور اعتبار داشت و اغلب شرکت هایی که گواهی نامه ما را دریافت می کردند برای دریافت اعتبار بین المللی به کشورهای دیگر مراجعه می کردند اما ایران اکنون با امضای این موافقتنامه خود مرجع تایید صلاحیت است.
جایگاه استاندارد ایران در دنیا
در چهار سال اخیر جایگاه ایران در میان 163 کشور عضو سازمان جهانی استاندارد به 23 ارتقاء یافته و 14 تفاهمنامه بین المللی با سازمان استاندارد سایر کشورها امضا شده است.
همچنین در این مدت 137 کمیته فنی فرعی متناظر سازمان های بین المللی (CODEX) کمیسیون بین المللی کدکس غذایی، (OIMLT) سازمان بین المللی اندازه شناسی قانونی ، (IEC) کمیسیون بین المللی برق و الکترونیک ، (ISO ( سازمان بین المللی استاندارد در کشور ایجاد شده است.
علاوه بر این 13 هزار استاندارد معادل یک سوم کل استانداردهای ملی در این دوره تدوین یا تجدید نظر شد و نماینده سازمان ملی استاندارد به عضویت هیئت مدیره سازمان استانداردسازی و اندازه شناسی کشورهای اسلامی "سمیک" درآمده است.
امسال نخستین بار در تاریخ کشور پوستر یک هنرمند ایرانی به عنوان پوستر روز جهانی استاندارد 2017 انتخاب شد و بیش از 300 واژگان فارسی در 11 استاندارد بین المللی مورد پذیرش قرار گرفت که این موارد بخشی از از مهم ترین دستاوردهای بین المللی سازمان ملی استاندارد است.
پایه گذاری استاندارد در ایران
نخستین تشکیلات سازمان ملی استاندارد ایران همزمان با تصویب قانون اوزان و مقیاس ها در سال 1304 خورشیدی شکل گرفت و تا سال 1311 به نام اداره اوزان و مقادیر در وزارت فلاحت ، تجارت و فواید عامه فعالیت داشت.
از سال 1311 تا1331 به نام اداره اوزان و مقیاس ها زیر مجموعه اداره کل تجارت به فعالیت خود ادامه داد و سال های 1331 تا 1339 در وزارت اقتصاد ملی مستقر بود.
سال 1339 موسسه استاندارد ایران تاسیس شد و به عضویت سازمان ببین المللی استاندارد (ISO) درامد. سال 1344 آزمایشگاه های شهر صنعتی کرج (محل فعلی) به موسسه ملحق شد و نام آن به موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تغییر یافت.
سال 1349 قانون مواد الحاقی به قانون تاسیس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران شامل 17 ماده و 2 تبصره از تصویب گذشت.
سال های 1353 تا 1371 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران زیرمجموعه وزارت صنایع قرار داشت و از سال 1371 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران دارای شخصیت حقوقی مستقل شد.
24 مهر 1390 موسسه استاندارد وتحقیقات صنعتی ایران به سازمان ملی استاندارد ایران تغییر نام یافت و زیر نظر مستقیم ریاست جمهوری قرار گرفت.
نامگذاری روزهای هفته استاندارد
هر یک از روزهای هفته استاندارد از 22 مهر ( روز جهانی استاندارد) تا 28 مهر به این شرح نامگذاری شده است: شنبه 22 مهر - استاندارد و اقتصاد هوشمند/ یکشنبه 23 مهر - استاندارد و سفر هوشمند/ دوشنبه 24 مهر - استاندارد و تغذیه هوشمند/
سه شنبه 25 مهر - استاندارد و کار هوشمند/ چهارشنبه 26 مهر - استاندارد و مسئولیت هوشمند/ پنجشنبه 27 مهر - استاندارد و شهر هوشمند/ جمعه 28 مهر - استاندارد و زندگی هوشمند.
----------------------------
گزارش: رضا نصیری