تضعیف برگزیت با فرسایشی کردن مذاکرات
ظاهرا نه دولت مردان انگلیس و نه اتحادیه اروپا خواهان اجرایی شدن برگزیت نیستند.
در حالی که سه دور مذاکرات مربوط به خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بدون هیچ نتیجه مطلوبی به پایان رسیده است، برخی رسانهها از امید داشتن اروپاییها به اینکه در چهارمین دور این مذاکرات - که امروز دوشنبه در بروکسل برگزار می شود - انگلیسی ها پیشنهادهای ملموسی درباره سه مسئله مهم باقیمانده ارائه کنند.
بنابر دیدگاه صاحب نظران مذاکرات خروج انگلیس از اتحادیه اروپا در فضایی خالی از اعتماد میان سران اروپا و انگلیس و در شرایطی که چند مسئله حل نشده درباره آینده روابط لندن با بروکسل وجود دارد، دنبال می شود.
لندن با برگزیت از طرفی میخواهد از پرداخت هزینههای عضویت در اتحادیه اروپا اجتناب ورزد و از طرف دیگر میکوشد از مزایای این عضویت برخوردار شود. ترزا می نخست وزیر انگلیس در سخنرانی روز جمعه خود در ایتالیا به منظور سرعت بخشیدن به مذاکرات، در ایتالیا خواستار یک برگزیت "نرم" و یک دوره انتقالی دو ساله شد... بر اساس گزارشها ترزا می به هموطنان خود قول داده است با انعقاد توافق نامه ای مناسب با رهبران اروپا دسترسی حداکثری شرکتها و شهروندان انگلیس را به بازار واحد اروپا حفظ کند این در حالی است که رهبران اروپایی که خواستار حفظ آزادی تردد افراد در اتحادیه اروپا هستند با این خواسته انگلیس مخالفت می کنند.
اروپایی ها بارها اعلام کرده اند موضع گیریهای انگلیس در برگزیت واقع گرایانه نیست. بیست و هفت کشور عضو اتحادیه اروپا سه اولویت مطلق را در پرونده برگزیت برای خود تعیین کرده اند: صورت حسابی که دولت انگلیس باید برای خروج از اتحادیه اروپا تسویه کند؛ سرنوشت شهروندان اروپایی که در خاک انگلیس زندگی می کنند و آینده مرزهای ایرلند و ایرلند شمالی. کشورهای اروپایی تاکید می کنند که تنها در صورتی که پیشرفتهای کافی در این سه مسئله مهم حاصل شود، حاضر خواهند شد در مرحله بعدی مذاکرات خود با انگلیس درباره روابط آتی لندن با اتحادیه اروپا در زمینه تجاری و اقتصادی گفتگو کنند.
میشل بارنیه مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا در پرونده برگزیت در حضور نمایندگان پارلمان ایتالیا و پیش از سخنرانی ترزا می در فلورانس خاطر نشان کرد تداوم برخی ابهامات عمده در خصوص مسایل کلیدی که اتحادیه اروپا باید پیش از آغاز مذاکرات مربوط به توافق تجاری با انگلیس حل و فصل کند، برای اروپا به هیچ وجه قابل درک نیست. در مقابل انگلیسی ها نیز از اتحادیه اروپا خواسته اند در پیشبرد پرونده برگزیت که برای پایان مارس سال دو هزار و نوزده برنامه ریزی شده است، بیش از این تعلل نکند.
اما در این میان مروری بر تحولات برگزیت نشان میدهد که نه دولت مردان انگلیس و نه اروپاییها خواهان اجرایی شدن برگزیت نیستند و با فرسایشی کردن مذاکرات سعی بر این است موضوع خروج انگلیس از اتحادیه اروپا تضعیف شود. گویی مطالبه خروج از اتحادیه اروپا به علت افزایش موج مهاجرت و صدمه دیدن صنایع کوچک در انگلیس نارضایتی عمومی را در انگلیس تشدید کرده و همه پرسی برگزیت تنها اقدامی برای تخلیه این نارضایتیها بوده و پس از این همه پرسی هم اتحایه اروپا و هم انگلیس سعی میکنند با تشریح پیامدها برگزیت دیدگاه انگلیسیها را درباره برگزیت تغییر دهند، شاید در انتخابات بعدی رای مردم انگلیس به سمت مخالفان برگزیت سمت و سو پیدا کند و پرونده برگزیت بسته شود.
البته این بدان معنا نیست که لندن و اتحادیه اروپا از برگزیت درس نگرفته اند. برخی شواهد حاکی از این است که اتحادیه اروپا با اصلاحاتی سعی میکند نگرانیهای مردم انگلیس و دیگر کشورهای اروپایی را در زمینه صنایع کوچک و مهاجرت برطرف کند، در غیر این صورت امکان سرایت خروج از اتحادیه اروپا به دیگر کشورهای عضو وجود دارد.
در آغاز مذاکرات برگزیت هدف اصلی این بود که اولین مرحله مذاکرات در پائیز به پایان برسد تا دو طرف بتوانند در ادامه درباره آینده روابط جدید میان انگلیس و اتحادیه اروپا به گفتگو بپردازند اما به نظر میرسد این جدول زمانی به صورت از پیش طراحی شده نقض شده است.
یک مسئول بلند پایه اروپایی پیش از آغاز چهارمین دور مذاکرات برگزیت در بروکسل اعلام کرد:" ما سر فرصت به مسایل باقیمانده موجود خواهیم پرداخت آنگاه وارد مرحله بعدی مذاکرات خواهیم شد. در حال حاضر هیچکس نمی تواند تصور کند که همه کارها در ماه اکتبر تکمیل خواهد شد و این احتمال وجود دارد که حتی پیش از نشست سران اروپا که قرار است نوزدهم و بیستم اکتبر برگزار شود، مسایل جدیدی مطرح شود. "
--------------------------------------
عبدالرضا خلیلی