حریرچی در نشست خبری:
ضرورت کنترل هزینههای فقرزای حوزه سلامت
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: در ۲ سال پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت حدود ۹۱۰ هزار نفر از هزینههای کمرشکن سلامت مراقبت شدند و بر اساس برنامههای بلند مدت باید این هزینهها به زیر یک درصد برسد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ ایرج حریرچی در نشست خبری افزود: ایران هجدهمین کشور جهان از نظر جمعیت و بیست و نهمین کشور جهان از نظر تولید ناخالص ملی با قیمت دلار آزاد است.
وی گفت: هزینههای فردی و خانوادگی ما براساس درآمد ناخالص ملی تعیین میشود و بر اساس آن ایران رتبه ۹۷ را در بین ۱۸۰ کشور جهان دارد.
حریرچی افزود: هر ساله هزینهای که خانوارهای شهری و روستایی برای بهداشت و درمان صرف میکنند تعیین و بررسی میشود.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه هر خانواده شهری در سال ۹۴ بیش از ۲۶ میلیون و دویست و سی و شش هزار تومان هزینه داشته که یک میلیون و ۹۱۲ هزار تومان هم هزینه بهداشتی و درمانی به صورت مستقیم از جیب پرداخت کرده است گفت: بر اساس آن هر فرد در ماه حدود ۴۶ هزار و ۱۰۰ تومان از جیب برای سلامت خود هزینه کرده است و این هزینه غیر از هزینهای است که بیمهها در امر درمان پرداخت کرده اند.
حریرچی افزود: با توجه به محدودیت هایی که خانوادهها در پرداخت هزینهها دارند نباید هزینه درمان به حد هزینههای کمر شکن برسد براین اساس اگر ۴۰ درصد هزینههای غیرخوراکی در یک خانوار صرف بهداشت و درمان شود هزینههای سلامت کمر شکن خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه در سالهای ۹۰ و ۹۱، ۲ ممیز نه دهم تا ۳ درصد خانوادهها دچار هزینههای کمرشکن سلامت شدند گفت: این آمار در سالهای ۹۴ و ۹۴ به ۲ و سه دهم درصد کاهش یافته است به این معنی که در این دو سال هر ساله حدود ۴۵۵ هزار نفر کمتر دچار هزینههای کمرشکن سلامت شده اند.
حریرچی افزود: کنترل هزینههای فقرزای سلامت نیازمند برنامه ریزی طولانی مدت است و باید براساس برنامه ششم توسعه درامد خانوار ایرانی و کشور رشد ۸ درصدی داشته باشد.
ضرورت تزریق واکسن آنفلوانزا در گروههای پرخطر
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: تزریق واکسن آنفلوانزا در گروههای پرخطر توصیه میشود.
حریرچی افزود: تزریق واکسن آنفلوانزا برای همه توصیه نمیشود و تنها برای گروههای پرخطر شامل افراد بالای ۶۵ سال، زنان باردار، بیماران قلبی و ریوی، بیماران دیابتی مزمن، بیماران مبتلا به نارسایی کلیه و کبد، مبتلایان به سرطان و بیمارانی که داروی سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف میکنند توصیه میشود.
وی گفت: از هفتههای آینده بیماری آنفولانزا همانند سالهای قبل شایع میشود و تزریق واکسن آن از اواخر شهریور ارزش درمانی دارد.
سخنگوی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود افزود: ۲۰ درصد افراد ثروتمند جامعه اعم از شهری و روستایی دچار هزینههای کمرشکن سلامت میشوند، زیرا انتخاب خدمات سلامت به درستی انجام نمیشود.
وی با اشاره به اینکه بیشترین هزینههای کمرشکن سلامت مربوط به خدمات غیر بستری و بویژه برای خدمات دندانپزشکی و مراجعات سرپایی است ادامه داد: البته امروزه گسترش مراکز دولتی، خیریه و خصوصی که قیمت مصوب دولتی را دارند در رفع مشکل هزینههای کمرشکن سلامت کمک کننده است.
ایران پایینترین مالیات را بر دخانیات وضع میکند
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: در میان ۱۹۰ کشور جهان، ایران پائینترین مالیات بر سیگار و سایر مواد دخانی را وضع میکند.
حریرچی افزود: متاسفانه مالیات بر دخانیات در ایران پایینترین سطح را در مقایسه با سایر کشورهای جهان دارد در حالی که کشور امارات هفته گذشته مالیات بر سیگار را به دو برابر افزایش داد.
وی گفت: این در حالی است که تنها با مالیات بر خرده فروشیهای سیگار حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان بدست میاید.
حریرچی افزود: در خصوص کنترل استعمال قلیان در برخی استانها از جمله اصفهان، خراسان شمالی و همدان وضع مطلوب است، اما در برخی استانها و کلانشهرها به علت نبود عزم استانی نتیجه خوبی در این زمینه حاصل نشده است.
وی همچنین به فعالیت عطاریها اشاره کرد و گفت: درخصوص فعالیت عطاریها مشکل اصلی با مراکزی است که غیر مجاز فعالیت میکنند و توانایی لازم را برای استفاده از مواد گیاهی ندارند.
حریرچی افزود: بسیاری از این عطاریهای غیرمجاز، مواد تقلبی و حتی دارویی و مخدر غیرمجاز به محصولات خود اضافه میکنندکه ما اغلب توسط پزشک و بیمارستانها از این مراکز مطلع میشویم و با آنها برخورد میکنیم.
وی گفت: البته باید به این نکته توجه شود طبهای جایگزین در همه جای دنیا در حال شکل گیری است، اما باید گسترش این نوع طب، ضابطهمند و در چارچوب قانون باشد.
همکاری سازمان برنامه و بودجه با وزارت بهداشت در جهت کاهش مشکلات حوزه دارویی
سخنگوی وزارت بهداشت از جلسات برگزار شده با سازمان برنامه و بودجه به منظور رفع مشکلات اعتباری حوزه دارو خبر داد و گفت: قولهایی درباره پرداخت بخش زیادی از مطالبات پرسنل بیمارستانها در نیمه دوم سال داده شده است.
حریرچی درخصوص چگونگی نظارت وزارت بهداشت بر بیمه نشدن برخی از خدمات توانبخشی که باعث ایجاد هزینه برای مردم میشود افزود: باید هر خدمتی که برای درمان و پیشگیری مناسب است در فهرست بیمه وارد کرد، بخشی از خدمات هم باید در صورت تامین هزینهها در فهرست بیمه قرار گیرد، البته در برخی موارد بیمهها میگویند ما مقدار مشخصی پول داریم و بر اساس آن انتخاب میکنیم که چه خدمتی بیمه شود یا نشود.
وی با بیان اینکه در برخی موارد نیز سازمانهای بیمهگر مختلف و تکمیلی ادعا میکنند که حق بیمه فعلی کفایت نمیکند گفت: برای اضافه کردن هر نوع خدمت باید نگاه کرد که برای حق بیمه سازمانهای بیمهگر چه اقداماتی میتوان انجام داد برای مثال اگر خانواری درآمدی حدود یک و نیم یا دو میلیون تومان در ماه دارد، اضافه کردن هزینه جدید باید با محاسبه جدی همراه باشد به همین دلیل یکی از کارهایی که در قانون برنامه ششم توسعه و سیاستهای کلی سلامت مطرح شده، آن است که بسته بیمه سلامت با توجه به اعتبارات، تدوین شود البته نمیتوان از کشوری که درآمد متوسط رو به پایین دارد، انتظار داشت که تصمیماتی مانند کشورهای با درآمد بالا بگیرد.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به همکاری سازمان برنامه و بودجه در زمینه تخصیص اعتبار به حوزه دارو برای رفع مشکلات پیش آمده، افزود: با توجه به تاخیری که در پرداخت مطالبات داروخانهها از سوی سازمانهای بیمهگر ایجاد شده است، چرخه صنعت دارو و شرکتهای پخش نیز دچار مشکل شدهاند و تاخیرهایی که در ماههای اخیر در پرداخت مطالبات شرکتهای دارویی پیش آمده قابل تحمل نبوده است و به همین دلیل جلساتی برگزار و اولویتهایی مطرح شد و امیدواریم با تخصیصهایی که به این حوزه تعلق میگیرد بتوان مشکلات این حوزه را حل کرد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص احتمال برگشت زیرمیزی در حوزه سلامت با توجه به بدهیهای پیش آمده گفت: فعالان حوزه سلامت اعم از نظام مدیریتی و کارکنان، تحملی مثال زدنی دارند و با توجه به اولویتهای رئیس جمهور و مجلس، مذاکرات و جلساتی در این زمینه گذاشته و قولهایی مطرح شد تا در شش ماهه دوم سال بخش زیادی از تاخیرها در پرداختیها جبران شود و ما شرمنده پرسنل و نیروهای تحت قرارداد خود نباشیم.
وی افزود: ادامه طرح تحول نظام سلامت با ارتقای کیفیت و نحوه ارایه خدمات و رفع مشکلات گذشته اجرا خواهد شد و بند ۳ اولویتهای عمومی ابلاغی رئیس جمهور به وزارتخانهها، مربوط به ملاک قرار دادن منشور حقوق شهروندی است که همه طرح نظام سلامت را موظف به کار و خدمت به مردم میداند، همچنین اولویت چهارم رئیس جمهور مبنی بر ضرورت حفاظت از محیط زیست است و تاکید دارد آلودگیهای محیطی طبیعی یا ساخته دست بشر، سلامت تعداد قابل توجهی از استانهای ما را تحت تاثیر قرار داده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر چند نفر از معاونان اصلی وزارت بهداشت بر پرونده الکترونیک سلامت کار میکنند ادامه داد: در این زمینه آمار درخشانی داریم، اما باید اقدامات بیشتری انجام دهیم و اولویت پنجم رئیس جمهور فراهم آوردن زمینه مشارکت بخش خصوصی در این زمینه است که ما نخستین بار در حوزه بهداشت و پیشگیری از خدمات بخش خصوصی در حاشیه شهرها استفاده کردیم.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره اقدام این وزارتخانه برای بکارگیری زنان، جوانان و اقوام مختلف که در اولویتهای عمومی رئیس جمهور به آن اشاره شده است، گفت: اولین اقدام ما در این زمینه انتخاب خانم دکتر چنگیز به ریاست دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بوده است و در آینده نزدیک نیز یکی از معاونان وزارتخانه از بین زنان انتخاب میشود.
وی ادامه داد: اولویت دیگر رئیس جمهور نیز بهداشت و پیشگیری بوده که در این دوره عمیقتر و وسیعتر انجام میشود. همچنین در زمینه ارائه خدمات جامع همگانی، سطح بندی خدمات تشخیصی و درمانی بر اساس نظام ارجاع از مردم و رسانهها درخواست میکنیم که بتدریج آماده این اقدامات باشند.
سخنگوی وزارت بهداشت به اولویت ششم برنامه ابلاغی از طرفی رئیس جمهور که مربوط به تولیت حوزه سلامت است نیز اشاره کرد و گفت: در حال حاضر صنایع دارویی ما پیشرفت زیادی داشته است و ۷۰ درصد نیاز کشور را تامین میکند، اما برای توسعه آن باید به سمت صادرات برویم و اگر بازار منطقه را تامین کنیم، گام بسیار بزرگی در جهت گسترش صنعت تولید دارو برداشتهایم.