هدر رفت یک میلیارد مترمکعبی آب در قالب ضایعات کشاورزی
سالانه افزون بر یک میلیارد مترمکعب آب در قالب ضایعات کشاورزی در خراسان رضوی به هدر می رود
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، مرکز خراسان رضوی، قائم مقام شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: بر اساس آمارهای رسمی وزارت
![هدر رفت یک میلیارد مترمکعبی آب در قالب ضایعات کشاورزی هدر رفت یک میلیارد مترمکعبی آب در قالب ضایعات کشاورزی](/files/fa/news/1396/6/25/1375437_230.jpg)
جهاد کشاورزی 30 درصد محصولات کشاورزی در ایران به ضایعات تبدیل می شود و حجم آب مصرفی برای تولید این مقدار محصول در استان خراسان رضوی افزون بر یک میلیارد متر مکعب در سال برآورد می شود.
محمد علایی افزود: جمع آوری و انتقال نادرست محصول، کمبود سردخانه، نبود تشکلهای حامی کشاورز، فعالیتهای دلالی و نبود الگوی کشت مصوب از دلایل دور ریختن محصولات کشاورزی است که با زحمت بسیار توسط کشاورز تولید می شود.
قائم مقام شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: هم اکنون فلات ایران، شرق کشور و استان خراسان رضوی با بحران شدید، گسترده و فزاینده آب روبروست.
وی افزود: 80 درصد آب مصرفی خراسان از آبخوانهای زیرزمینی عمدتا توسط چاههای عمیق و نیمه عمیق برداشت می شود که این آبخوانها خود با بحران مواجهند و برداشت بیش از حد باعث افت سطح آبهای زیرزمینی، نابودی آبخوانها، خشکیدن چشمه ها و قناتها، شوری آب، نشست سطح زمین و ایجاد شکافهای خطرناک در آن می شود.
علایی ادامه داد: این در حالی است که اگر روشهای مصرف آب و بهره برداری از آن و حجم برداشت آب به سطح استاندارهای جهانی برسد نه تنها مشکل آب در این استان و کشور حل می شود بلکه آب مازاد برای توسعه نیز خواهیم داشت.
به گفته وی مصرف بهینه آب در کشور که اکنون سه برابر استاندارهای جهانی است، اصلاح شبکه های انتقال و توزیع آب و جلوگیری از کاهش هدر رفت که در برخی از شهرهای خراسان رضوی تا 50 درصد می رسد، اصلاح الگوی کشت و پرهیز از کشت محصولات پرآب طلب، جلوگیری از صادرات کالاهای پرآب طلب و تشویق به ورود کالاهای پرآب طلب از راهکارهای کارآمد برای مدیریت بحران مرگبار آب است.
یک میلیون و 200 هزار هکتار زمین در خراسان رضوی سالانه زیر کشت 83 نوع محصول می رود و هشت میلیون تن انواع محصولات باغی، زراعی و دامی از آن برداشت می شود. 900 هزار هکتار از این سطح مربوط به زراعت و 300 هزار هکتار آن باغ است. شش هزار و 868 رشته قنات با آبدهی 565 میلیون مترمکعب در این استان وجود دارد.