پخش زنده
امروز: -
مکانیزاسیون ادوات کشاورزی، توسعه ظرفیت سردخانه ها ، ایجاد صنایع تبدیلی و تسهیل صادرات از جمله اقدامات انجام شده برای حمایت از سیب زمینی کاران است.
اردبیل یکی از قطب های تولید سیب زمینی در کشور است و برابر آمار سالانه حدود 800 هزار تن سیب زمینی در این استان تولید می شود. بیشترین سیب زمینی استان در شهرستانهای اردبیل، نمین، نیر و سرعین کشت می شود و شهرستانهای دیگر نیز کم و بیش در تولید این محصول سهم دارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در حال حاضر 12 هزار نفر در استان اردبیل در زمینه کشت سیب زمینی مشغول کارند و رونق بازار شهرهای مختلف استان تا حدود زیادی به قیمت این محصول بستگی دارد. از این رو سیب زمینی یکی از محصولات استراتژیک اقتصاد کشاورزی استان محسوب می شود و بازاریابی مناسب و صادارات آن نقش مهمی در رونق اقتصاد استان ایفا می کند.
اقبال عباسی معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری اردبیل با اشاره به اینکه ارزش سیب زمینی تولید شده استان در سال گذشته حدود 600 میلیارد تومان بوده است گفت: این میزان بالغ بر 18 درصد ارزش ریالی محصولات تولیدی استان را شامل می شود .
با وجود تاثیر بازار سیب زمینی بر معیشت مردم استان اردبیل ، سیب زمینی کاران منطقه همواره نگران قیمت پایین این محصول و فروش نرفتن آن هستند. در عین حال کمبود انبارهای مناسب و نبود صنایع تبدیلی مانع از نگهداری بلند مدت این محصول در استان بوده است و سیب زمینی کاران مجبور بوده اند محصولات خود را در ماههای اول برداشت به قیمت پایینی به بازار عرضه کنند.
رونق صادرات ، خواست سیب زمینی کاران
به گفته سید حامد عاملی ، رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان اردبیل، از کل محصول سیب زمینی تولید شده در استان اردبیل حداکثر 185 هزار تن نیاز داخل استان است و مابقی به استانهای دیگر و یا به خارج از کشور صادر می شود. برابر آمار دست کم 30 درصد از کل ارزش ریالی محصولات صادر شده از استان مربوط به سیب زمینی است.
سیب زمینی کاران اردبیلی می گویند در هر سالی که صادارات سیب زمینی به کشورهای همسایه رونق می گیرد ، در آن سال نگرانی چندانی از فروش محصولات خود ندارند و درآمد مورد انتظار از کاشت سیب زمینی را به دست می آورند. اما امان از سالهایی که صادارات این محصول به هر دلیل دچار مشکل می شود.
کامل وطن خواه سیب زمینی کار اهل روستای قره تپه نمین نبود خرید تضیمی سیب زمینی از طرف دولت و متغییر بودن قیمت این محصول را از عمده ترین مشکلات سیب زمینی کاران دانست و گفت: نگرانی سیب زمینی کاران از وضعیت بازار و نبود صادرات باعث می شود که اغلب سیب زمینی کاران محصولات تازه برداشت شده خود را به قیمت کیلویی 500 تا 600 تومان به دلالان بفروشند.
مجید خدابخش استاندار اردبیل با بیان این که در 35 سال گذشته مازاد سیبزمینی و عدم صادرات مهمترین مشکل بود ، از برنامهریزی برای صادرات محصول سیبزمینی اردبیل به کشور عراق خبر داد و گفت: دغدغه سیبزمینیکاران اردبیلی به زودی برطرف میشود.
حمایت های سازمان جهاد کشاورزی
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل هم با یادآوری اینکه سیب زمینی تولیدی استان از نظر کیفیت رتبه اول را در سطح کشوری دارد گفت: استان اردبیل از نظر کمی نیز دومین استان تولید کننده این محصول در کشور است.
عدیل سروی افزود: رویکرد سازمان جهاد کشاورزی در حمایت از سیب زمینی کاران مکانیزه نمودن ادوات دنباله بند کشاورزی و اعطای وامهای کم بهره با استفاده از تسهیلات بانکی است تا سیب زمینی کاران بتوانند با بهره گیری از آخرین تکنولوژی کاشت ؛ داشت و برداشت محصول وظیفه خود را در عرصه تولید و خودکفایی به بهترین نحو ممکن انجام دهند.
وی با بیان اینکه یکی از تدابیر اساسی برای حمایت از سیب زمینی کاران ، فراهم کردن زمینه های مناسب برای صادرات این محصول به کشورهای همسایه به ویژه جمهوری آذربایجان است اظهار کرد: صادرات سیب زمینی به تثبیت قیمت این محصول کمک می کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در ادامه گفت : نکته مهمی که می بایست در حمایت از سیب زمینی کاران لحاظ شود ایجاد توازن بین عرضه و تقاضای این محصول است به این مفهوم که در کشورمان سالانه 5 میلیون و 200 هزار تن سیب زمینی تولید می شود ولی نیاز مصرف خوراکی و بذری و صنایع تبدیلی در کشورمان 4 میلیون و 500 هزار تن است . بنابراین همه سال حداقل 700 هزار تن سیب زمینی مازاد در کشورمان می شود که اگر صادر نشود مسلماً سیب زمینی کاران متحمل ضرر و زیانهای مالی می شوند .
سروی درخصوص وضعیت انبارهای نگهداری این محصول اساسی و مهم استانی افزود : چهار سال قبل در قبال تولید 800 هزار تن محصول سیب زمینی، سردخانه های موجود استان توانایی نگهداری از 50 هزار تن سیب زمینی را داشتند . اما خوشبختانه در چهار سال گذشته ظرفیت سردخانه های استان به میزان 80 هزار تن نیز افزایش یافت و در حال حاضر می توان می توان 130 هزار تن محصول سیب زمینی را در سردخانه های استان نگهداری کرد.
وی همچنین از در حال تکمیل بودن چندین سردخانه دیگر با مجموع ظرفیت 230 هزار تن در مناطق مختلف استان خبر داد و گفت: برای احداث این سردخانه ها 900 میلیارد ریال اعتبار اختصاص یافته است.
غلامرضا امین زاده کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی اردبیل هم با یادآوری اینکه برای پرروش هر یک کیلو سیب زمینی با روش های آبیاری سنتی حدود 40 لیتر آب مصرف می شود افزود: با محاسبه ارزش کود و آب مصرفی و زحماتی که صرف کشت و نگهداری این محصول شده است ، حتی به فرض برداشت خوب نیز، ارزش افزوده چندانی نصیب سیب زمینی کاران نمی شود.
این کارشناس کشاورزی تصریح کرد: سازمان جهاد کشاورزی استان با هدف ایجاد تعادل در بازار عرضه و تقاضا و در عین حال جایگزینی محصولاتی که آب کمتر مصرف می کنند ، کاشت دانه های روغنی کلزا به جای سیب زمینی را به کشاورزان توصیه می کند.
توسعه صنایع تبدیلی برای فراوری سیب زمینی
وجود صنایع تبدیلی کافی در استان از یک سو پشتوانه ای برای کشاورزان منطقه محسوب می شود و باعث ارتقای ارزش افزوده محصولات تولیدی آنها خواهد شد و از سوی دیگر به اشتغالزایی بیشتر در بخش صنعت کمک می کند.
در همین راستا و در هفته دولت امسال مجتمع صنایع غذایی لمان که در زمینه فرآوری سیب زمینی و از جمله تولید خلال نیم پز و سوخاری این محصول فعالیت می کند با حضور عیسی کلانتری معاون رئیس جمهوری به بهره برداری رسید.
مدیرعامل مجتمع صنایع غذایی لمان در این باره گفت: باتوجه به اینکه استان اردبیل یکی از قطبهای اصلی و مهم تولید محصول سیبزمینی کشور محصوب میشود و ایجاد کارخانه صنایع تبدیلی در اردبیل نیاز اساسی بود ، با سرمایه گذاری 60 میلیارد تومانی بخش خصوصی این واحد تولیدی را در اردبیل راهاندازی کردیم.
حسین پیرموذن با بیان اینکه این واحد یکی از مجهزترین کارخانه های کشور است و ظرفیت اشتغالزایی 150 نفر را دارد تصریح کرد: این کارخانه می تواند سالانه بیش از 60 هزار تن محصول سیب زمینی را به انواع خلال تبدیل کند که در نتیجه به نگهداری بلند مدت سیب زمینی و صادرات آن کمک می کند.
وی با بیان اینکه محصولات تولیدی این مجتمع نیاز داخلی را تامین خواهد کرد و بخشی از تولیدات آن به کشورهای همسایه صادر خواهد شد افزود: کنترل کیفی خط تولید و کنترل کلیه استانداردها در این کارخانه با نظارت همهجانبه انجام میشود .
پیرموذن با خطرنشان کردن اینکه راه اندازی این کارخانه کمک خوبی برای سیب زمینی کاران اردبیلی خواهد بود که در بیشتر اوقات به خاطر نوسانات بازار متضرر می شدند تصریح کرد: این کارخانه سیب زمینی را به قیمت کیلویی 800 تومان از کشاورزان استان می خرد که این امر رضایتمندی سیب زمینی کاران را به دنبال داشته است.
------------------------------