به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، در سحر گاه ۳۱ شهریور پس ماهها شیطنت عراق و درگیریهای که در مرزهای ایران به وجود
آورده بود، ارتش متجاوز عراق از مرزهای غرب و جنوب وارد خاک ایران شد.
این تجاوز نا جوانمردانه دورهای از جنگ در خاور میانه را رقم زد که پس از جنگ ویتنام، طولانیترین جنگ قرن بیستم به ثبت رسید.
سه شنبه ۱ مهر ۱۳۵۹ برابر با ۱۳ ذی القعده ۱۴۰۰ و مصادف با ۲۳ سپتامر ۱۹۸۰ دومینروز حمله رژیم بعثی عراق به ایران بود.
در پی حمله هوایی دشمن در ۳۱ شهریور، نیروی هوایی ایران بزرگترین عملیات هوایی خود را علیه عراق انجام داد.
رهبر معظم انقلاب که در آن تاریخ نماینده امام در شورای عالی دفاع بودند، صبح این روز ضمن گزارشی به مجلس اظهار داشتند، نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران از صبح حدود پانزده مرکز مهم نظامی عراق، از جمله جنوب بغداد و شهر موصل را هدف قرار داده است.
در این عملیات ۱۴۰ فروند هواپیما مأموریت داشتند که به نقاط تعیین شده بروند و بازگردند، عملیات پس از اعلام انجام شد و تقریبا همگی خلبانان به سلامت بر گشته اند و تنها از چند فروند اطلاعی در دست نبود.
از بعد از ظهر ۳۱ شهریور که حملات هوایی عراق شروع شد تا نیمه شب روز ۱ مهرماه ۱۰ میگ عراقی سرنگون شد و متاسفانه یک فانتوم از ایران آسیب دید و برنگشت.
درست چند ساعت پس از حمله عراقی ها، حملات هوایی ایران شروع شد. در دومین روز حمله، دشمن پیشروی در خاک ایران را آغاز کرد و تقریبا تمام تانکها از دو مرز غربی و جنوبی پیشروی به سمت خاک ایران را آغاز کردند.
لشگر ۹۲ زرهی اهواز همان روز گزارش داد: حدود ۲۰۰ تانک عراقی از شلمچه عبور کرد و به ۶ کیلومتری خرمشهر رسیده است.
گزارشها حاکی از آن بود که شهر شدیداً زیر آتش دشمن قراردارد، و حدود ۱۰۰ شهروند در همان ساعات اولیه شهید و دهها زخمی بر تن کوچه و خیابانهای شهر باقی مانده بود.
استاندار ایلام و سپاه غرب کشور نیز گزارشهایی مشابه داشتند: درگیری هایی که از ۶ صبح در طول مرز موسیان تا دهلران و مهران آغاز شده، ادامه دارد و دشمن با واحدهای زرهی و پشتیبانی هوایی، مواضعِ ایران را گلوله باران میکند.
پاسگاههای محور موسیان و پاسگاههای بهرام آباد، گمرک، فرخ آباد، و آب زیادی در محاصره قرار گرفته که امکان سقوط آنها میرود.
ساعت هفت و چهل و پنج دقیقه صبح فرمانده گروهان ژاندارمری سومار اعلام میکند که بخش سومار و گروهان ژاندارمری در محاصره دشمن است. ساعت ۱۰ صبح سومار سقوط میکند و این واقعه توسط سپاه غرب کشور تأیید میشود.
حدود ظهر همان روز دشمن تلاشهای خود را معطوف تصرف نفت شهر میکند و با تصرف پاسگاه گمرک نو، راه لجستیک ارتش عراق به سمت قصر شیرین باز میشود.
در همین اثنا است که ارتش عراق در بیانیه شماره ۸ خود اعلام میکند که: نیروهای مسلح ما در این روز تسلط بر محدوده سومار، سقوط بخش سومار و شهر قصرشیرین را مژده میدهند؛ و شهر خالی از سکنه میشود، آنچنان که تا امروز هم دلتنگ هیاهوی مردمانش مانده.