پخش زنده
امروز: -
رئیس موسسه تحیقات آب و خاک اعلام کرد :نقشه تعیین تناسب اراضی برای محصولات مختلف زیرکشت آبی تا پایان سال نهایی میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ؛ کامبیز بازرگان گفت : تهیه نقشه تعیین تناسب اراضی برای محصولات مختلف آبی، با هدف تعیین الگوی کشت در دست انجام است.
وی افزود: تهیه این نقشه از اواخر سال 93 آغاز شده است و سفارش دهنده آن، معاونت زراعت وزارت جهاد کشاورزی بود.
به گفته رئیس موسسه تحیقات آب و خاک ، نقشه تعیین تناسب اراضی برای 8,5 میلیون هکتار از اراضی آبی کشور تهیه میشود و بررسی میدانی هم انجام شود.
وی ادامه داد: هر منطقه تحت کشت بر اساس خصوصیات خاک، اقلیم و نیازهای گیاه ( گرمایی، سرمایی و دوره گل دهی ، نیاز خاک شامل عمق خاک، بافت خاک نفوذ پذیری خاک) روی نقشه مشخص میشود.
اراضی به درجه های مختلف تقسیم و دلیل درجهبندی نیز روی نقشه توضیح داده میشود.
اگر اراضی برای کشاورزی نامناسب تشخیص داده شده یا زمین درجه سه باشد ، دلیل این درجه بندی که ممکن است ناشی از شرایط اقلیم، وجود سنگریزه، سفتی خاک و غیره باشد، برای محصولات مختلف بیان میشود.
بازرگان گفت : نقشه تعیین تناسب اراضی برای محصولات زیرکشت آبی لایه مهمی از برنامههای الگوی کشت است. بعد از تکمیل این نقشه، بحث موجود بودن آب و نیاز آبی و همچنین مطالعات اجتماعی و اقتصادی روی نقشه تعیین تناسب اراضی
انجام میشود تا مشخص شود اولویت اول هر پهنه در برنامه الگوی کشت، چه محصولی باید باشد.
به گفته وی از آنجا که نقشه تعیین تناسب اراضی بر اساس نقشههای جدید و قدیمی خاک تهیه شده است، باید با بررسیهای میدانی وضع تغییرات خاک یک منطقه را روی نقشه جدید مستقر کرد.
خاک برخی نقاط ممکن است به دلیل زهکشی ، شوری خود را از دست داده باشد یا نقاط دیگر به دلایل مختلف شور شده باشد.
رئیس موسسه تحیقات آب و خاک افزود : دولت شاید امسال الگوی کشت اراضی آبی را ارائه دهد و به شدت فعال هستیم و امیدواریم امسال، این پروژه را به پایان برسانیم.
حدود 1,5 میلیارد تومان برای این پروژه اعتبار در نظر گرفته شده که هنوز بخشی از آن اختصاص نیافته است. اطلاعات این نقشه نیز برای کشور بسیار ارزشمند است.
بازرگان درباره احتمال تهیه نقشه تعیین تناسب اراضی برای زمینهای دیم نیز کرد: از آنجا که در اراضی دیم تنوع کمتری از نظر کشت وجود دارد و در این مناطق گندم دیم، نخود دیم و چند محصول دیگر داریم، پهنهبندی اراضی آبی برای ما از اولویت بیشتری برخوردار بود. اما از نظر جایگزینی محصولات دیم با گیاهان دارویی که درآمد بیشتری برای کشاورزان ایجاد میکند، تهیه چنین نقشهای برای این مناطق هم معنا دارد و میتواند اولویت بعدی ما باشد.
وی افزود: با توجه به حجم کار این امکان نبود که برای کل کشور نقشه تعیین تناسب اراضی تهیه کنیم. اما از آنجا که نقشهها و مطالعات انجام شده برای زمینهای آبی و دیم بوده است و روی زمینهای آبی کار دقیقتری انجام دادهایم، بنابراین برای تهیه نقشه برای مناطق دیم، با صرف انرژی کمتری میتوانیم کار را به انجام برسانیم.
اگرچه وسعت اراضی دیم در ایران بیش از اراضی آبی است اما رئیس موسسه تحیقات آب و خاک گفت: با صرف حدود 1,5 میلیارد تومان میتوان نقشه تعیین تناسب اراضی را برای این مناطق تهیه کرد.
اراضی دیم یکنواختی بیشتری نسبت به زمینهای آبی دارند.