پخش زنده
امروز: -
مقام های بین المللی، آمریکا، اروپا، روسیه، رژیم صهیونیستی، رژیم سعود و رژیم آل خلیفه به سخنان دونالد ترامپ درباره ایران و برجام واکنش نشان دادند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری فرانسه، مذاکره کنندگان آمریکایی توافقنامه هسته ای با ایران در سال 2015، روز جمعه اعلام کردند رفتار دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا که نمی خواهد توافقنامه هسته ای با ایران را «تایید کند» و موضع سخت تر کنگره آمریکا را در این خصوص خواستار است، «نقض» تعهدات آمریکا به شمار می رود.
واکنش مقام های آمریکایی
جو بایدن معاون رئیس جمهور سابق آمریکا در پی اظهارات ترامپ گفت به خطر انداختن توافق بین المللی با ایران به صورت یکجانبه، ایران را منزوی نمی کند، بلکه آمریکا را منزوی خواهد کرد.
جان کری وزیر امور خارجه سابق آمریکا در توییتی نوشت، همه از تصمیم خطرناک رییس جمهور ترامپ درباره ایران نگران شده اند.
وی روز جمعه اعلام کرد دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور با تصمیم « خطرناک » خود برای تایید نکردن توافق هسته ای ایران، در حال «ایجاد بحرانی بین المللی» است.
کری در خصوص اقدام ترامپ، که مدت ها از این توافق انتقاد کرده است، گفت: این اقدام منافع امنیت ملی آمریکا و منافع متحدان نزدیکمان را در معرض خطر قرار می دهد.
کری از قانون گذاران آمریکایی خواست در مقابل ترامپ بایستند و گفت :« ریسک برای کنگره بالاست».
سایت هیل نوشت سناتور برنی سندرز نماینده مستقل ایالت ورمونت گفت اظهارات ترامپ درباره ایران پر از لاف زنی های پوچ بود.
سناتور سندرز همچنین در توییتی نوشت خودداری ترامپ از تایید توافق هسته ای تازه ترین اقدام بی ملاحظه وی بود که امنیت مردم آمریکا را کاهش می دهد.
الیانا راز لیتینن سناتور ایالت فلوریدا در توییتی نوشت اینکه رییس جمهور آمریکا برجام را تایید نکرد اهرم و زمان برای برطرف کردن ضعف های برجام و فشار به متحدان برای اتخاذ مواضع شدیدتر در قبال تهران را به آمریکا می دهد.
نانسی پلوسی رهبر اقلیت کنگره در واکنش به سخنان ترامپ گفت: صحبت های رییس جمهور آمریکا اشتباه بزرگی بود که اعتبار و امنیت واشنگتن را به خطر خواهد انداخت. وی افزود: ایران به تعهدات خود پایبند بوده است و ما با آگاهی از آن از توافق برجام حمایت می کنیم. خروج از برجام ایران را منزوی نمی کند، بلکه آمریکا را منزوی می کند.
بن رودز، معاون مشاور امنیت ملی باراک اوباما، رئیس جمهور سابق آمریکا، اعلام کرد: رویکردی که او از کنگره می خواهد آن را تصویب کند، توافقنامه را نقض خواهد کرد، زیرا این امر تلاش برای مذاکره مجدد یک جانبه درباره توافقنامه خواهد بود. وی تاکید کرد: در صورتی که آمریکا به اقدامی پارلمانی یا اقدامی دیگر به منظور تلاش برای تغییر مفاد توافقنامه مبادرت کند، این نقض توافقنامه خواهد بود. متحدان و شرکای ما به وضوح می گویند وی نباید به هیچ وجه توافقنامه را نقض کند.
وندی شرمن، مذاکره کننده اصلی آمریکایی در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما نیز هشدار داد «هر اقدامی که در جهت شرایط جدید» به توافقنامه هسته ای اضافه شود، «به منزله نقض یک جانبه توافقنامه» تلقی خواهد شد. به گفته وندی شرمن «حتی در صورتی که کنگره مجازات هایی را اعمال نکند»، «فقط همین اقدام که رئیس جمهور تصمیم گرفته است تایید نکند ایران به تعهدات خود پایبند بوده است، توافقنامه را در نوعی ابهام دائمی فرو می برد». وی افزود: این (اقدام ترامپ) آمریکا را «تضعیف و منزوی خواهد کرد».
وندی شرمن و بن رودز در جریان کنفرانس مطبوعاتی تلفنی که گروه فشار موسوم به «دیپلماسی کار می کند» سازماندهی کرده بود، این مطالب را عنوان کردند. گروه «دیپلماسی کار می کند» را جان کری، وزیر امور خارجه دولت باراک اوباما و اعضای تیم وی به ویژه برای دفاع از توافقنامه هسته ای با ایران ایجاد کرده اند.
سابا شامی مشاور سیاسی حزب دموکرات آمریکا اعلام کرد، ترامپ بدون آنکه اهدافی را برای راهبردش مشخص کند فقط به فشارهای اسرائیل پاسخ مثبت داده است.
پل رایان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز در واکنش به صحبت های ترامپ گفت: از تصمیم ترامپ برای ارزیابی دوباره توافق هسته ای ایران حمایت می کنم و با دولت آمریکا برای مقابله با مجموعه فعالیت های بی ثبات کننده ایران همکاری خواهم کرد.
سناتور الیزابت وارن نماینده ماساچوست در سنای آمریکا در توییتی نوشت جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا می گوید ماندن در توافق هسته ای ایران برای امنیت ملی ما خوب است. جوزف دانفورد رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز در اظهاراتی گفته است ایران به مفاد برجام پایبند بوده است.
سناتور رابرت منندز، یکی از سناتورهای دموکرات سنای آمریکا که به شدت با توافق هسته ای سال 2015 با ایران مخالف بود، روز جمعه طرح دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را در خصوص تایید نکردن پایبندی ایران به این توافق بین المللی، رد کرد.
منندز در بیانیه ای اعلام کرد: اکنون تایید نکردن این توافق کاری انجام نمی دهد بلکه میان متحدانمان تردید ایجاد می کند و ایران از پیش متخاصم را جسور می کند . وی افزود: جامعه بین المللی باید نظارت و اجرای توافق هسته ای را تقویت کند.
سناتور دایان فاینستاین نماینده ایالت کالیفرنیا در توییتی نوشت تصمیم ترامپ مبنی بر تضعیف توافق هسته ای ایران اقدامی بی ملاحظه و غیرمسئولانه بود.
کوین مک کارتی، مرد شماره دو جمهوری خواهان آمریکا در مجلس نمایندگان این کشور،گفت وی خود را متعهد می داند که با دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در زمینه بازنگری در توافق هسته ای با ایران همکاری کند، اما از پایان دادن به این توافق حمایت نمی کند.
وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد هیچ تغییری در موضع گیری نظامی در قبال ایران تا این لحظه ایجاد نشده است. هر گونه اقدام تحریک برانگیز ایران را پس از سخنان ترامپ زیر نظر داریم. پس از سخنان ترامپ شاهد هیچ گونه تحرکات نظامی از سوی ایران نبوده ایم.
هدر ناورت سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در توییتی نوشت فریب تیتر شبکه های تلویزیونی را نخورید: ما همچنان در برجام باقی خواهیم ماند اما همزمان رویکرد خود در قبال اقدامات ایران گسترش خواهیم داد.
رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا گفت من فکر می کنم فرصت واقعی برای دوستان و متحدان ما در اروپا پدید آمده است تا به همه تهدیدات ایران بپردازند. طرحی که رئیس جمهور ارائه کرده است کاملا روشن است. به نفع همه است که با یکدیگر کار کنیم. من کاملا انتظار دارم متحدان و دوستان ما در اروپا و منطقه بسیار حامی تلاش انجام شده(تصمیم اخیر ترامپ) برای مقابله با تهدیدات(!) ایران باشند.
واکنش روسیه
سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه در واکنش به سخنان ترامپ تدابیر ترامپ علیه ایران را اشتباه خواند و از همه طرفها خواست به توافق هسته ای ایران پایبند باشند.
وزارت خارجه روسیه نیز در واکنش به این سخنان اعلام کرد، از عدم تأیید پایبندی ایران به توافقنامه هسته ای ابراز تأسف می کنیم. نمی توان درباره اعمال تحریم های جدید بر ایران از طریق شورای امنیت سازمان ملل متحد سخن گفت. ایران به توافقنامه هسته ای پایبند بوده است و ما تمدید تحریم های بین المللی علیه ایران را رد می کنیم. موضع ترامپ در مورد توافقنامه هسته ای به شدت نگران کننده است. اظهارات تهاجمی و تهدید آمیز هیچ جایی در دیپلماسی بین المللی ندارد.
یکی از نمایندگان برجسته پارلمان روسیه اعلام کرد تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، مبنی بر تایید نکردن پایبندی ایران به توافق هسته ای خطر بروز رویارویی را به وجود می آورد.
فرانتس کلینتسویچ، نایب رئیس کمیته امور دفاعی مجلس علیای روسیه، به خبرگزاری اینترفاکس گفت: «ایجاد یک شرایط بی ثبات می تواند ایران را به نشان دادن واکنش وادار کند. ایران با توجه به منابع و توانمندی هایی که دارد یک کشور بسیار جدی است.»
توییت نهاد سیاست خارجی اتحادیه اروپا
نهاد سیاست خارجی اتحادیه اروپا در توییتی با اشاره به واکنش فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نوشت، توافق هسته ای ایران ستون رژیم عدم اشاعه است. این توافق در جهت خدمت و متعلق به جامعه بین المللی است. هیچ کشوری نمی تواند آن را لغو کند.
حمایت رژیم های صهیونیستی، آل سعود، آل خلیفه و آل نهیان از نطق ترامپ
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در واکنش به صحبت های رئیس جمهور آمریکا به خاطر آنچه که سخنان جسورانه دونالد ترامپ خواند به رئیس جمهوری آمریکا تبریک گفت. دونالد ترامپ فرصتی را برای اصلاح توافقنامه هسته ای، مقابله با خشونت طلبی ها و حمایت های ایران از تروریسم ایجاد کرده است.
وزیر اطلاعات رژیم صهیونیستی نیز جمعه شب سخنان دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا درباره ایران را بسیار مهم خواند و تاکید کرد این سخنان در سایه تهدید های ایران به جنگ منجر خواهد شد.
عربستان سعودی از راهبرد «قاطع» آمریکا در قبال ایران استقبال کرد. یک مقام سعودی اعلام کرد، به همکاری خود با آمریکا و جامعه بین المللی برای مقابله با خطرهای ناشی از اقدامات ایران پایبند هستیم. وی مدعی شد ایران از سپاه پاسداران و شبه نظامیان انصارالله برای تهدید نیروی دریایی بین المللی استفاده می کند.
رژیم بحرین از راهبرد دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در برابر ایران استقبال کرد. بحرین از راهبرد دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در برابر ایران استقبال کرد.
مقامات اماراتی اعلام کردند از راهبرد جدید آمریکا در تعامل با سیاست های ایران به طور کامل حمایت می کنند و به همکاری خود با واشنگتن و همپیمانان برای مقابله با آنچه که آنها تهدیدات ایران خواندند، ادامه می دهند.
واکنش های بین المللی
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از نطق رییس جمهور آمریکا درباره برجام، بلافاصله در بیانیه ای اعلام کرد: ایران تاکنون به همه تعهداتش در چارچوب توافق هستهای، پایبند بوده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما از وین، در بیانیه یوکیو آمانو آمده است: آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ژانویه 2016 اجرای تعهدات هستهای ایران ذیل برنامه جامع اقدام مشترک را راستیآزمایی و نظارت کرده و این کار به درخواست شورای امنیت سازمان ملل و با مجوز شورای حکام آژانس بوده است. وی تصریح کرد: همانطور که به شورای حکام گزارش دادم، تعهدات هستهای ایران ذیل برجام، در حال اجرا هستند.
یوکیا آمانو گفت: راستیآزمایی و نظارت آژانس، همه فعالیتهای هستهای ذیل برجام را دربرمیگیرد و این کار با روشی عینی و بیطرفانه و در هماهنگی با مدالیتههای مصرح در برجام و اقدامات پادمانی استاندارد، اجرا می شود.
مدیرکل آژانس در این بیانیه افزود: ایران هم اکنون، پروتکل الحاقی به توافق جامع پادمانی خود با آژانس را به صورت موقت اجرا میکند و این پادمان، ابزاری قوی برای راستیآزمایی برنامه های ایران است و به بازرسان ما امکان دسترسی گستردهتر به اطلاعات و اماکن داخل ایران را میدهد. وی تاکید کرد: هم اکنون ایران تحت قویترین رژیم راستیآزمایی هستهای جهان است.
مدیر کل سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهارات ترامپ درباره برجام را به دوران پیش از تجاوز به عراق تشبیه کرد.
محمد البرادعی با انتشار پیامی در صفحه توئیتر خود به اظهارات نسنجیده رئیس جمهور آمریکا درباره برجام واکنش نشان داد. البرادعی نوشت: بی توجهی ترامپ به یافته های بازرسی های آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره پایبندبودن ایران به توافق هسته ای، مرا به یاد دوران پیش از جنگ عراق می اندازد. آیا اصلا از گذشته درس می گیریم؟ ترامپ برخلاف یافته های آژانس بین المللی انرژی اتمی، توافق هسته ای را تایید نکرد. با این کار، درباره توافق های بین المللی، چه پیامی به کره شمالی منتقل می شود.»
«پویش بین المللی برای نابودی سلاح های هسته ای»، برنده جایزه صلح نوبل سال 2017، اعلام کرد تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای «تایید نکردن» توافقنامه هسته ای با ایران، تکثیر و استفاده از سلاح های هسته ای را گسترش خواهد داد.
بئاتریس فین، مدیر پویش بین المللی برای نابودی تسلیحات هسته ای در این بیانیه «اقدام رئیس جمهور آمریکا را برای بی ثبات کردن توافقنامه هسته ای ایران» در حالی که «آژانس بین المللی انرژی اتمی بارها پایبندی ایران را به شرایط توافقنامه تایید کرده است»، محکوم کرد.
وی خاطر نشان کرد «این یادآوری ناگهانی خطر گسترده هسته ای است که جهان در حال حاضر با آن مواجه است و اینکه ضرورت دارد همه کشورها این سلاح ها را ممنوع و نابود کنند.» «پویش بین المللی برای نابودی سلاح های هسته ای» همچنین خاطر نشان کرد «با تهدیدهای فزاینده جنگ هسته ای، رئیس جمهور آمریکا به جای این که خطر جنگ هسته ای را کاهش دهد به بحران های جدیدی دامن می زند».
پس از آن که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا ایران را به نقض توافق هسته ای متهم کرد و گفت ممکن است آمریکا را از این توافق خارج کند، یک سخنگوی سازمان ملل متحد اعلام کرد آنتونیو گوترش دبیر کل این سازمان « به شدت امیدوار است » توافق هسته ای ایران پابرجا بماند.
استفان دوژاریک سخنگوی سازمان ملل متحد خاطر نشان کرد گوترش مدت هاست از توافق سال 2015 میلادی به عنوان پیشرفتی بسیار مهم برای جلوگیری از گسترش تسلیحات هسته ای و پیشبرد صلح جهانی، تمجید کرده است.