نکات بهداشتی و تغذیه ای دانش آموزان؛
بایدها و نبایدهای سلامت دانش آموزان در سال تحصیلی جدید
آغاز سال تحصیلی ۹۶، شادی و نشاط خاصی به جامعه میبخشد که تداوم این نشاط در دنیای علم آموزی مدرسه نیازمند رعایت نکاتی بهداشتی و تغذیهای برای دانش آموزان است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما؛ آغاز سال تحصیلی ۹۶ با حضور بیش از ۱۳ میلیون دانش آموز شادی و نشاط خاصی به جامعه میبخشد که تداوم این نشاط در دنیای علم و علم آموزی مدرسه نیازمند رعایت نکاتی بهداشتی و تغذیهای برای دانش آموزان است؛ در نظر داشتن این نکات ضمن حفظ سلامت جسمی، سلامت روانی دانش آموزان را نیز به همراه دارد.
دکتر تیرنگ نیستانی متخصص تغذیه در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ما با تاکید بر حفظ وعده صبحانه در سبد غذایی دانش آموزان گفت: مصرف صبحانه ضمن تامین قند خون، گلوکز و اکسیژن مغز را نیز فراهم میسازد و یادگیری فرد را به میزان چشم گیری افزایش میدهد.
یادگیری کودکانی که وعده صبحانه را قبل از کلاس صرف کرده اند ۲۰ درصد بیش از دانش آموزانی است که صبحانه نخورده اند.
وی ادامه داد: مطالعات علمی بسیاری در زمینه تاثیر مصرف صبحانه در فرآیند یادگیری صورت گرفته است که حاکی از سطح بالای یادگیری در کودکانی است که وعده صبحانه را پیش از ساعات کلاس درس داشته اند به گونهای که یادگیری کودکانی که وعده صبحانه را قبل از کلاس صرف کرده اند ۲۰ درصد بیش از دانش آموزانی است که صبحانه نخورده اند.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه مصرف شیر، مایعات و غذاهایی که کالری و ریزمغذی دارند یادگیری و سلامت دانش آموز را تضمین میکند گفت: مصرف نکردن صبحانه موجب کاهش ناگهانی قند خون و تمایل فرد به مصرف مواد قندی و شیرین میشود که زمینه دیابت و چاقی را در کودکان تشدید میکند.
دکتر عباس مومن زاده متخصص عفونی اطفال نیز در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ما نیز درباره تغذیه در ایام مدرسه افزود: اگر کودک تغذیه مناسبی داشته باشد در برابر بیماریهای شایع در فصل پاییز از جمله سرماخوردگی و آنفولانزا مقاومت بیشتری خواهد داشت، به همین علت قرار دادن چند واحد میوه در میان وعدههای کودکان در زنگ تفریح مدرسه میتواند شادابی و سلامت بیشتری برای دانش آموز به همراه داشته باشد؛ البته مشکل مصرف نکردن صبحانه این روزها نه تنها در کودکان بلکه در بزرگسالان به یک عادت تکراری تبدیل شده است و زمینه اضافه وزن و چاقی در جامعه را رقم میزند.
خواب نامنظم و ناکافی میتواند روند یادگیری فرد را مختل کند و حتی انگیزه دانش آموز به ویژه کلاس اولیها را برای تحصیل کاهش دهد.
همچنین دکتر خسرو صادق نیت فوق تخصص طب خواب درباره مشکلات ناشی از بهم خوردن زمان خواب دانش آموزان در روزهای آغاز سال تحصیلی نیز گفت: خواب نامنظم و ناکافی میتواند روند یادگیری فرد را مختل کند و حتی انگیزه دانش آموز به ویژه کلاس اولیها را برای تحصیل کاهش دهد.
وی ادامه داد: دانش آموزان برای مطالعه و یادگیری نیاز به تمرکز بالا دارند و به هم ریختن دوره خواب با این موضوع رابطه مستقیم دارد و در تحقیقات مشخص شده است خوابهای نامنظم، تمرکز و یادگیری را پایین میآورد و اضطراب و عصبانیت را افزایش میدهد.
وی با بیان اینکه والدین باید درروزهای پایانی تابستان زمان خواب فرزند خود را تنظیم کنند ادامه میدهد: زود خوابیدن، در طول روز نخوابیدن و ایجاد فضایی آرام در منزل، زمینه به موقع خوابیدن فرزند را فراهم میکند.
دکتر منصوری متخصص طب فیزیک درباره رعایت اصول ارگونومی در مدارس نیز گفت: رعایت این اصول باعث پیشگیری از اختلالات اسکلتی و عضلانی مانند کمردرد، درد شدید در مــچ دست و ناحیه گردن میشود.
وی ادامه داد: مدرسه محیطی برای شکوفایی استعداد و خلاقیت دانش آموزان اسـت و برای رسیدن بـه این هدف باید عوامل مؤثر در این زمینه که باعث تمرکز بیشتر و بهتر دانش آمـوزان بـه درس و معلم میشوند مانند روشنایی، گرما، سرما و وضعیت میز و نیمکت ها در نظر گرفته شوند.
منصوری میافزاید: بنابراین میز و نیمکت ها باید بــا ابعاد بدنی دانش آموزان متناسب باشند؛ یکی از مسائل مهم در مدارس، انتخاب و تهیه میز و نیمکت های استاندارد اســت.
وی خاطرنشان میکند: آنچه مهم است این است کـه بی توجهی و یـا کم توجهی بـه تأمیـن عوامل ارگونومی مورد نیاز در محیط مدرسه و کلاس های درس میتواند سلامت دانش آموزان را تحت تأثیر قرار دهد و در صورت ادامه این وضعیت در بزرگسالی، آن ها را مستعد ابتلا به بسیاری از ناهنجاری های اسکلتی و قامتی میکند.
کوله پشتی استاندارد نباید بیش از دو سوم مساحت پشت دانش آموز را در بر گیرد و از بندهای با بیش از عرض ۵ سانتی متر تشکیل شود تا فشار بیش از حد به ناحیه شانه دانش آموز وارد نشود
دکتر پرهام پارسانژاد عضو هیأت مدیره انجمن فیزیوتراپی با اشاره به ویژگیهای یک کوله پشتی استاندارد برای دانش آموزان افزود: کوله پشتی استاندارد نباید بیش از دو سوم مساحت پشت دانش آموز را در بر گیرد و از بندهای با بیش از عرض ۵ سانتی متر تشکیل شود تا فشار بیش از حد به ناحیه شانه دانش آموز وارد نشود و علاوه بر بندهای دو طرف کوله پشتی استاندارد باید دارای بند کمری باشد.
پارسا نژاد گفت: کوله پشتی استاندارد دارای شکی ذوزنقهای است که در بین شانه باریک و در ناحیه کمری پهن میشود و به نوعی متناسب با ستوان فقرات فرد ساخته شده است، همچنین داشتن فضاهای جداگانه و مجزا در داخل کوله پشتی به نگه داری محتویات آن درجای خود و وارد نیامدن فشار جانبی به دانش آموزان کمک میکند.
این فیزیوتراپیست با اشاره به عوارض جبران ناپذیر استفاده طولانی مدت از کوله پشتیهای نامناسب برای دانش آموزان گفت: کوله پشتی نامناسب که وزن بالایی دارد هنگام راه رفتن دانش آموز را به سمت عقب میکشد که فرد برای جبران این مشکل به صورت ناخودآگاه مجبور به خم کردن شانه و گردن خود میشود و با توجه به اینکه دانش آموزان در سن رشد هستند به افزایش قطر پشت و قوز کردن و انحراف جانبی ستون فقرات میانجامد.
آنچه مسلم است توجه به سلامت دانش آموزان میتواند در داشتن نسلی پویا و فعال در آینده کشور تاثیر بسزایی داشته باشد.
گزارش از: طیبه کارگر