گفتگوی ویژه خبری؛
ترکیه چرخش عاقلانه ای به جهت گیری های خود داد
معاون وزیر امور خارجه گفت: ترکیه با سیاست عاقلانه به اقدامات و جهت گیری های خود چرخش داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، ابراهیم رحیم پور در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: مسائل سوریه، تضعیف داعش، مسائل بین قطر و عربستان، تغییر رئیس جمهور آمریکا از جمله موضوعاتی است که موجب تغییر رفتار ترکیه شده است.
وی گفت: تاکنون آقای روحانی و اردوغان 10 بار با یکدیگر ملاقات کرده اند که دیدار اخیر در میان این ملاقات ها بی نظیر بوده است.
معاون وزیر امور خارجه افزود: به دلیل مسائل منطقه اختلاف های ما در سال های اخیر بسیار بود و کسی انتظار نداشت روسای ستاد کل نیروهای مسلح دو کشور با یکدیگر دیدار کنند و طی روز چهارشنبه روسای جمهور دو کشور درباره بسیاری از موضوعات به توافق برسند که از جمله آنها 24 ساعته شدن دو مرز و امضای توافقنامه بانکی در هفته آینده است.
رحیم پور گفت: در دیدار اخیر روسای جمهور ترکیه و ایران درباره مسائل سوریه، عراق و اقلیم کردستان عراق گفتگو شد.
وی افزود: با برگزاری همه پرسی در اقلیم کردستان عراق روابط آنکارا - بغداد بهبود یافت و جمهوری اسلامی ایران در این زمینه نقش مهمی داشت.
معاون وزیر امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران همان نگاهی که به سوریه دارد و معتقد است برای این کشور نباید از بیرون تعیین تکلیف شود همان نگاه را نیز به عراق دارد و تاکید می کند تمامیت ارضی این کشور باید حفظ شود.
رحیم پور با بیان اینکه این روش را درباره کودتای ترکیه نیز عمل کردیم افزود: ترکیه حسن نیت ایران را درمقایسه با آمریکا، عربستان و دیگر کشورها لمس کرده است و می داند در شرایط سخت چه کسی کمکش می کند.
وی گفت: ترکیه در مقابل کرد ها و جمعیت آنها آسیب پذیر است اما جمهوری اسلامی ایران این نگرانی را به دلایل تاریخی، نژادی، قومی و کمک هایی که به کردهای عراق کرده است ندارد.
معاون وزیر امور خارجه افزود: باید به دوستان کرد در منطقه بویژه در اقلیم کردستان عراق ثابت کنیم که اگر بخواهند در این ژستی که گرفته اند حرکت کنند کار خطرناکی انجام می دهند.
رحیم پور گفت: مسیری که با همدلی ایران، ترکیه و عراق ایجاد می شود حتما کردها را ملزم می کند حرکتشان را از مسیری که برایشان ترسیم کرده اند تغییر دهند.
وی اضافه کرد: همسایگان و کشورهای منطقه و موضوع اقتصادی در وزارت امور خارجه کشورمان جدی تر دنبال می شود و چارچوب جدید وزارت خارجه بر این اساس آماده شده است.
حسین اکبری کارشناس مسائل غرب آسیا نیز در این برنامه گفت: با توجه به اینکه بر اساس شرایط منطقه در چند سال اخیر میان ایران و ترکیه فاصله ای ایجاد گردید اما منافع مشترک دو کشور موجب شد که ترکیه و ایران روابط خوبی باهم داشته باشند.
وی افزود: برخورد جدی کشورهای مقاومت با داعش و حذف این گروه از صحنه مسئله اقلیم کردستان عراق و موضوعات اقتصادی میان ایران و ترکیه موجب شده است ترکیه به جایگاه قبلی خودش بازگردد و با عبرت گرفتن از وقایع منطقه روابط خود را با کشورمان بهبود دهد.
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: ترکیه با تغییر شرایط سوریه، نظر جمهوری اسلامی ایران را مبنی بر اینکه گفتگو راه حل مسئله سوریه است تایید کرد.
اکبری افزود: با توجه به طرح خاورمیانه جدید که از طرف آمریکایی ها پس از فروپاشی شوروی مطرح شد همه پرسی اقلیم کردستان عراق در این جهت است و آمریکایی ها تجزیه کشورهای اسلامی را در دستور کار دارند.
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: آمریکایی ها با اشغال عراق اهداف بلند مدتی داشتند اما به آنها نرسیدند بنابراین تلاش کردند در حاکمیت این کشور نفوذ کنند.
وی افزود:از زمانی که آمریکایی ها متوجه شدند عراق تبدیل به جریان مخالف آنها و از حوزه آمریکا خارج شده است سلسله اقداماتی از جمله دخالت در انتخابات این کشور، برخورد با حاکمیت عراق، در اختیار گرفتن ارتش این کشور، نگه داشتن عراق در شرایط ناامن و اشغال این کشور به وسیله داعش انجام دادند اما در آنها نیز موفق نشدند.
اکبری گفت: آمریکایی ها می خواستند خود را به عنوان پیروز عرصه جنگ با داعش معرفی کنند اما اکنون می بینند نیروهای مردمی عراق که برآمده از مقاومت هستند پیروزی بر داعش را جشن گرفته اند و این برای آمریکایی ها شکست محسوب می شود.
کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: بر این اساس آمریکایی ها تصمیم گرفتند بحث همه پرسی عراق را بعنوان اقدامی پسا داعش و برای انحراف اذهان عمومی قرار دهند.
وی گفت: آنها می خواهند با همه پرسی در کردستان عراق کار جدیدی برای ایجاد بحران در منطقه انجام دهند.
اکبری افزود: نگاه مسعود بارزانی و صهیونیست ها به مسائل منطقه و همه پرسی در اقلیم کردستان اشتباه بود و بسیاری از کردها با آن مخالفت کردند اما مردم کردستان باید هزینه سنگینی که به دلیل اشتباهات سرانشان بر آنها تحمیل شده است بپردازند.
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: همه پرسی در اقلیم کردستان عراق نه تنها مشکلی از کردها حل نمی کند بلکه مشکلات آنها را افزایش خواهد داد.
وی افزود: هیچ جایی دیده نشده است که کشورهای غربی مشکلی را از جهان اسلام حل کرده باشند بلکه هر جا آنها حضور داشته اند مشکلات گسترده تر شده است.
اکبری گفت: کشورهای اسلامی هر زمان به این نتیجه رسیده اند که دور هم بنشینند و مسائل را بدون حضور غربی ها حل کنند موفق بوده اند.
کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: مسعود بارزانی نیز اکنون به این نتیجه رسیده که اشتباه کرده است اما می خواهد در جهت مطرح کردن و قهرمان نشان دادن خودش حرکت کند.
وی گفت: بارزانی نه تنها استقلال اقلیم کردستان را اعلام نکرد بلکه متوجه شد اعلام این موضوع هیچ دستاوردی برای کردستان نخواهد داشت زیرا اگر جمهوری اسلامی ایران، ترکیه و عراق مرزهای خود را بر کردستان عراق ببندند کردهای این منطقه با مشکلات بسیار و پیچیده ای روبرو می شود که بارزانی باید پاسخ دهد.
اکبری افزود: تاریخ نشان داده است صهیونیست ها و آمریکایی ها هیچ گاه به کردها به عنوان دوستان راهبردی نگاه نکرده بلکه در همه زمان ها به عنوان ابزار از آنها استفاده کرده اند.
کمال دهقانی فیروز آبادی نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز در این برنامه گفت: موضع گیری های جمهوری اسلامی ایران درباره مسائل منطقه حکیمانه بوده است و اکنون در آستانه اضمحلال داعش هستیم و ترکیه به موضع حکیمانه ایران متمایل شده است.
وی افزود: اتحادیه اروپا نیز متوجه برخی موضع گیری های اشتباه خود و به سمت موضع ایران متمایل شده است.
دهقانی فیروز آبادی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران و ترکیه زمینه های روابط اقتصادی فراوانی دارند گفت: مسئله همه پرسی اقلیم کردستان عراق موجب افزایش همکاری های امنیتی دو کشور و همگرایی دو طرف شده است.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: سر نخ همه جنگ های قومی و قبیله ای در کشورهای غربی است زیرا منافع استعماری آنها ایجاب می کند این جنگ ها را شکل دهند.
وی گفت: کشورهای منطقه باید دست کشورهای غربی و توطئه های آنها را بخوانند.
دهقانی فیروز آبادی افزود: ترکیه دست غرب را خوانده است و امیدواریم در آینده نیز متوجه این موضوع باشد.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: اگر امنیت در منطقه نباشد منابع مالی موجب پیشرفت کشورها نخواهد شد.
وی افزود: اولویت اصلی ترکیه برقراری امنیت، رابطه با دولت عراق و حمایت از تمامیت ارضی این کشور است.