آن سوی انحلال کمیته اداره نوار غزه از سوی حماس
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) با انحلال کمیته اداره نوار غزه، تشکیلات خودگردان را در برابر آزمون تشکیل دولت وحدت ملی قرار داد.
به گزارش سرویس گروه تحلیل
خبرگزاری صداوسیما؛ حماس روز شنبه با صدور بیانه ای اعلام کرد در پاسخ به تلاش های دولت مصر برای تحقق آشتی در میان گروه های فلسطینی و پایان انشعاب میان این گروه ها، کمیته اداره نوار غزه را منحل و اداره این منطقه را به دولت وحدت ملی به ریاست رامی حمدالله می سپارد. براساس بیانیه حماس، این جنبش برای گفت وگو با جنبش فتح در خصوص نحوه اجرای توافق 2011 قاهره و ضمائم آن و نیز آغاز گفتگوی گروههای فلسطینی، برگزاری انتخابات و تشکیل دولت وحدت ملی اعلام آمادگی کرده است.
جنبش حماس مارس گذشته کمیته دولتی متشکل از هفت مسئول بلندپایه حماس را در واکنش به قطع بودجه نوار غزه از سوی تشکیلات خودگردان، برای رسیدگی به امور این منطقه ایجاد کرده بود. اعلام خبر انحلال این کمیته چند روز پس از سفر اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس به قاهره صورت گرفته است.
حالا با این اقدام حماس نوبت تشکیلات خودگردان به ریاست محمود عباس است که با پایان دادن به دو دستگی ها و آغاز گفتگوهای فلسطینی، راه را بر انتخابات پارلمانی وتشکیل دولت وحدت ملی بازنماید.
دولت وحدت ملی فلسطین در سال 2014 و پس از کش و قوسهای بسیار با توافق فتح و حماس تشکیل شد اما این دولت عملا در قبال غزه کاری انجام نداد و همواره مورد انتقاد حماس بود. در ماههای اخیر و پس از تنش در روابط چهار کشور عربی با قطر و تشدید تحریم ها علیه نوار غزه، محمد دحلان عضو جدا شده از فتح تحت حمایت مصر و امارات به حماس نزدیک شد و زمینه اعزام هیات هایی را از نوار غزه به مصر مصر فراهم کرد و این دیدارها به تفاهماتی در خصوص کمک غذایی و پزشکی مصر به نوار غزه و افزایش روزهای باز بودن گذرگاه رفح منجر شد.
برخی تحلیلگران معتقدند این اقدامات پس از تنش در روابط قطر با عربستان و چهار کشور عربی، با هدف دور کردن حماس از دوحه صورت گرفت بطوریکه حتی امارات از ساخت یک نیروگاه برق با هزینه یکصد میلیون دلاری در غزه حمایت کرد.
به نظر می رسد با توجه به اینکه محمود عباس با بیماری وکهولت سن روبروست این فرصت برای دحلان وجود دارد تا با حمایت مصر و عربستان وامارات به عنوان جایگزین عباس انتخاب شود و هم زمان با بازکردن برخی گشایش ها برای نوار غزه، نظر حماس و ساکنان این منطقه را نیز به خودجلب نماید. از سویی با توجه به تلاش محورسازشکار برای به جریان انداختن مذاکرات سازش، به نظر می رسد تحولات جدید با هدف همراه کردن حماس با مذاکرات سازش باشد به ویژه اینکه جنبش حماس چندی پیش هم با صدورسند راهکار سیاسی خود اعلام کرده بود با تشکیل کشور فلسطینی در مرزهای 1967 مخالفت نخواهد کرد اما این به معنی به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی نیست.
اکنون باید منتظرماند و دید آیا حماس بر اصول خود پایبند خواهد ماند یا از برخی اصول خود دست برخواهد داشت؟ چند روز پیش این جنبش با صدور بیانیه ای به مناسبت بیست و چهارمین سالگرد امضای توافق اسلو تاکید کرد: طرح های سازش با دشمن مورد قبول ملت ما نبوده و تنها مسئله فلسطین را به سوی نابودی سوق می دهد و تنها راه آرمان فلسطین بازگشت به مقاومت است.
حماس تاکید کرد: در توافق ذلیلانه اسلو عقب نشینی از 78 درصد از اراضی فلسطین پذیرفته شد و ادامه معامله بر باقی مانده این اراضی دلیلی روشن بر این است که همراهان پروژه سازش صلاحیت این امانت و صیانت از خون شهدا و رنج های مجروحان و خانواده اسرا را ندارند و نمی توان درباره مسائل ملت به آنها اطمینان کرد چه برسد به تعیین سرنوشت ملت.
برخی تحلیل ها هم بر این نکته تاکید دارد که حماس با واگذاری دولت خود را از قید وبند اداری رها کرده و به مقاومت باز خواهد گشت در هر حال با توجه به ادامه شهرک سازی و مخالفت رژیم صهیونیستی با راه حل حداقلی تشکیل دو دولت، رویگردانی حماس از مقاومت بعید به نظر می رسد. ضمن اینکه باید به این نکته هم اشاره کرد در صورتیکه حماس نوار غزه را به دحلان بسپارد و با توجه به نزدیکی او به رژیم صهیونیستی آن وقت حماس در برابر فشارها برای خلع سلاح چه خواهد کرد؟
------------------------------------------
رضا محمدمراد