مجری فاز ۱۱ پارس جنوبی: شرکتهای ایرانی نباید فرصت سوزی کنند
مجری فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی گفت: قرارداد اجرای فاز یازده پارس جنوبی با کنسرسیوم توتال، سی ان پی سی چین و پتروپارس، فرصت طلایی برای شرکتهای ایرانی برای تبدیل آنها به شرکتهای بزرگ بین المللی خلق کرده و نباید ایرانیها، این فرصت را از دست بدهند.
رسول فلاح نژاد در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما در حاشیه کارگاه توجیهی پروژههای جدید بالادستی فاز یازده پارس جنوبی برای سازندگان و تامین کنندگان تجهیزات که صبح امروز در کوشک شرکت ملی نفت ایران و با مشارکت توتال فرانسه برگزار شد افزود: در این قرارداد، فرصتهایی طلایی برای بومی سازی فناوری و بکارگیری تجهیزات ساخت داخل و همچنین مشارکت شرکتهای ایرانی در اجرای طرحها از طریق مشارکت و ایجاد کنسرسیوم با طرفهای خارجی پیش بینی شده است.
مدیر مهندسی ساختمان شرکت نفت و گاز پارس افزود: با توجه به امتیازاتی که طبق قرارداد اجرای فاز یازده، برای شرکتهای خارجی که با طرفهای ایرانی مشارکت کنند یا متعهد به خرید تجهیزات تولید داخل شوند پیش بینی شده، طرفهای خارجی نیز قطعا تمایل دارند در اجرای طرحهای خود با طرفهای ایرانی همکاری کنند.
وی افزود: شرکتهای بزرگ ایرانی که در زمینه طراحی و ساخت انواع تجهیزات صنایع بالادستی میدان گازی پارس جنوبی وارد عرصه مناقصه میشوند باید خود را ملزم به انتقال و بومی سازی فناوریهای پیشرفته صنعت گاز بدانند و همچنین نسبت به اجرای دقیق زمان بندی شرکت و اجرای مناقصهها دقت کافی داشته باشند تا از چرخه مناقصهها حذف نشوند.
وی هفت عملیات حفاری در خشکی، خدمات فنی تکمیلی چاهها در خشکی، حفاری دریایی، خدمات فنی تکمیلی چاهها در دریا، ساخت پایه سکوها دریایی، لوله گذاری دریایی و عملیات سطحی در خشکی را زمینههای مهم قابل حضور شرکتهای داخلی در مناقصهها دانست و تاکید کرد: پیمانکاران خارجی نیز که در مناقصه ها، درصد مشارکت پیمانکاران ایرانی و تامین کالای ساخت داخل ایران را بالاتر پیشنهاد کنند بر اساس فرمولهایی، امتیاز بیشتری و حتی تا حد ۱۰ درصد در مناقصه دریافت میکنند.
فلاح نژاد افزود: همچنین بر اساس قرارداد، اگر پیمانکار خارجی نتواند به تعهدات خود در خصوص خرید کالای داخلی و خدمات فنی مهندسی شرکتهای ایرانی عمل کند، مشمول جریمه خواهد شد.
وی همچنین افزود: این قرارداد، فرصت بسیار خوبی را برای شرکتهای ایرانی فعال در عرصه تولید و استحصال و انتقال گاز از دریا فراهم کرده تا سطح خود را از شرکتهای بزرگ داخلی به شرکتهای بزرگ بین المللی ارتقا دهند.
کارگاه آموزشی و نشست یک روزه طرحهای جدید بالادستی فاز یازده پارس جنوبی برای سازندگان و تامین کنندگان تجهیزات صنعت گاز، با استقبال خوبی از سوی شرکتهای ایرانی روبرو شده و این شرکتها آماده عملیاتی شدن قرارداد کنسرسیوم سه جانبه پتروپارس ایران، CNPC چین و توتال فرانسه هستند.
چگونگی حضور پیمانکاران فرعی در قرارداد توسعه فاز ۱۱ تشریح شد کارگاه توجیهی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی برای سازندگان و تامین کنندگان تجهیزات صبح امروز با حضور نمایندگان شرکت فرانسوی توتال در سالن همایشهای تخصصی شرکت ملی نفت (کوشک) برگزار شد.
در این نشست رضا دهقان، مدیر هماهنگی امور قراردادهای بالادستی نفت و گاز معاونت توسعه مهندسی شرکت ملی نفت ایران ضمن تشریح قراردادهای بالادستی صنعت نفت، درباره حضور شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی، انتقال فناوری و بالابردن سهم پیمانکاران فرعی در اجرای این قراردادها توضیحاتی ارائه داد.
وی یکی از اهداف قراردادهای بالادستی صنعت نفت را ازدیاد برداشت از میدانهای نفت و گاز با نگاه ویژه به میدانهای مشترک عنوان کرد و گفت: در این مسیر باید انتقال فناوری به کارفرما، پیمانکاران، مشاوران، سازندگان تجهیزات و دانشگاههای ایرانی، انتقال مدیریت کلان پروژه و فناوری به شرکتهای اکتشاف و تولید به عنوان شریک ایرانی، تقویت و افزایش ساخت داخل و مشارکت حداکثری شرکتهای ایرانی در پیاده سازی اجزا فعالیتها مورد توجه قرار گیرد.
دهقان، ضمن تشریح روابط قراردادی ذینفعان در قراردادهای بالادستی اظهار کرد: مسئولیت مجری طرح (Operator) تنها مدیریت و مهندسی مخزن، مدیریت کلی پروژه، تامین مالی و تعهد عملکرد تولید میدان مطابق قرارداد است.
وی ادامه داد: پیمانکاران اصلی برای انجام عملیات اجرایی موضوع قرارداد باید با برگزاری مناقصه نسبت به انتخاب پیمانکاران دست دوم از جمله شرکتهای پیمانکاری طراحی، تدارک و ساخت (EPC)، پیمانکاران عمومی (GC)، شرکتهای خدمات نفتی (OSC) اقدام کنند. این رویه فرصتهای عمدهای را برای شرکتهای ایرانی فراهم میکند.
دهقان، از انتقال فناوری به شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی به عنوان یکی دیگر از مزیتهای قراردادهای بالادستی صنعت نفت نام برد و گفت: توانمندسازی در سطح جهانی در زمینه مدیریت و مهندسی مخزن (EOR , IOR)، مدیریت پروژه، تامین مالی و تولید و بهره برداری در برنامه انتقال فناوری به شرکتهای اکتشاف و تولید ایرانی لحاظ شده است.
وی به امضای قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با کنسرسیوم توتال، سی ان پی سی آی و پتروپارس در تیرماه امسال اشاره کرد و گفت: شرایط این قرارداد به گونهای تعیین شده است که یک شرکت ایرانی میتواند صفر تا صد یک مناقصه را به عهده گیرد؛ اما اگر مشخص شود که این شرکت توانایی انجام آن را ندارد باید از شریک خارجی استفاده کند.
مدیر هماهنگی امور قراردادهای بالادستی نفت و گاز معاونت توسعه مهندسی شرکت ملی نفت درباره ضوابط تشویقی بالابردن سهم ایرانیها در قراردادهای GC، EPC و OSC هم توضیح داد: پیمانکارانی که در پیشنهاد مناقصه خود درصد مشارکت پیمانکار ایرانی بیشتر و نیز درصد تامین کالای ساخت داخلی بیشتری را پیشنهاد دهند، طی فرمول مشخصی امتیاز بیشتری در مناقصه دریافت میکنند.
وی درباره ضوابط جریمه هم اظهار کرد: در صورتی که پیمانکار دست دوم طرف قرارداد در عمل نتواند به تعهدهای خود در باره درصد خرید کالاها و خدمات ایرانی مطابق تعهد قراردادی خود عمل کند طی فرمول مشخصی مشمول پرداخت جریمه خواهد شد.
در این کارگاه توجیهی نمایندگان توتال، چشم انداز پروژه و برنامه ریزی، راهبرد کلی تنظیم قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ و معرفی روند ارزیابی تامین کنندگان را با ارائه پاورپوینتی تشریح کردند؛ این پاورپوینت بی شک برای شرکتهای ایرانی میتواند فراتر از یک کارگاه توجیهی باشد.