تولید قارچ کش بیولوژیک از گیاهان دارویی، جایگزینی برای سموم شیمیایی
عضو هیأت علمی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی برای نخستین بار در کشور موفق به تولید قارچ کش بیولوژیک با استفاده از اسانس گیاهی کپسوله شده در نانوذرات اکسید مس شد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، خانم وریا ویسانی پژوهشگر طرح تولید قارچ کش بیولوژیک گفت: استفاده از سموم شیمیایی خطرات جدی برای انسان و محیط زیست دارد؛ آلودگی محیط زیست، نابودی میکروارگانیسمها و حشرات غیر هدف و افزایش نرخ ابتلا به بیماریهای ریوی و سرطان در انسان از جمله آنها است.
وی با بیان اینکه کنترل بیولوژیک بهترین جایگزین برای سموم شیمیایی خطرناک است، افزود: فرّار بودن، حلاّلیت پایین در آب، اکسید شدن سریع، بی ثباتی شیمیایی اسانسهای گیاهی در هوا، نور، رطوبت و دمای بالا باعث میشود که قبل از کاربرد اسانسها در کنترل آفات، به فکر یافتن روش جدیدی برای افزایش کارایی اسانسها بود.
خانم ویسانی با اشاره به اینکه کپسوله کردن اسانس به شکل نانو و میکرو باعث ایجاد توانایی رهایش کنترل شده و افزایش تأثیر و فعالیت زیستی طولانیتر آن میشود، گفت: در این اختراع برای نخستین بار از نانوذرات اکسید مس در کپسوله کردن اسانس گیاهان دارویی شِوید و آویشن برای افزایش کارایی و کنترل قارچ آنتراکنوز توت فرهنگی استفاده شده است.
پژوهشگر واحد علوم و تحقیقات افزود: استفاده از اسانس گیاهان دارویی شِوید و آویشن کپسوله شده در نانو ذرات اکسید مس میتواند به عنوان جایگزینی مناسب برای سموم شیمیایی، به علت مقاوم نشدن میکروارگانیسمها از جمله باکتریها و قارچهای بیماری زای گیاهی به کار برده شود.
وی گفت: این روش همچنین میتواند برای کنترل آفات و بیماریهای انبارداری به منظور کاهش خسارت و ماندگاری بهتر و بیشتر محصولات کشاورزی در انبار استفاده شود.
خانم ویسانی در پایان افزود: از اسانس گیاهان دارویی شِوید و آویشن کپسوله شده در نانو ذرات اکسید مس، میتوان به عنوان یک عامل آزادسازی کنترل شده (رهایش کنترل شده) برای ترکیباتی، چون آفت کشها و علف کشها استفاده کرد.