گفتگوی ویژه خبری؛
محدودسازی قابلیت های ایران هدف کنگره آمریکاست
کارشناس روابط خارجی با بیان اینکه محدودسازی قابلیت های ایران هدف کنگره آمریکاست، گفت: کنگره آمریکا الگوی رفتاری خاصی مبنی بر محدودسازی قابلیت ها را در مورد ایران دارد و نگاه ایالات متحده به ایران یک نگاه مهار و محدودسازی است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما؛
ابراهیم متقی با حضور در استودیو گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: نکته جالب در مورد آمریکا این است که این کشور به اندازه 10 کشور
بودجه نظامی دارد و دیگر اینکه کنگره آمریکا الگوی رفتاری خاصی مبنی بر
محدودسازی قابلیت ها را در مورد ایران دارد یعنی نظرات و خواسته های ترامپ
را مجلس نمایندگان و سنا طراحی و پیگیری می کنند حتی اگر خود ترامپ فعالیت
چندانی در این زمینه نکند.
کارشناس روابط خارجی و استاد دانشگاه ادامه داد: تغییر در زمامداران و
مقامات اجرایی آمریکا تأثیر تعیین کنندهای در مورد سیاست های ایالات متحده
نخواهد داشت چرا که نهادهای قدرت هستند که مسائل رایج در تصمیم گیری
آمریکایی را نهادهای قدرت کنترل می کنند.
متقی گفت: مجلس
نمایندگان تصمیم دارد نوع نگاه پنتاگون در مورد ایران را به قانون تبدیل
کند در حقیقت می توان گفت نگاه ایالات متحده به ایران یک نگاه مهار و
محدودسازی است و اصلاً بحث این نیست که ما هواپیمای جدید استفاده کنیم یا
خیر، بحث جایگاه قراردادهای با ایران است که از چه ارزشی در برجام برخوردار
باشند. مواد 26 و 28 برجام تأکید به این است که آمریکا یا دیگر کشورها
نباید محدودیت هایی را برای ایران ایجاد کنند این بندها به یک عادی سازی
روابط اشاره دارد.
او افزود: آمریکایی ها قصد دارند موضوعات
غیرهسته ای را وارد موضوعات هسته ای کنند و بعد به دنبال محدودسازی هستند؛
امروز آمریکایی ها خیالشان راحت است که ایران به تعهدات اولیه خود پایبند
بوده و از سوی دیگر راستی آزمایی انجام گرفته و می گیرد؛ بدانید راستی
آزمایی که انجام می گیرد مبتنی بر پروتکل الحاقی است؛ در وضعیت کنونی چون
آمانو راستی آزمایی ایران را تأیید کرده ترامپ هم چاره ای ندارد جز اینکه
برای سه ماه دیگر موضوع تعلیق تحریم ها را ادامه دهد اما تعلیق تحریم ها از
یک سو انجام می شود و به موازات آن کنگره آمریکا هم مشغول کار خودش است و
بحث سیدا هم از سویی در حال انجام است اما نگاه آمریکایی ها مداری است که
بر محور گسترش تحریم هاست به منظور بازگشت ایران به سال 1391.
این
استاد دانشگاه گفت: همیشه تصمیم گیری در آمریکا براساس اصل «چک و بالانس»
است یعنی کنگره، رئیس جمهور را کنترل می کند و رئیس جمهور هم می تواند
کنگره را کنترل کند در این راستا ممکن است آمریکایی ها بتوانند در مورد
قرارداد بوئینگ محدودیت ایجاد کنند اما اگر ایران کار حقوقی دقیقی انجام
دهد می تواند پیگیری کند اما این بدان معنا نیست که محدودیتی در مورد
ایرباس عملی شود.
برومندی: قدرت ایران در منطقه سبب شد امریکایی ها پای میز مذاکره بیایند
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: با توجه به اینکه روند قانون گذاری در امریکا پیچیده است پس تائید نهایی اقدام امریکا به منظور نقض برجام، کمی زمانبر است زیرا تائید مجلس سنا هم لازم است.
برومندی ادامه داد: تجربه نشان داده در گذشته چنین اقداماتی را از ناحیه نمایندگان جمهوری خواه مجلس امریکا دیده شده بود که البته منجر به قانون نشده است.
نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس افزود: آنچه اهمیت دارد این که سیاست همه سردمداران امریکایی یک سیاست خصمانه علیه ایران بوده است هر چند در روش های شان متفاوت بوده اند اما هدف مشترک بوده است.
او ادامه داد: امریکایی ها بعد از برجام به این نتیجه رسیدند که ایران قدرت بلامنازع منطقه است و باید رفتارهایشان را با ما تغییر دهند، حتی اوباما هم گفته بود که اگر می توانستند پیچ و مهره های تاسیسات هسته ای ایران را هم باز می کردم، اما قدرت برتر و حضور موثر ایران در منطقه سبب شد تا امریکایی ها پای میز مذاکره بیایند.
برومندی گفت: بعد از توافق برجام ما همواره شاهد عهد شکنی های امریکا هستیم، در دوران ترامپ رفتار امریکایی ها نه در مورد ایران بلکه در خصوص جهان رفتار جدیدی است، سیاستهای ترامپ توییتری یا پوپولیستی است و به قوانین بین المللی احترام نمی گذارد.
او ادامه داد: ترامپ در مورد برجام و ایران بسیار تحت تاثیر تفکرات صهیونیستی است و می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که امریکایی ها همواره به نقض برجام پرداخته اند و موضوع اخیر هم در همین راستا است.
اخوان فرد: مطالبه گری ایران باید صورت بگیرد
اخوان فرد استاد دانشگاه و کارشناس روابط بین الملل هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: بر اساس متن برجام، صریحاً ذکر شده که باید امکان فروش هواپیما به ایران فراهم و محدودیت های آمریکایی باید کنترل شود با توجه به شرایط کنونی از منظر حقوق بین الملل امکان برخورد فعال وجود داشته و خواهد داشت یعنی مطالبه گری ایران باید صورت بگیرد.
برومندی: ایران اجازه بازدید از تجهیزات نظامی را نخواهد داد نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: آمریکا با استفاده از یک تاکتیک تبلیغی قصد دارد فضای ضدبرجامی را در جامعه بین الملل زنده نگه دارد که به نوعی چانه زنی برای دولت آمریکا در سطح جهانی است؛ نباید نادیده گرفت آمریکایی ها تحت نفوذ لابی صهیونیستی و کانال های ضد ایرانی هستند با این حال جمهوری اسلامی ایران در هیچ شرایطی اجازه بازدید از تجهیزات نظامی را نخواهد داد.
متقی: در سیاست بین الملل حسن نیت وجود ندارد زیرا معادل این سیاست قدرت است
متقی در سوی دیگر این برنامه گفت: اساس برجام بر حسن نیت طرفین بوده است اما در سیاست بین الملل حسن نیت وجود ندارد زیرا معادل این سیاست قدرت است؛ بازه تحمل ریسک آمریکایی ها در قبال برجام پایین است به این دلیل که در ایران بعد از نقض روح برجام توسط آمریکایی ها می آییم و نگاه پله ای انجام می دهیم زیرا بازدارندگی خاصی برای آمریکایی ها ایجاد نکرده ایم؛ در شرایط فعلی یا باید به دیوان آمریکا شکایت کنیم یا به اتحادیه اروپا شکایت کنیم یا سیاست اعلامی را مطرح کنیم.
اخوان فرد: وجود حفره های حقوقی برای پیگیری حقوق ایران
در ادامه مسعود اخوان فرد در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: حفره های حقوقی بسیاری برای پیگیری حقوق ایران در خصوص نقض برجام از سوی آمریکا وجود دارد.
برومندی هم در استودیو گفت: در زمان وقوع نقض برجام تصمیماتی در مجلس جمهوری اسلامی ایران گرفته شده که با نقض برجام از سوی آمریکا، ایران اجازه دارد به شرایط قبل از برجام برگشته و غنی سازی 190 هزار سو انجام دهد این قوانین دست ایران را باز گذاشته است.
متقی در سوی دیگر استودیو گفت: وقتی آمریکایی ها ادعا می کنند ایران به روح برجام تعهدی ندارد به این دلیل است که ایران در فضای منطقه ای یک بازیگر مؤثر و نقش افرین است و قابلیت های موشکی ایران یک بازدارندگی ایجاد می کند و برای آنها تهدید است، این ادعا که ایران اگر بخواهد می تواند در عرض یک ساعت دوباره سانتریفیوژها را ادامه دهد فقط برای آرام سازی افکار عمومی بوده است وگرنه راه اندازی سانتریفیوژ حداقل یکسال زمان می برد اما با اولین تصمیم برای اجرای چنین کاری همه شش قطعنامه قبلی به صورت یکباره روی سر ایران ویران خواهد شد یعنی وضعی بوجود می آید که امکان کنترل فضای اقتصادی وجود ندارد.
برومندی: ایران با تمام قدرت می تواند به شرایط قبل از برجام برگردد
برومندی گفت: مجلس در راستای نظارت، وزارت امور خارجه را مکلف کرده در بعد قانونگذاری هر سه ماه یکبار گزارش را به مجلس شورای اسلامی ارائه کند؛ آنچه مهم است اقدامات پرقدرت مجلس در ازای نگهداری از برجام است. آمریکایی ها هم به دنبال کاهش توان نظامی ایران هستند اما باید بدانند که ایران با تمام قدرت می تواند به شرایط قبل از برجام برگردد زیرا ما در دانش هسته ای به نقطه ای رسیده ایم که سانتریفیوژهای آی.آر.8 تولید داخل داریم و دلیل عدم فعالیت آنها به تعهد ما در برجام برمی گردد اگر آمریکایی ها قصد خروج از برجام را داشته باشند حتماً متضرر هستند چون ما می توانیم در سطح انبوه سانتریفیوژهای آی.آر.8 را تولید و به کار بگیریم و توان غنی سازی خود را به سرعت بالا ببریم.
او افزود: آمریکا باید بداند صدای ملت ایران با مسئولین یک صدای واحد است و یک صدا از دستاوردهای ایران دفاع می کنیم.
متقی: امریکا قصد خروج از برجام را ندارد متقی هم در پایان گفت: امریکا قصد خروج از برجام را ندارد و فقط می خواهد آن را بی خاصیت کند و موقعیت ایران را در فضای بین المللی در وضعیت امنیتی قرار دهد و شرایط جدیدی فراهم کند که متحدین جدیدی را در اروپا بدست بیاورد.