گزارش پژوهشی:
وضع استارتاپ های مالی در ایران و جهان
رشد و گسترش فین تک ها در جهان نشان از اهمیت آنها در صنعت بانکداری دارد و از آنجا که فین تک ها بیشتر از آنکه مخل فعالیت های بانکداری قلمداد شوند، ارزش افزوده برای این صنعت ایجاد می کنند، مورد توجه کشورهای توسعه یافته قرار گرفته اند.
چکیده گزارش :
- فین تک ها کسب و کارهای نوآوران های هستند که با ارائه خدمات مالی جدید سیطره بانک های سنتی بر صنعت مالی را به چالش کشیده اند.
- بیش از 12 هزار فین تک در سراسر جهان وجود دارد.
- فین تک ها به سه حوزه اصلی پرداخت، قرض دهی و پس انداز تقسیم می شوند.
- فین تک ها بستری مناسب برای پیاده سازی ایده های مبتنی بر اقتصاد شراکتی و سرمایه گذاری جمعی هستند.
- سهولت دسترسی، انعطاف، هم افزایی و ایجاد شفافیت از جمله مزایای فین تک هاست.
- پرداخت های خرد، انتقال وجه، پرداخت وام، فروش آنلاین بیمه نامه ها، افزایش سرمایه و مدیریت دارایی از جمله خدماتی است که فین تک ها ارائه می دهند.
- سرمایه گذاران خطرپذیر (VCها) طی پنج سال گذشته بیش از 12 میلیارد دلار در استارتاپ های فین تک سرمایه گذاری کرده اند.
- در مجموع، 48 درصد مردم جهان به فین تک ها اعتماد دارند، در حالی که اعتماد مردم جهان به بانک ها 63 درصد است.
- فین تک های حوزه پرداخت در ایران از رشد نسبی برخوردار بوده است.
- تعدد دستگاه های تصمیم گیر، روشن نبودن وظایف و قوانین دست و پاگیر موانع مهم پیشروی فین تک ها در کشور است.
پژوهش خبری صدا وسیما: با گسترش و رشد روزافزون فضای تحت وب از یک سو و نیاز به دسترسی سریع به انواع خدمات در جهان امروز از سوی دیگر، کارآفرینان از فرصت هایی که این فضا در اختیار آنها قرار داده استفاده کرده و در بستر این فضا اقدام به ارائه انواع خدمات در قالب استارتاپ ها کرده اند. استارتاپ ها که ماهیت اصلی آنها دسترسی سریع و آسان به انواع خدمات مورد نیاز در جوامع پیچیده امروزی است تاکنون توانسته اند با انواع خدماتی که با کمترین زمان و هزینه ارائه داده اند جایگاه قابل قبولی در بسیاری از کشورها به خصوص کشورهای پیشرفته بیابند و مورد حمایت دولت ها و مردم آنها واقع شوند. یکی از مهم ترین خدمات آنها در قرن حاضر، ارائه محصولات در حوزه نظام بانکی است که توانسته اند با گسترش و توسعه محصولات و خدماتی که ارائه می دهند بخش خدمات مالی را قبضه کنند. در واقع، استارتاپ های حوزه مالی با نام فین تک که ترکیب عبارت «تکنولوژی امور مالی» است در ارائه خدمات مالی به مشتری از به روزترین تکنوژی ها استفاده می کنند و با توجه به کم هزینه بودنشان، سرعت بالا در ارائه خدمات و راحتی استفاده، به جایگزینی مناسب برای خدمات موسسات مالی سنتی تبدیل شده اند. به طوریکه در حال حاضر بیش از 12 هزار فین تک در سراسر جهان وجود دارد. بر همین اساس، با توجه به اهمیت فین تک ها و روند رو به رشد آنها در کشورمان به دنبال رشد و گسترش فضای تحت وب در کشور طی چند سال اخیر، در این گزارش که تلخیصی از پرونده ویژه شماره 238 هفته نامه تجارت فردا با موضوع "بانکداری بدون بانک" است،که به وضع استارتاپ های مالی یا همان فین تک ها در جهان و ایران پرداخته شده است.

متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
جمع بندی
رشد و گسترش فین تک ها در جهان نشان از اهمیت آنها در صنعت بانکداری دارد و از آنجا که فین تک ها بیشتر از آنکه مخل فعالیت های بانکداری قلمداد شوند، ارزش افزوده برای این صنعت ایجاد می کنند، مورد توجه کشورهای توسعه یافته قرار گرفته اند. به همین دلیل، این کشورها و سایر کشورهایی که در مسیر توسعه اقتصادی گام برمی دارند با فراهم کردن زیرساخت های مناسب برای فعالیت این شرکت ها، از خدمات و محصولاتی که فین تک ها ارائه می دهند در جهت بهبود خدمات نظام بانکی خود حداکثر استفاده را کرده اند و توانسته اند از این مسیر بسیاری از مشکلات حوزه خدمات بانکی را به خصوص در حوزه قرض دهی و پس انداز برطرف نمایند. در کشور ما نیز که نظام بانکی با مشکلات بسیاری دست به گریبان است و نیاز به خدمات مختلف بانکی با کم ترین زمان و هزینه از جمله نیازهای مشتریان حقیقی و حقوقی بانکی است، آماده کردن زیرساخت ها و فراهم کردن بستر رشد و توسعه فین تک ها در سایر بخش های خدمات بانکی می تواند، نقطه عطفی در تسهیل ارائه خدمات بانکی به سایر مشتریان باشد؛ از سوی دیگر، با فعال شدن فین تک ها در ارائه سایر خدمات بانکی، اشتغال زایی که از جمله اهداف کلان کشور است نیز بر پایه علم و تکنولوژی روز به صورت پایدار فراهم می شود. همچنین، فین تک های حوزه قرض دهی با فراهم کردن بستری مناسب برای دریافت های وام های کوچک، فرصتی مناسب برای فعال کردن بنگاه های کوچک و متوسط به عنوان یکی از محرکه های اصلی اقتصاد کشور هستند که همواره با مشکلات دریافت تسهیلات از بانک ها مواجه اند.
پژوهش خبری // فاطمه حسینی