جلسه علنی شورای شهر؛
۴ هزار هکتار بافت فرسوده در تهران داریم
رئیس شورای شهر تهران: ۴ هزار هکتار بافت فرسوده در شهر داریم؛ با توجه به اینکه میزان باغات بسیار بیشتر از بافتهای فرسوده بود، با این وجود برای گسترش شهر باغات را از بین بردیم.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ محسن هاشمی رفسنجانی در دهمین جلسه علنی شورای شهر تهران که با حضور عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی برگزار شد، درباره معضل و مشکل بافت فرسوده در شهر تهران افزود: در طول سالهای گذشته به دلیل اینکه توجه شهرداری بر درآمد پر سرعت بوده است، از توجه به بافت فرسوده غافل شدیم.
وی گفت: طی چند سال گذشته به جای بارگذاری در مناطق بافت فرسوده به سمت باغات رفتیم.
هاشمی افزود: ۴ هزار هکتار بافت فرسوده در شهر داریم، با توجه به اینکه میزان باغات بسیار بیشتر از بافت فرسوده بود، با این وجود برای گسترش شهر باغات را از بین بردیم و تمام امکانات ما در اختیار از بین بردن باغات بود.
رئیس شورای شهر تهران گفت: در جلسات شورای پنجم شهر تهران موضوع دسترسی کوچههای غیر نفوذ در بافتهای فرسوده را در دستور کار خود قرار دادیم؛ همچنین این موضوع در برنامههای نجفی شهردار تهران هم قرار دارد.
هاشمی گفت: در برنامه نجفی مشکل درآمدزایی را حل و از معضل بافت فرسود خارج خواهیم شد.
هزینه شهر تهران در کمتر از ۱۵ سال ۴۰ برابر شده است
رئیس شورای شهر تهران افزود: امروز یکی از مشکلاتی که رسانه ها، افکار عمومی و مردم به عنوان معضل اساسی تهران به آن اشاره میکنند، بارگذاری نامناسب و خارج از ظرفیت در مناطق شمالی و مرکزی تهران است؛ برخی از آن به عنوان شهر فروشی و برخی به عنوان تراکم فروشی نام میبرند، اما واقعیت آن است که این پدیده یک معلول است نه علت، در واقع درآمدهای ناپایدار شهری که بخش عمده آن از فروش تراکم منفی و یا واگذاری املاک و اراضی شهری حاصل میشود، نتیجه فقدان مدیریت هزینه در اداره شهر بوده است.
هاشمی ادامه داد: هزینه اداره شهر تهران در کمتر از ۱۵ سال، ۴۰ برابر شده است و این افزایش تصاعدی هزینهها و فقدان درآمد پایدار موجب شده است که مدیریت شهری به استفاده از درآمد ناپایدار و فروش و حتی پیش فروش شهر روی بیاورد؛ اگرچه بخشی از این هزینه به ویژه در دهه ۸۰ صرف پروژههای عمرانی شد، اما ساخت بزرگراهها و تونلهای جدید با فروش تراکم منفی در حاشیه آن، تردد خودروهای شخصی بیشتری تولید کرد و در نهایت معضل ترافیک نه تنها تقلیل نیافت بلکه تشدید شد.
برای اداره شهر باید بر اساس نظام مدیریت درآمد پایدار حرکت کنیم
رئیس شورای شهر تهران گفت: این یک واقعیت است که برای اداره بهینه شهر باید براساس نظام مدیریت درآمد پایدار حرکت کنیم نه مدیریت هزینه مجدد، چراکه هزینه محوری ابتدا به فروش شهر برای احداث پروژههای عمرانی میپردازد و سپس هزینههای جاری سهم پروژههای عمرانی را به تدریج میبلعد، همان گونه که در شرایط فعلی در بسیاری از دستگاهها و سازمانهای مدیریت شهری، سهم هزینههای جاری به ۷۰ تا ۹۰ درصد رسیده است و تنها اندکی از بودجه صرف فعالیت میشود و بخش عمده آن صرف پرداخت حقوق کارمندان میشود.
هاشمی رفسنجانی افزود: این رویکرد از ارکان اصلی گفتمان اقتصاد مقاومتی است که از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان خط مشی اقتصاد کشور اعلام شده است، کاهش هزینه و اتکا به درآمدهای ناپایدار و افزایش بهره وری و اتکا به درآمدهای پایدار موضوعی است که باید به عنوان سرفصل اصلاحات و تحول در مدیریت شهری قرار گیرد.
وی گفت: ایجاد تحول در نظام مدیریت شهری نیازمند تحول در مدیریت هزینه و اتکا به درآمد پایدار است و این جز با چابک سازی و اتخاذ یک رژیم لاغری برای پیکره فربه مدیریت شهری محقق نمیشود؛ استفاده از نظامهای مدون و یکپارچه تامین و هزینه کرد مالی، پیوست کردن فرآیند پروژهها و هزینهها به درآمدهای پایدار از جمله اقداماتی است که میتواند مدیریت شهری را از وضعیت کنونی است.
رئیس شورای شهر تهران گفت: مقایسه شهرداری تهران با شهرداری سایر شهرهای توسعه یافته نشان میدهد که هزینه اداره تهران حدود ۵ برابر لندن است، درحالی که کیفیت خدمات شهری لندن با وضعیت فعلی تهران قابل مقایسه نیست، البته توجه به این نکته ضروری است که اصلاح نظام مدیریت مالی و کاهش هزینه اداره شهر نباید به ایجاد نگرانی و بی ثباتی در بدنه شهرداری بیانجامد، بلکه باید اصلاحات توام با امنیت شغلی و ارتقای عملکرد و حرکت به سوی درآمد پایدار و گسترش خدمات شهری صورت پذیرد و از توانمندی نیروهای متراکم فعلی بدنه شهرداری با رویکرد توسعه خدمات استفاده شود.