آیا عربستان در صدد حمله نظامی به قطر است؟
برخی نشانه ها از جمله گزارش هایی مبنی بر تعطیلی پایگاه نظامی امریکا در نزدیکی دوحه، ورود عربستان به فاز حمله نظامی به قطر را تقویت می کند.
تنش در روابط عربستان با قطر از پنجم ژوئن با قطع روابط دیپلماتیک ریاض و به دنبال آن منامه، ابوظبی و قاهره با دوحه آغاز شد و ائتلاف سعودی در ادامه با محاصره سیاسی واقتصادی قطر، برای از سرگیری روابط شروط 13 گانه ای را مطرح کرد که از سوی دوحه پذیرفته نشد.
تعطیلی پایگاه نظامی ترکیه در خاک قطر، قطع حمایت از اخوان المسلمین، بستن شبکه الجزیره از جمله شروطی بود که از سوی ائتلاف سعودی مطرح شده بود و قطر ضمن رد این شروط، گردن نهادن به آنها را به معنای نقض حاکمیت و استقلال خود می دانست. در طول این مدت تلاش میانجیگرانه کویت، امریکا و فرانسه نیز با شکست روبرو شد تا اینکه دو هفته پیش برقراری تماس تلفنی میان تمیم بن حمد امیر قطر با محمدبن سلمان ولیعهد عربستان، این تصور را به وجود آورد که دو کشور به سوی تنش زدایی حرکت می کنند اما این تصورکمتر از یک ساعت دوام آورد و شبکه العربیه با متهم کردن دوحه به وقت کشی اعلام کرد عربستان تصمیم به قطع همه تماس های خود با قطر گرفته است.
در طول این دوهفته اتفاقاتی رخ داده است که احتمال ورود عربستان به فاز نظامی برای اشغال قطر را تقویت می کند. اولین نشانه گزارش هایی است که از توافق سه جانبه آمریکا، قطر و ترکیه برای جایگزینی نیروهای ترکیه ای به جای نظامیان آمریکا در پایگاه العدید در جنوب غربی دوحه حکایت دارد
دومین نشانه گزارش هایی است که از ایجاد پایگاه نظامی دائمی امریکا در سرزمین های اشغالی فلسطین حکایت دارد و ممکن است نیروهای امریکایی که از قطر خارج می شوند به این پایگاه در صحرای نقب منتقل شوند از این رو می توان حدس زد که احتمال دارد رژیم صهیونیستی در ورای بحران سازی و تشویق عربستان به حمله نظامی به قطر باشد.
این ارزیابی از این جهت مورد توجه است که پس از شکست طرح براندازی در سوریه، اسراییل برای ایجاد حاشیه امن برای خود به بحران سازی های منطقه ای روی آور شده است و پس از حمایت از همه پرسی کردهای عراقی، حالا به دنبال ایجاد بحران نظامی میان ائتلاف سعودی با قطر و هم پیمانانش به ویژه ترکیه است.
سومین نشانه که ممکن است ریاض را به سمت فاز نظامی سوق دهد تحرکاتی است که از سوی برخی نویسندگان و معترضان به نظام سعودی آغاز شده و حتی جمال خاشقچی روزنامه نگار سعودی به امریکا فرار کرده و خواستار جنبش مدنی علیه آل سعود شده و این تحولات در حالی است که سعودی ها دولت قطر و شبکه الجزیره را به تلاش برای براندازی حکومت آل سعود متهم می کنند.
و در آخر باید گفت محمدبن سلمان که در آستانه پادشاهی قرار داد در طول دو سال ونیم گذشته کارنامه موفقی از خود به جای نگذاشته، او عربستان را در باتلاق یمن گرفتار کرده، در سوریه هم اقداماتش با شکست روبرو شده، بنابر این ممکن است با تصور اینکه اشغال قطر ساده است به دنبال سرپوشی بر شکست های منطقه ای عربستان باشد به ویژه اینکه اگر در ورای تحریک اوبه این اقدام رژیم صهیونیستی باشد.
------------------------------------------
رضا محمدمراد