وی گفت: بر اساس آخرین آمار سرماری سال ۹۵ جمعیت کشور ۷۹.۹ میلیون نفر است که ۵۹ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در مناطق شهری و ۲۰ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در مناطق روستایی است.
حریرچی افزود: متوسط جمعیت خانوار در کشور از ۵ به ۳.۳ کاهش یافته است به گونه ای که اکنون ۸.۵ درصد جمعیت خانوارها تک نفره، ۲۰.۴۵ درصد خانوار ۲ نفره، ۲۸.۴ درصد خانوار ۳ نفره، ۲۸ درصد خانوار ۴ نفره و ۱۴.۷ درصد خانوار ۵ نفره در کشور داریم.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: تغییر هرم جمعیت به سمت سالمندی است به گونه ای که از سال ۱۳۷۰ تا کنون شاهد رشد منفی جمعیت در مناطق روستایی هستیم.
وی با بیان اینکه بالاترین رده سنی در هرم جمعیت شامل افراد بین ۳۰ تا ۳۴ سال است ادامه داد: بر اساس آمار از سال ۶۰ تاکنون جمعیت بین ۳۰ تا ۶۴ از ۲۵.۱ به ۴۴.۸ رسیده است.
حریرچی افزود: جمعیت سالمندان از سال ۶۵ تا کنون به دو برابر افزایش یافته است.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: ۱۳ و 7 دهم درصد کودکان زیر ۵ سال چاقی و اضافه وزن دارند.
حریرچی با بیان اینکه مرگ و میر نوزادان در هر هزار تولد زنده به زیر ۱۰ رسیده است ادامه داد: مرگ و میر کودکان زیر ۵ سال نیز به ۱۵ و 5 دهم درصد رسیده است که خوشبختانه از اهداف سازمان ملل که عدد ۱۸ تا ۲۲ را مد نظر داشته است، جلوتر هستیم.
وی گفت: در برخی شاخص های سلامت تا حدی مشکل داریم برای مثال تعداد افراد بالای ۱۸ سال که اضافه وزن و چاقی دارند از سال ۸۵، از ۴۴ درصد به ۷۰ درصد افزایش یافته است.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: در جوانان بین ۱۳ تا ۱۸ سال نیز ۲۰.۰۵درصد شاهد چاقی هستیم.
حریرچی با بیان اینکه در خصوص فعالیت فیزیکی ناکافی نیز از هر دو نوجوان یک نفر فعالیت ناکافی دارد افزود: در جوانان بین ۱۳ تا ۱۸ سال، ۴۸ و 7 دهم درصد فعالیت فیزیکی ناکافی است.
وی ادامه داد: از هر ۴ نفر یک نفر فشار خون دارند که حتی از فشار خون خود مطلع نیستند.
حریرچی ادامه داد: شیوع دخانیات در ۱۰ سال گذشته نیز افزایش داشته و فعالیت فیزیکی ناکافی نیز در روند افزایش چاقی بسیار اثر گذار بوده است.
وی با بیان اینکه افزایش امید به زندگی در کشور قابل توجه بوده و به ۷۴ و 6 دهم درصد در کشور رسیده است گفت: در سال ۹۴، ۳۲۷ هزار و ۵۲۵ مورد فوت داشته ایم که شایعترین علت آن یعنیبیماری های قلبی ۶۷ هزار و۱۷۱ نفر بوده از این تعداد، فوت را شامل می شود.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: معاینه همزمان چند بیمار تخلف است و با پزشک متخلف برخورد میشود.
حریرچی درخصوص زمان قانونی برای معاینه بیماران از سوی پزشکان افزود: مدت زمان ویزیت توسط پزشک عمومی ۱۵ دقیقه، پزشک متخصص ۲۰ دقیقه، پزشک فوق تخصص ۲۵ دقیقه و روانپزشک ۳۰ دقیقه است.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: معاینه همزمان چند بیمار تخلف است و این موضوع تازهای نیست، از گذشته هم تخلف بوده است بویژه در بخش خصوصی که کمبود نیرو و امکانات کمتر است بنابراین اینگونه تخلفات نباید دیده شود.
وی ادامه داد: بیماران نیز در صورت ملاحظه اینگونه تخلفات باید اظهارنظر کنند و به مراجع ذیربط اطلاع دهند که نظارت در این موضوع برعهده وزارت بهداشت است.
حریرچی گفت: البته کمبود پزشک عمومی و متخصص را در برخی مناطق داریم و تعداد افراد متخصص نسبت به رقم مطلوب و نحوه توزیع آن مناسب نیست، اما اینگونه محدودیتها نباید بهانهای برای این دست تخلفات باشد.
وی افزود: امیدواریم با تدابیر وزارت بهداشت و مصوبه قانونی مجلس شورای اسلامی و البته بومی گزینی اینگونه مشکلات برطرف شود.
سخنگوی وزارت بهداشت همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه هر نوع محصولی که بطور قانونی در بازار عرضه میشود قطعا استانداردها و تاییدیه وزارت بهداشت را اخذ کرده است گفت: استفاده از محصولات تراریخته بعلت کاهش زمینهای کشاورزی در همه جای جهان و افزایش مصرف و نیاز به محصولات غذایی وجود دارد، اما باید از سلامت محصولات غذایی مطمئن باشیم.
حریرچی افزود: هر نوع محصولی که بطور قانونی در بازار موجود است استاندارد سلامت دارد بویژه در خصوص محصولات تراریخته بررسیهای بیشتری صورت میگیرد.
وی درخصوص آزمایش در زمینه برخی محصولات تراریخته در دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: براساس شنیدهها چنین آزمایشی صورت گرفته که نتایج مورد تایید و به دور از مشکلی داشته است.
با واقعی سازی تعرفه ها موافقیم
سخنگوی وزارت بهداشت درباره جلسه وزیر بهداشت با مسئولان انجمن بیهوشی گفت: وزارت بهداشت با واقعی سازی تعرفه ها موافق است.
حریرچی افزود: جلسه دیروز وزیر بهداشت با انجمن بیهوشی در خصوص تعرفه بوده است.
وی گفت: شورای عالی بیمه، نهادها و سازمانهای مرتبط، بر اساس دیدگاه ها و مقتضیات موجود درخصوص تعرفه ها اظهارنظر کرده اند و در نهایت منجر به این شد که کتاب تعرفه های نسبی تغییر کرد.
وی ادامه داد: وزیر بهداشت در این جلسه بر واقعی سازی تعرفه ها تاکید داشته است.
حریرچی با بیان اینکه واقعی سازی تعرفه ها نیازمند اتخاذ بودجه دولتی برای سازمان های بیمه گر دولتی است افزود: در این صورت می توان کاهش تعرفه را جبران کرد و این موضوع در بودجه کشور باید مورد نظر قرار گیرد.
وی با بیان اینکه واقعی سازی تعرفه ها مد نظر ماست تاکید کرد: منتخبان در سازمان نظام پزشکی هم بر این موضوع و قطع هر نوع رابطه مالی بین پزشک و بیمار تاکید دارند.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: پزشکان در برهه های مختلف در کشور از جمله در زمان جنگ تحمیلی ایفای نقش کرده اند و اجازه ندادند به مردم فشاری وارد شود و امیدواریم در شرایط کنونی نیز این موضوع به خوبی مدیریت شود.
حریرچی با بیان اینکه در حال حاضر تعداد اعزام بیمار به خارج کشور انگشت شمار است، افزود: بعید به نظر می رسد همکاران پزشک به علت تعرفه ها از ارایه خدمات به بیماران خودداری کنند اما ما به عنوان متولی وزارت بهداشت این موضوع را بررسی می کنیم.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به سؤالی در خصوص جایگاه طب سنتی اسلامی گفت: در سیاستهای کلی سلامت طب سنتی با عنوان «طب سنتی ایرانی» آورده شده و کلمه طب اسلامی در این زمینه وجود ندارد.
حریرچی افزود: بررسیهای کامل و جامعی در این زمینه انجام شده است که البته صحبت کردن درباره آن کار آسانی نیست، اما کسی از مقام معظم رهبری در دفاع از اسلام بالاتر نیست؛ باید پرسید آیا ایشان در سیاستهای ابلاغی چه نامی بر روی طب سنتی گذاشتهاند.
وی گفت: وزارت بهداشت در این زمینه نظر روشنی دارد، زیرا بر اساس علم بشری و روز دنیا صحبت میکنیم، همچنین علمای اسلام درباره احادیث طبی اظهار نظرهای متفاوتی دارند به طوری که گفته شده است برخی از این احادیث سند درستی ندارند و یا اکثرشان مربوط به حوزه پیشگیری و سبک زندگی است.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه باید بدانیم که ائمه ما در زمان خودشان هم به طبیب مراجعه میکردند ادامه داد: به نظر من، اگر بوعلی سینا در زمان کنونی بود بر اساس کتاب خودش کار نمیکرد، بوعلی سینا از قرون گذشته مواردی را میدانست که بر اساس علم و تجربه همه آنها را دگرگون کرده و تغییر داده است.
حریرچی گفت: ادعاهایی که درباره شفای فلان سرطان یا یک بیماری شدید زده میشود و برخی اعلام میکنند که این بیماریها را در یک جلسه یا یک مراجعه درمان میکنیم، تخلف است حتی اگر با نیت خیر انجام شود.
وی افزود: در اینگونه موارد شواهدی وجود دارد که برخی از افراد شائبههای مالی دارند و برای این درمانها قراردادهای چندمیلیونی میبندند و یا مدعی اند حق ویزیت نمیگیرند، اما در عوض داروهایی را به قیمت ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان میفروشند.
وی با اشاره به نقش نظارتی وزارت بهداشت در این خصوص گفت: وظیفه وزارت بهداشت این است که با هر چیزی که به سلامت مردم آسیب میزند برخورد کند؛ البته علمای زیادی نیز به این موضوع واکنش نشان دادند، متأسفانه عدهای هم میگویند که طب روایی دارند و بر اساس روایتها افراد را درمان میکنند؛ اینکه تعدادی فکر کنند میتوانند از یک سری نوشته استفاده کنند و به قداست ائمه ما ضربه بزنند، درست نیست و با آنها برخورد میشود، باید توجه کرد که در بند ۱۲ سیاستهای کلی سلامت عنوان طب سنتی ایرانی آمده و کلمه اسلامی را به دنبال نداشته است و چنین کاری سهوا انجام نشده بلکه با علم انجام شده است.
وی ادامه داد: اینکه ائمه قادر به شفا و مداوای بیماران در زمان خود و هم اکنون بوده و هستند برکسی پوشیده نیست، اما اجازه نمیدهیم عدهای با ادعایی کذب قداست ائمه اطهار را زیر سؤال ببرند.
حریرچی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهار نظر رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست مبنی بر سلامت برنج تراریخته گفت: آزمایشهایی را روی این محصول انجام داده و نتیجه آن را اعلام کرده و آنطور که من شنیدهام این محصول مشکلی نداشته است.
سخنگوی وزارت بهداشت درباره انتصابهای معنادار یا دارای صاحبان با ژن خوب در یکی از دانشگاههای علوم پزشکی افزود: هیچ اقدام غیر قانونی که منجر به ظلم یا امتیاز برای کسی باشد انجام نمیشود و درخواست نمایندگان مجلس از مسؤولان وزارت بهداشت برای انتصاب افرادی خاص در محیط مفاهمه صورت میگیرد.
وی ادامه داد: نمایندگان مجلس صدای مردم هستند و انتظاراتی برای بهبود شرایط خدماتی مردم دارند از طرفی نیز هر جا انتصابی باشد به علت فضای رقابتی قضاوتهای نادرستی میشود.
آموزش بیش از ۱۰۰۰ مدیر برای بکارگیری در مدیریت بیمارستانی
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: بیش از ۱۰۰۰ مدیر کشوری برای مدیریت بیمارستانها در نقاط مختلف کشور آموزش میبینند.
حریرچی افزود: بیمارستانها، سازمان هایی پیشرفته و اجتماعی هستند که خدمات ۲۴ ساعته درمانی، بهداشتی، اورژانسی و اقامتی ارائه میدهند.
وی گفت: به همین علت وزارت بهداشت برنامه مدون و پیشرفتهای به صورت بلند مدت برای تربیت مدیران بیمارستانی در نظر گرفته است که در قالب جلسات هفتگی و در نقاط مختلف کشور برگزار میشود.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: این دوره با آموزش افراد آموزش دهنده آغاز شده است و بر اساس تجارب استاندارد بین المللی دنبال میشود.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص پرداختن به مسایل حوزه سلامت در سفر رییس جمهور به امریکا برای شرکت در مجمع عمومی سالانه سازمان ملل متحد نیز گفت: خوشبختانه اقداماتی که ما در حوزه سلامت انجام داده ایم از جمله کاهش مرگ و میر نوزادان، کنترل مالاریا، بیماریهای قلبی و عروقی و ... معمولا بیشتر از سطحی بوده که سازمان ملل و سازمان بهداشت جهانی تعیین کرده است.
وی گفت: در هر سفری که مقام مسئولی از سازمان جهانی بهداشت به ایران آمده است، ایران تجربیات خوبی در زمینه بهداشتی و درمانی برای ارائه دادن داشته است.
حریرچی با اشاره به اینکه البته حساسیتهای جمهوری اسلامی ایران درخصوص مسائل سلامت مردم یمن، شیوع وبا در این کشور و فجایعی که به علت سود تغذیه و کاهش وزن در کودکان این کشور رخ داده است و مشکلاتی که مسلمانان میانمار به احتمال زیاد به لحاظ بهداشتی درگیر هستند اعلام میشود افزود: البته در این زمینه باید مسئولین و مقامات وزارت امور خارجه اعلام نظر کنند.
وی در خصوص مشکلات فارغ التحصیلان مهندسی پزشکی نیز گفت: فارغ التخصیلان این رشته از جمله افراد باسواد در کشور هستند و توصیه ما به بیمارستانها همکاری بیشتر با این عزیزان است، اما رشته مهندسی پزشکی عمده اشتغالش در حوزه تولید است که تجربههای خوبی در این حوزه وجود دارد بنابراین همه نباید بدنبال استخدام دولتی باشند و از فرصت هایی که در زمینه تولید برای این افراد وجود دارد استفاده کنند.