وزیر خارجه سوریه در مصاحبه با روسیه الیوم؛
از حضور ایران در سوریه استقبال می کنیم
ولید المعلم گفت برخی کشورهای عربی به حضور ایران در سوریه اعتراض دارند در صورتی که این کشورها علیه سوریه توطئه کرده اند اما ایران از سوریه حمایت و در جنگ با تروریسم شرکت کرده است .
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، وزیر امور خارجه سوریه تاکید کرد ما از حضور ایران در کشورمان استقبال می کنیم.
به گزارش شبکه تلویزیونی روسیا الیوم، ولید المعلم در مصاحبه اختصاصی روسیا الیوم با وی گفت برخی کشورهای عربی به حضور ایران در سوریه اعتراض دارند در صورتیکه این کشورها در طول هفت سال گذشته علیه سوریه توطئه کرده اند اما ایران از سوریه حمایت و به همراه دمشق، در جنگ با تروریسم شرکت کرده است به همین سبب سوریه از حضور ایران استقبال می کند و به صدای معترضان به این حضور گوش نمی دهد.
سرجون هدایه مجری روسیا الیوم از ولید المعلم پرسید: شما در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفتید مژدههای پیروزی نزدیک است، چگونه چنین چیزی امکان دارد در صورتی که نیروهای آمریکایی در خاک سوریه حضور دارند و وزارت دفاع روسیه به تازگی تصاویری از تجهیزات جنگی یگانهای ویژه ( آمریکایی ) در منطقه دیر الزور منتشر کرده است؟
المعلم: اولا کسی که عملیات میدانی ارتش سوریه و دوستان و هم پیمانانش را زیر نظر داشته باشد می بیند در طول سه ماه گذشته ارتش توانسته است بیش از 55 درصد از مساحت سوریه را آزاد کند. دوم اینکه تدابیری بر روی زمین اندیشیده و محاصره دیر الزور شکسته شده است. پیش از آن هم شهرهای تدمر و سخنه آزاد شدند و این نبردهای تعیین کننده ، معادل با نبردهای آزادسازی حلب بود به همین سبب می گویم نبردهای اساسی در سوریه رو به پایان است و در نتیجه ما در مرحله پایانی بحران قرار داریم.
مجری : آیا گزینه پیش رو با آمریکا، گزینه دیپلماتیک و مذاکره است یا ممکن است به برخورد نظامی با نیروهای آمریکایی مستقر در دیر الزور و ادلب کشیده شود؟
المعلم: اولا ما همه راه های دیپلماتیک را طی می کنیم زیرا حضور آمریکا در سوریه غیر قانونی است و با موافقت دولت سوریه نیست. زمانی که راه دیپلماتیک ممکن نباشد و جواب ندهد، راهکارهای دیگر را بررسی خواهیم کرد. آنها وارد سرزمین ما شده اند و ما به سوی آنان نرفته ایم، به همین سبب ما از حاکمیت و استقلال و تمامیت ارضی سوریه حمایت می کنیم و در چارچوب این اصل رفتار خواهیم کرد.
مجری : طرف آمریکایی از نیروهای موسوم به سوریه دمکراتیک در سوریه و از کردهای تشکیل دهنده این نیروها، یعنی یگانهای مدافع خلق حمایت می کند. هم اکنون پرونده کردها در منطقه غرب آسیا اهمیت خاصی پیدا کرده است، به ویژه به سبب همه پرسی جدایی منطقه کردستان عراق، شما به این همه پرسی چگونه نگاه می کنید و بر معادله کردها در سوریه چگونه تأثیر خواهد گذاشت و در برخی مناطق در شمال سوریه شاهد آن بوده ایم که انتخابات موسوم به « اداره محلی » برگزار شده است ؟
المعلم : این دو موضوع متفاوت است. در عراق ، همه پرسی برای استقلال است و این از طرف ما پذیرفتنی نیست و به شدت با آن مخالفیم. ما از وحدت عراق حمایت می کنیم . در سوریه آنان خواهان نوعی خودمختاری در چارچوب مرزهای سوریه هستند . این موضوع قابل مذاکره و گفتگو است و ما زمانی که موضوع داعش را پایان دهیم می توانیم در آن صورت با کردها بنشینیم و درباره فرمول آینده به تفاهم برسیم.
مجری:آیا فکر می کنید مناطق شمال سوریه می تواند بخشی از مناطق کاهش تنش باشد زیرا در آستانه شنیده شد که دور آینده به موضوع کردها خواهد پرداخت؟
المعلم: اولا برای این که مناطق کاهش تنش ایجاد شود، به موافقت چندین طرف نیاز دارد و فقط منوط به موافقت دولت سوریه نیست. این نتیجه مداخله خارجی در بحران سوریه است، به همین سبب معتقدم چنین چیزی تا زمانی که آمریکا از نیروهای سوریه دمکراتیک حمایت میکند امکانپذیر نیست و من همواره گفتهام هر انسان عاقلی باید تجارب گذشته را در نظر بگیرد، آمریکا همواره در گذشته از هم پیمانانش دست برداشته است، به همین سبب از برادران کرد خود امید دارم این درسها را بیاموزند.
مجری : در خصوص مناطق کاهش تنش ، شما گفتید ترکیه همچنان از تروریسم در سوریه و مشخصا در منطقه ادلب حمایت می کند اما در مقابل ترکیه بخشی از کشورهای تضمین کننده است. از نظر شما چگونه این دو با هم سازگار است و ترکیه چگونه ادامه خواهد داد و بر اساس توافق باید ناظرانی داخل منطقه کاهش در ادلب حضور داشته باشند و شما این را اشغالگری و نقض حاکمیت می نامید. این دو چگونه با یکدیگر سازگارند؟
المعلم: اولا موضوع واضح و روشن است. هرگونه حضور خارجی در خاک سوریه بدون موافقت دولت سوریه غیر قانونی است. دوم اینکه با منطقه کاهش تنش در ادلب موافقت کردیم اما آن را آزمایش مقاصد ترکیه تلقی کرده ایم. ترکیه ضامن گروههای مسلح است. اگر این توافق موفق شود، ترکیه برای قانع کردن این گروهها تلاش کرده است تا آتشباری نکنند در غیر این صورت با پاسخ مناسب سوریه مواجه خواهند شد به همین سبب در مرحله کنونی موضع ترکیه را در بوته آزمایش می دانیم.
مجری: اگر آتش بس در منطقه کاهش تنش رعایت شود و کمکها بر اساس توافقات آستانه وارد شود، احتمال ارزیابی روابط با ترکیه وجود خواهد داشت؟
المعلم: ما به این روابط صدمه نزده ایم، ترکیه و اشتباهات سیاسی اش در قبال سوریه و عراق باعث شد مسئله کردها مطرح شود زیرا اشتباهات سیاسی ترکیه باعث شد تلاش شود که دولت مرکزی عراق تضعیف شود، به همین سبب نقطه اول آن است که در موضع ترکیه ، تحول به وجود آید و حمایت از گروههای تروریست را متوقف کند و دست از تأمین مالی و مسلح کردن گروههای تروریستی بردارد، پس از آن هرگونه پیشنهاد ترکیه را که درباره عادی سازی و بهبود روابط به ما عرضه شود، بررسی خواهیم کرد.
المعلم: از ایران به عنوان کشور تضمین کننده توافقات آستانه صحبت می کنیم . کشورهای عربی با نقش ایران در سوریه و عراق مخالفند و اسرائیل نیز کشور و ارتش سوریه را به صورت مستقیم در خصوص حضور ایران در منطقه کاهش تنش در جنوب سوریه تهدید کرده است، آینده حضور نظامی ایران در سوریه چگونه خواهد بود و چگونه به تهدیدات اسرائیل نگاه می کنید؟
المعلم : اولا این دو موضوع جدا از یکدیگر است. موضع عربی در خصوص حضور ایران در سوریه، موضعی دور از واقعگرایی است. ما هفت سال است که از طرف برخی از برادران عرب در معرض توطئه هستیم، کسانی که به حضور ایران اعتراض دارند، در حالی این اعتراض مطرح می شود که ایران از ما حمایت و با ما در جنگ با تروریسم شرکت کرده است. به همین سبب ما از حضور ایران استقبال می کنیم و به صداهایی که علیه ما توطئه کرده و ملت ما را کشته اند و هم اکنون به حضور ایران اعتراض می کنند، گوش نمی دهیم.
المعلم افزود: اسرائیل حق ندارد کسی را تهدید کند، اسرائیل یک دولت غاصب است، جولان همچنان در اشغال است و این حق ماست که تدابیر مناسب را برای دفاع از اراضی خود اتخاذ کنیم.
مجری : اگر اسرائیل به بمباران خاک سوریه ادامه دهد چه خواهید کرد؟
المعلم: هر رخدادی ، موضع گیری خاص خودش را دارد، اگر این حملات ادامه پیدا کند، تا کی می تواند ادامه داشته باشد؟ اولا اولویت ما مبارزه با داعش و جبهه النصره است و پس از آن ببینیم آیا این بمباران ادامه خواهد داشت یا خیر.
مجری : به نظر شما بحران در کشورهای عرب خلیج (فارس) بین عربستان ، امارات ، بحرین و مصر با قطر بر تحولات سوریه چه تأثیری داشته، آیا پیامدهایی بر اوضاع داشته است ؟
الملعم: من چنین چیزی را احساس نکرده ام، چیزی که برای ما در این بحران اهمیت دارد این است که چه کسی از نظر مالی و تسلیحاتی به شبکه های تروریستی کمک می کند . این در حالی است که همچنان تا این لحظه این کمکها به دست این شبکه ها می رسد.
مجری: روابط شما با اردن به عنوان کشور ناظر در توافق آستانه چگونه است، همچنین از روسها و ایرانی ها شنیده ایم که احتمال دارد امارات و نیز مصر به عنوان کشور تضمین کننده و حتی ناظر ملحق شوند و احتمالا در سوریه حضور پید کنند؟
المعلم: دو موضوع را نباید به یکدیگر آمیخت. نه مصر و نه امارات هیچ کدام کشور تضمین کننده نیستند بلکه کشورهای ناظر هستند. ما به طرف روسی اطلاع دادیم از پیوستن پنج کشور به عنوان کشورهای ناظر در آستانه استقبال می کنیم.
مجری : این پنج کشور کدام هستند؟
المعلم: چین ، عراق ، امارات و مصر و ممکن است یک کشور دیگر باشد که اسمش را فراموش کرده ام.
مجری: روابط با عراق چگونه است آیا هماهنگی امنیتی با عراق در خصوص جنگ با داعش در دیر الزور وجود دارد؟
المعلم: هماهنگی تنگاتنگ و روزانه ای وجود دارد زیرا ما با دشمن مشترک می جنگیم.
مجری : ارتش عراق با آمریکا در مبارزه با داعش در مناطق تحت کنترل این گروه تروریستی در عراق هماهنگی دارد، آیا تماسهای تماسی بین شما و آمریکایی ها وجود دارد؟
المعلم: هرگز تماسی وجود ندارد. ما با عراق در خصوص مبارزه با داعش هماهنگی می کنیم و مداخله نمی کنیم که چه کسی با عراق هماهنگی می کند.
مجری : روابط شما با کشورهای اروپایی چگونه است ؟ بسیاری از جهادی ها و تروریستها از کشورهای اروپایی به سوریه آمده اند، آیا مبادله اطلاعاتی امنیتی وجود دارد، آیا همچنان بر موضعتان پافشاری می کنید که همکاری امنیتی از طریق گشوده شدن سفارتخانه های این کشورها در دمشق صورت بگیرد؟
المعلم: نه اینکه از طریق گشودن سفارتخانه ها باشد . هر کشوری که خواهان همکاری است باید از حمایت مستقیم و غیر مستقیم تروریسم دست بردارد و سیاست واقعگرایانهای را در قبال سوریه در پیش بگیرد و برای برداشتن تحریمهای اقتصادی تحمیلی یکجانبه علیه سوریه اقدام کند. اگر این اقدامات صورت بگیرد راه برای همکاریهای امنیتی و سیاسی هموار می شود.
مجری : در آستانه برداشت ما این بود که فرانسه نه در دور اخیر مذاکرات آستانه بلکه در دوره های گذشته، به دنبال آن است که به عملیات حل و فصل موضوع سوریه ملحق شود کما اینکه فرانسه در نیویورک پیشنهاد کرد گروه کشورهای تماس متشکل از کشورهای عضو دائم شورای امنیت و برخی کشورهای منطقه تشکیل شود، آیا فرانسه با توجه به سیاست رئیس جمهور جدید این کشور می تواند نقش مثبتی در پرونده حل وفصل سیاسی ایفا کند؟
المعلم: اولا برای اروپا در بحران سوریه هیچ نقشی وجود ندارد مگر آنکه تحریمها را بردارند و روابط خود را با تروریسم قطع کنند .دوم اینکه هرگروهی که تشکیل شود اگر با دولت سوریه در خصوص آن رایزنی نشود و دولت سوریه در آن شرکت نکند، پذیرفتنی نیست و با آن همکاری نخواهیم کرد.