سعید مجتهدی گفت: با توجه به اختلاف ریالی اندکی که ارز مسافرتی با ارز بازار آزاد داشت و مقدار ناچیزی (۳۰۰ دلار) که پرداخت میشد و همینطور تشریفاتی که مسافران باید برای دریافت این ارز میگذراندند که شامل حضور در بانک تا دریافت حواله و مراجعه به شعبه فرودگاه را در بر میگرفت، در حالت عادی هم اغلب مسافران اقدام به خریداری این ارز نمیکردند.
مجتهدی این اقدام را تصمیمی مدبرانه خواند و تاکید کرد: این کار جدید تاثیر چندانی در بازار نخواهد داشت.
حذف ارز مسافرتی در مسیر یکسان سازی نرخ ارز است
احمد حاتمی یزد تحلیل گر مسائل بانکی گفت : حذف ارز مسافرتی از فهرست ارزهایی که با نرخ مبادله ای به مردم پرداخت می شد گام خوبی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ؛ حاتمی یزد افزود : هرچند این اقدام را نمی توان عامل یکسان سازی نرخ ارز دانست اما اینکه بخشنامه اخیر بانک مرکزی قدمی در راه یکسان سازی نرخ ارز است، انکار نشدنی است.
وی افزود: در زمان تصدی گری نعمت زاده در وزارت صنعت، معدن و تجارت تلاش هایی برای کاهش کوچک شدن دایره کالاهای وارداتی با ارز مبادله ای انجام شد. به تدریج بیشتر کالاهایی که از اقلام اساسی یا مرتبط با مسائل دفاعی نبود مورد هدف قرار گرفت و تلاش شد تا مصارف ارزی تا اندازه ممکن به سمت استفاده از نرخ بازار حرکت کند.
این کارشناس گفت : اقدام اخیر بانک مرکزی را می توان در راستای چنین حرکاتی در نظر گرفت اما مشخص نیست که بانک مرکزی با توجه به حجم تقاضای عظیمی که ناشی از سفر دو میلیون نفر از مردم به عراق برای شرکت در مراسم اربعین است، چگونه اجرای این بخشنامه را مدیریت کند.
وی گفت : در بخشنامه بانک مرکزی مسافران اربعین برای دریافت ارز مبادله ای مستثنا شدند و قرار است به هر مسافر 200 دلار آمریکا پرداخت شود. شاید مابه التفاوت 200 دلار ارز مبادله ای برای هر مسافر آنچنان نباشد اما ما به التفاوت 200 دلار برای دو میلیون نفر به نرخ مبادله ای با نرخ آزاد بر وضعیت اقتصاد کشور اثرگذار است.
حاتمی یزد تصریح کرد : حذف ارز مسافرتی باعث انصراف مردم از سفر نخواهد شد اما پابرجایی آن به معنی هدر رفت منابع کمیاب ارزی است و در ماه های پیش رو و آغاز سفر تعداد زیادی از مردم به عراق شاهد نوسان شدیدی در بازار ارز نخواهیم بود.
وی گفت : بانک مرکزی در چهار سال اخیر بازار ارز را به خوبی مدیریت کرده است. اگر متوسط نرخ ارز را 3 هزار و 800 تومان در نظر بگیریم، شوک 5 درصدی به بازار شدید نیست و اگر در بهترین حالت میزان افزایش را 3 درصد یعنی 120 تومان در نظر بگیریم، ارز در بالاترین قیمت با نرخ 4 هزار و 100 تومان و در پایین ترین قیمت قیمت در شرایط گرانی با نرخ 3 هزار و 900 تمان به فروش می رسد.
حاتمی یزد گفت : مهم ترین اهرم تک نرخی شدن ارز تسهیل روابط بین بانکی ایران با کشورهای اروپایی است. زمانی که بانک مرکزی بتواند نزد بانک های اروپایی حساب باز کند و از آن راه ارز را به کشورهایی که می خواهد از آن خرید کند انتقال دهد، می توان ارز را تک نرخی کرد. در حال حاضر هنوز بانک مرکزی ما تحریم است و بانک های بزرگ اروپایی با شبکه بانکی ما همکاری نمی کنند. تا زمانی که این شرایط پابرجاست، تک نرخی شدن ارز را آرزو می کنیم اما به آن نمی رسیم.