شیخ نعیم قاسم:پیروزیهای محور مقاومت ادامه خواهد داشت
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی المنار، معاون دبیرکل حزب الله لبنان، با اشاره به اینکه حزب الله به بخش اساسی از معادلات در منطقه تبدیل شده است، تاکید کرد پیروزی های مقاومت ادامه پیدا خواهد کرد.
شیخ نعیم قاسم در مصاحبه با شبکه المنار ، درباره پیروزی های محور مقاومت در منطقه و پیامدهای راهبردی آن گفت: در ابتدا عید غدیر و ولایت امیرالمومنین علی (ع) را که الگوی قدرت و اراده برای ماست، تبریک می گویم و به شهدای ارتش لبنان، نیروهای امنیتی، مقاومت، ارتش سوریه، عراقیها و همه کسانی که نقش مهمی در پیروزی های بزرگ ایفا کردند، درود می فرستم. محور مقاومت از همان نخستین روز در انتخاب خود به روشنی عمل کرد. محور مقاومت در ابتدا به عنوان محوری که با اسرائیل می جنگد و می خواهد فلسطین را آزاد و به فلسطینی ها برای آزادسازی سرزمین شان کمک کند، شکل گرفت. بدون شک این اقدام می تواند به آرامش و ثبات منطقه پس از برداشته شدن این غده سرطانی از پیکر منطقه کمک کند. در مقابل، اسرائیل، آمریکا و کسانی که از آنها پیروی می کنند تلاش می کنند همه شرایطی را که ایجاد کنند که اسرائیل را در منطقه ما حفظ و دشمنان آن را تضعیف می کند. به همین علت شاهد جنگ های پی در پی علیه حزب الله در لبنان و نوار غزه بودیم.
وی گفت آمریکایی ها و اسرائیلی ها تلاش کردند از موج بهار عربی هم استفاده کنند. پس از آن هم نقطه تحول تاریخی، تعرض به سوریه در سال 2011 برای از بین بردن نقش آن در محور مقاومت رخ داد. می خواستند «سوریه مقاومت» را به «سوریه اسرائیل» تبدیل کنند. نام این تغییرات را هم «خاورمیانه جدید 2» پس از ناکامی «خاورمیانه جدید 1» در جنگ ژوئیه سال 2006 تعیین کردند. نبرد بسیار سخت بود و همه جهان علیه محور مقاومت متحد شد و از همه امکانات نظامی، سیاسی، رسانه ای و مالی استفاده و کشورهای نفتی حاشیه خلیج (فارس)، ترکیه و اردن در آن مشارکت کردند. هیچ کسی باقی نماند که در این نبرد علیه محور مقاومت در سوریه شرکت نکرده باشد. گستردگی این رویارویی عادی نبود و برای اینکه توانایی ها و امکانات خود را جمع کنیم و بتوانیم در این رویارویی شرکت کنیم به زمان و به فداکاری نیاز داشتیم و این مسئله هم محقق شد. محور دشمن تکفیریها را از هشتاد کشور جهان بسیج کرد و آنها را به سوریه و عراق منتقل کرد تا به نفع این محور عمل کنند. پیروزی محور مقاومت بر این تهاجم بین المللی، مسئله بسیار بزرگی است. طبیعی است که ما زمانی پیروزی را اعلام می کنیم که این پیروزی محقق شود. یعنی به دنبال جنجال رسانه ای نیستیم و به پیروزی پیش از آنکه رخ دهد افتخار نمی کنیم.
شیخ نعیم قاسم درباره دلایل پیروزی های محور مقاومت در لبنان، سوریه و عراق افزود: آمریکا، اسرائیل و عوامل آنها همه امکاناتشان را در این نبرد به کار گرفتند تا جایی که می گفتند سوریه در مدت سه ماه سقوط خواهد کرد. محور مقاومت برای اینکه بتواند با برنامه ریزی و آماده سازی گسترده آنها مقابله کند، به زمان نیاز داشت تا امکانات خود را جمع و راهبردش را در این رویارویی طراحی کند. به همین علت این فرآیند زمان بر بود. به عنوان مثال در سال 2014 زمانی که داعش وارد موصل شد، یورش های این گروه با حمایت بین المللی بسیار گسترده بود و مردم را غافلگیر کرد. عراق برای چنین عملیاتی آمادگی نداشت و به زمان نیاز داشت تا بسیج مردمی تشکیل شود. در سوریه هم شرایط برای مقابله با این هجمه بین المللی آماده نبود. طول کشید تا متحدان آن یعنی ایران، حزب الله و پس از آن روسیه وارد عمل شوند. زمانی که محور مقاومت توانست شکوه و وحشتی را که داعش ایجاد کرده بود در هم بشکند با پیروزی ها در مناطق مختلف، دومینو شکست آنها آغاز شد و توهم هایی که ایجاد شده بود از بین رفت. به یاد داریم که آمریکا، عربستان، قطر و دیگر کشورها چند بار تلاش کردند گروه هایی در سوریه تشکیل دهند و به آنها به عنوان مثال دستور دادند کنترل منطقه الغوطه الشرقیه را در دست بگیرند. چه کارهایی انجام دادند تا حلب را تصرف و زمینه تجزیه سوریه را فراهم کنند. محور مقاومت هم همه امکانات خود را به کار بست و از خود فداکاری نشان داد. تفاوت آن بود که محور ما متحد بود، اما محور آنها اتحاد کامل نداشت. مخالفان مسلح با یکدیگر اختلاف داشتند و چیزی نبود که بتواند همه آنها را متحد کند. هر یک از کشورهای حامی آنها هم به دنبال سهم خودش بود. در حالی که در محور ما توافق نظر وجود داشت که سوریه برای سوریها، عراق برای عراقی ها، لبنان برای لبنانی هاست و هیچ کسی به دنبال سهم خواهی نبود. زمانی که پیروزی ها به ویژه القصیر و پس از القلمون، حمص، حلب آغاز شد، زمینه پیروزی های جدید هم فراهم و مشخص شد محور مقابل توانایی آن را ندارد که برای مدت طولانی به این رویارویی ادامه دهد. آنها امیدوار بودند در مدت کوتاهی به اهدافشان برسند، در حالی که محور ما فداکاری و تلاش زیادی از خود نشان داد، به همین علت پیروزی های پی در پی به دست آمد و ان شاء الله ادامه پیدا خواهد کرد.
وی در پاسخ به سوالی درباره نقش روسیه و توافق هایی که بین مسکو و واشنگتن در سوریه به دست آمد، خاطر نشان کرد: تفاوت روسیه و آمریکا آن است که واشنگتن می خواهد با استفاده از دیگران در سوریه بجنگد و تصمیمی ندارد که به طور مستقیم با اعزام نیروی نظامی در این کشور دخالت کند. این در حالی است که روسیه تصمیم گرفت به طور مستقیم در سوریه دخالت کند و هواپیماهای خود را به کار گرفت. آمریکاییها بر اساس تجربه عراق و افغانستان احساس کردند اگر در سوریه به طور مستقیم دخالت کنند، متحمل تلفات سنگینی خواهند شد و به نتیجه ای که می خواهند هم نخواهند رسید، زیرا نیروی اشغالگر هستند. ویژگی دیگر روسیه آن است که با هماهنگی نظام سوریه در این کشور دخالت کرد، به همین علت دخالت آن در چارچوب طبیعی صورت گرفت. این در حالی است که آمریکا تلاش کرد علیه نظام حاکم در سوریه شورش کند. مسئله دیگر آن است که بدون شک روسیه منافعی در سوریه دارد که هماهنگ با نظام سوریه و محور مقاومت است. اگر روسیه در سوریه قوی باشد با آمریکا در جهان رقابت می کند. این مسئله به نفع ماست تا جهان تک قطبی نباشد. اما درباره توافق ها بین روسیه و آمریکا در مورد آتش بس باید بگویم که ما پیش از این هم اعلام کردیم هر آنچه را که حکومت سوریه با آن موافقت کند، ما هم با آن موافقت خواهیم کرد. زیرا ما خواسته ای از سوریه نداریم و فقط می خواهیم این کشور پیروز باشد و ملت آن بتواند بر اساس خواسته هایش عمل کند. ما به دنبال منافع اختصاصی خود در سوریه نیستیم. حکومت سوریه با توافق ها درباره ایجاد مناطق کاهش تنش موافقت کرد. این شرایط کمک کرد که بخشی از نیروها از این مناطق به مناطق دیگر منتقل شوند و پیروزی ها در آنها به دست بیاید. بنابراین این شرایط به نفع ما بود.
معاون دبیرکل حزب الله لبنان درباره تاکید عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان سعودی درباره موافقت این کشور با ایجاد مناطق کاهش تنش در سوریه و امکان تغییر در موضع ریاض در برابر بحران سوریه گفت: این سخنان اذعان به شکست عربستان است. ایجاد مناطق کاهش تنش از سه چهار ماه قبل اجرا شد. چه سعودی ها موافقت کنند و چه موافقت نکنند، تاثیری ندارد. زیرا مناطق کاهش تنش ایجاد شده و تدابیری عملی در صحنه میدانی به این منظوره اتخاذ شده است. عربستان در این باره نقشی ندارد.
شیخ نعیم قاسم در پاسخ به این سوال که آیا بحران بین قطر و عربستان سعودی به نفع محور مقاومت است؟ افزود: این پیروزی ها ارتباطی به بحران خلیج (فارس) ندارد. این پیروزی ها به فداکاریها در صحنه میدان نبرد ارتباط دارد. این بحران فقط ماهیت این محور را نشان داد. اختلافات بین آنها زیاد است و منافع متفاوتی دارند. اختلافات آنها ان شاء الله بر تحولات آینده، اوضاع داخلی عربستان و اوضاع منطقه خلیج (فارس) تاثیر خواهد داشت.
معاون دبیر کل حزب الله لبنان در پاسخ به این سوال که آیا شاهد تحول در موضع قطر در صحنه سوریه و نزدیک شدن دوحه به ایران هستیم؟ گفت: ما از نزدیک شدن قطر و ایران استقبال می کنیم. بلکه فراتر از این حتی از نزدیک شدن عربستان وایران در صورتی که سعودیها به مسیر درست بازگردند، استقبال می کنیم. زیرا معتقدیم دلیلی برای دشمنی بین کشورهای حاشیه خلیج (فارس) وجود ندارد و هر چه توافق ها در این منطقه بیشتر باشد، آرامش بیشتری در منطقه ایجاد خواهد شد و اسرائیل نخواهد توانست از اختلافات استفاده کند. به همین علت توافق قطر و ایران یا شکل گیری مقدمات این توافق را عامل مثبتی می دانیم که می تواند بر دیگر کشورهای حاشیه خلیج (فارس) تاثیر بگذارد. ما خواهان کشمکش بین کشورهای منطقه نیستیم و فقط اسرائیل از اختلافات و درگیریها سود می برد.
وی در پاسخ به سوالی درباره آزادسازی دیرالزور و تاثیر آن بر ناکامی طرح تجزیه سوریه و آینده راه حل سیاسی در این کشور خاطر نشان کرد: از همان زمان که حلب آزاد شد، طرح تجزیه سوریه شکست خورد. زیرا می خواستند حلب را به پایتخت دوم تبدیل کنند و حلب پایتخت بخشی از سوریه که از آن جدا می شود، باشد. امروز پیروزی در دیرالزور، مقدمه پیروزی نهایی بر داعش است. امارت داعش در سوریه با آزادسازی دیرالزور، سقوط کرد. کسی که داعش را در سوریه نابود کرد، محور مقاومت است. آمریکاییها کوه الثرده در دیرالزور را بمباران کردند تا نیروهای سوریه از این کوه عقب نشینی کنند و داعش کنترل این کوه مشرف بر فرودگاه دیرالزور را در دست بگیرد. اکنون با آزادسازی کوه الثرده، امکان استفاده از فرودگاه نظامی فراهم شد و جاده دیرالزور به دمشق هم قابل استفاده است. این شرایط زمینه شکل گیری «سوریه آینده» را فراهم می کند تا راه حل سیاسی به دست آید.
معاون دبیرکل حزب الله لبنان درباره مصاحبه تلویزیونی یکی از فرماندهان حزب الله در فرودگاه نظامی دیرالزور و پیام های این مصاحبه تلویزیونی گفت: در طول مدت گذشته ما حضور علنی و رسانه ای در سوریه نداشتیم. با اینکه همه جهان می دانست که ما در سوریه حضور داریم، سخنانی از داخل خاک سوریه بیان نمی کردیم. هدف از این مصاحبه تلویزیونی آن بود که به جهانیان بگوییم حضور ما در دیرالزور و در هر جایی از سوریه، حضور پنهانی نیست. ما بخشی از محور مقاومت هستیم که در کنار آن می جنگیم؛ حتی اگر مسافت های طولانی باشد. آنها هم می توانند هر چه که می خواهند بگویند. می گویند محور مقاومت جاده ای را از فلسطین تا لبنان، سوریه، عراق و ایران باز کرده است، ما می گوییم بله این مسئله درست است. هر کسی هم که این شرایط را دوست ندارد، دوست نداشته باشد. می گویند این اقدامات بخشی از طرح مرتبط با محور مقاومت است، می گوییم بله ما بخشی از محور مقاومت هستیم. هدف از مصاحبه رسانه ای الحاج ابومصطفی که با دستور مستقیم دبیرکل حزب الله صورت گرفت، آن بود که بگوییم ما در سوریه پنهان کاری نمی کنیم و بخشی از معادلات در منطقه و بخش اساسی از محور مقاومت هستیم و به حرکت در این مسیر ادامه خواهیم داد. به عقب بر نخواهیم گشت و دیگر خارج از هیچ یک از معادلات محور مقاومت نخواهیم بود. ما به عامل اساسی در محور مقاومت تبدیل شده ایم، زیرا معتقدیم قدرت ما و قدرت لبنان در آینده مستلزم آن است که در چنین جایگاهی به صورت علنی و صریح قرار بگیریم. می خواستیم این پیام را به همه بدهیم.
شیخ نعیم قاسم در پاسخ به سوالی درباره موضع ترکیه در برابر تحولات جدید در سوریه افزود: ترکیه موضع سردرگمی دارد، زیرا در طول مدت گذشته بخشی از محور مقابل بود. اما اختلافاتی بین ترکیه ایها با آمریکاییها درباره روابط با کردها ایجاد شد. به اعتقاد من، هنوز مشخص نیست وضع کردها در آینده سوریه چگونه خواهد بود. زیرا زمانی که آمریکاییها از کردها خواستند در الرقه بجنگند، کردها پیش شرط حمایت واشنگتن از جدایی طلبی خود را مطرح کردند، اما آمریکاییها گفتند نه فقط به شما وعده می دهیم که بر سر این مسئله بحث خواهیم کرد. بنابراین کردها با جنگیدن در الرقه امیدوارند که آمریکاییها در آینده از آنها برای جدایی طلبی حمایت کنند. آمریکاییها کاری را می کنند که منافع آنها مستلزم آن باشد. به اعتقاد من، در بهترین شرایط کردها تا حدودی شرایط ویژه ای در داخل سوریه متحد خواهند شد و دشوار است که بتوانند کشور مستقل تشکیل دهند. زیرا هیچ کسی از آنها حمایت نمی کند و همسایگان هم چنین چیزی را نمی پذیرند. کردها می توانند در چارچوب حاکمیت سوریه از امتیازاتی برخوردار شوند. بنابراین من پیش بینی می کنم که سوریه تجزیه نشود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا پیروزی نزدیک است؟ خاطر نشان کرد: ان شاء الله در چند ماه آینده کار داعش در سوریه و عراق به عنوان یک گروه که حضور میدانی دارد، تمام خواهد شد. ممکن است هسته های خفته داعش باقی بماند که در همه جهان وجود دارد و مدتی ادامه خواهد داشت. حداکثر کمتر از یکسال دیگر کار آنها تمام خواهد شد. آنها دیگر توانایی ادامه دادن ندارند. در مقابل، محور مقابل قوی است و عوامل مشوق و انگیزشی بیشتری پس از این پیروزی ها در اختیار دارد. محور مقابل در حال اتهام زنی بین اعضای خود بر سر عامل این شکست است. آمریکا هم زمانی که دید گروه وابسته به آن در جنوب سوریه توانایی ایستادگی در برابر پیشروی محور مقاومت را ندارند، پایگاه آمریکایی التنف را محدود و کمک های مالی به گروه احمد عبدو و اسود الشرقیه را قطع کرد. عربستان و قطر هم کمک های خود را به این گروه ها کاهش دادند. آنها در نهایت به این نتیجه رسیدند که این گروه ها توانایی تغییر معادلات را ندارند. این مسئله عامل موثری بر شکست های بیشتر این گروه ها بود. این شرایط به سریع در حل سیاسی بحران سوریه کمک می کند. امیدواری آنها به گروه های مسلح در داخل سوریه تمام شده است. به همین علت طرف مقابل معتقد است هر چه سریعتر راه حل سیاسی در سوریه به دست آید، می تواند امتیازاتی بگیرد. به همین علت مقدمات راه حل سیاسی در سوریه در حال شکل گیری است، اما هنوز نمی توانیم بگوییم راهکار سیاسی به طور رسمی آغاز شده است.
عربستان پس از ناکامی هایش در منطقه باید در محاسبات خود بازنگری کند
شیخ نعیم قاسم در ادامه مصاحبه با شبکه المنار ، درباره ابراز تردید عده ای در مورد پیروزی مقاومت در مناطق کوهستانی عرسال گفت: عملیات «آزادسازی دوم» خورشید درخشانی است که خود را به دوست و دشمن تحمیل کرد. هیچکس در جهان نمی تواند بگوید آنچه رخ داد پیروزی بسیار بزرگی نبود. مرزهای شرقی لبنان مانند مرزهای جنوبی لبنان به استثنای مزارع شبعا و تپه های کفرشوبا، آزاد شد. ما تاکید داریم که این آزادسازی به لطف معادله ارتش، ملت و مقاومت به دست آمد. این مسئله در عمل رخ داد. ارتش و مقاومت سرزمین ها را آزاد کردند و ملت هم از ارتش و مقاومت حمایت کرد.هیچ کسی نمی گوید که ارتش در این پیروزی و آزادسازی نقشی نداشته است. هر چند که عده ای تلاش می کنند جایگاه ارتش را کمرنگ کنند. با مطرح کردن این مسایل می خواهند شادی پیروزی را کاهش دهند و ما را به بحث های حاشیه ای بکشانند. من هم شنیده ام که بعضی از اصحاب رسانه یا شخصیت های سیاسی می گویند حزب الله این پیروزی را سرقت کرد. بنابراین اذعان دارند که پیروزی رخ داده است. این مسئله از نظر ما مشکل آفرین نیست. مردم می دانند که حزب الله مانند ارتش شریک اساسی در این پیروزی است. نباید به حرف این عده توجه کرد. واقعیت آن است که آنچه رخ داد پیروزی بزرگی برای ارتش، مقاومت و ملت است.
قاسم درباره هماهنگی با ارتش سوریه در عملیات در مرزهای دو کشور افزود: ارتش سوریه یک ارتش اصیل و مبارز است که توانست با فداکاری، به موفقیت هایی دست پیدا کند. ارتش سوریه در موفقیت در مناطق مرزی لبنان شریک بود. عده ای گفتند که می خواهند سوریه را به صحنه لبنان بازگردانند. این سوال را مطرح می کنم که چه کسی سوریه را به صحنه لبنان آورد؟ آمریکا و عربستان بودند که با موافقت سوریه این کار را در شرایطی صورت دادند که لبنان از دودستگی داخلی، مشکلات مختلف و جنگ رنج می برد. یکی از نتایج توافقنامه طایف ورود نیروهای ارتش سوریه به لبنان بود. آن دوره تمام شد و ما دیگر در شرایطی قرار نداریم که لازم باشد ارتش سوریه وارد کشور شود.
لبنان امروز به یک ارتش دوست نیازی ندارد. حضور ما در سوریه موقت است، تا زمانی که شرایط این کشور بهبود پیدا کند و بتواند در مسیری که می خواهد حرکت کند. ما چشم طمعی به سوریه نداریم و سوریه هم طمعی در لبنان ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا روابط با ارتش لبنان خوب است؟ خاطر نشان کرد: روابط بین مقاومت و ارتش لبنان صد درصد خوب است. اگر اینطور نبود نمی توانستیم موفقیت های میدانی به دست آوریم و از کشورمان حفاظت کنیم. اگر هماهنگی بین مقاومت و ارتش نبود نمی توانستیم به این نتیجه در برابر جبهه النصره و داعش برسیم. هر چند که این هماهنگی را در صحنه میدانی و در حد لزوم می خوانند. این توصیف ها مشکلی ندارد. من نمی گویم مقاومت و ارتش اتاق عملیات مشترک داشتند، اما هماهنگی بین آنها به طور مناسب و به شیوه لازم وجود داشت و زمینه پیروزی را فراهم کرد.
شیخ نعیم قاسم در پاسخ به این سوال که چرا عملیات مقاومت در مرزهای لبنان با سوریه در سال 2014 صورت نگرفت؟ گفت: در سال 2015 ما نبرد قلمون را آغاز و ششصد و پنجاه کیلومترمربع را از جمله در عسال الورد، الجبه و الرنکوس آزاد کردیم. در آن زمان این مسئله را بررسی کردیم که آیا عملیات در مناطق کوهستانی اطراف عرسال را آغاز کنیم یا نه؟ در آن زمان احساس کردیم فضای مذهب گرایی بر کشور سایه افکنده است. ترسیدیم که اگر عملیات آزادسازی عرسال در سال 2015 آغاز شود، تعرض به خود شهر عرسال و اردوگاه های آوارگان در عرسال محسوب شود و فتنه مذهبی رخ دهد. در نهایت تصمیم گرفتیم صبر کنیم. در آن زمان، ارتش لبنان هم دستوری از طرف نهادهای سیاسی برای ورود به عرسال دریافت نکرده بود. ارزیابی ارتش آن بود که نمی تواند کار بیشتری صورت دهد. این سوال که آیا این تصور درست بود یا نه به من ارتباطی ندارد، بلکه مربوط به فرماندهی ارتش است. بنابراین نه ما به علت ترس از فتنه مذهبی، آمادگی داشتیم چنین عملیاتی را آغاز کنیم و نه ارتش لبنان در این باره آمادگی داشت. اما آنچه در سال 2017 رخ داد آن بود که می توانیم مناطق کوهستانی اطراف عرسال را آزاد کنیم و شهر و اردوگاه عرسال را جدا کنیم. به ویژه که در پشت پرده با گروه سرایا الشام توافق کردیم تا عناصر این گروه به اردوگاه عرسال منتقل شوند و مانعی بین این اردوگاه و جبهه النصره ایجاد کنند. ارتش لبنان هم مانع از نزدیک شدن افراد مسلح جبهه النصره به عرسال شد. عملیات ما در عرسال، ارتش لبنان را تشویق کرد تا عملیات علیه داعش را آغاز کند. فرمانده ارتش لبنان به دبیرکل حزب الله پیام فرستاد که ارتش تصمیم دارد منطقه را از دست داعش آزاد کند. پاسخ حزب الله آن بود که از عملیات شما در هر جایی که می خواهید حمایت می کنیم و از هر بخشی از خاک لبنان که حضور در آن را ضروری می دانید، عقب نشینی می کنیم. به همین علت مهم بود که عملیات در مرزهای سوریه با لبنان هم به طور همزمان صورت گیرد تا عناصر داعش از لبنان به سوریه فرار و مرزهای سوریه را به پناهگاهی برای حملات آینده خود علیه ارتش لبنان تبدیل نکنند. ما خود را جایگزین ارتش لبنان نمی دانیم و به دنبال گرفتن اختیارات آن نیستیم. ارتش لبنان تنها مسئول حفاظت از همه کشور است و ما در مقاومت فقط برای حمایت و پر کردن خلاء حضور داریم.
وی درباره تردیدهایی که در مورد توافق حزب الله با داعش برای انتقال عناصر این گروه مطرح شده است، خاطر نشان کرد: تنها طرفی که می تواند خواستار تحقیقات در این باره شود، رئیس جمهور لبنان است. او خواستار این تحقیقات شد تا مشخص شود این مسئله در سال 2014 چگونه رخ داد و چگونه به این مرحله رسید. بنابراین تحقیقات درباره چگونگی ربوده شدن سربازان ارتش لبنان و تحولات پس از آن، بر اساس درخواست رئیس جمهور صورت خواهد گرفت. ما هیچ اظهارنظری درباره این مسئله نمی کنیم. اما اینکه عده ای می گویند تحقیقات باید از مرحله اخیر آغاز شود، همه می دانند مذاکرات با داعش با موافقت میشل عون رئیس جمهور لبنان، موافقت سعد الحریری نخست وزیر لبنان و مشارکت عملی سرلشکر عباس ابراهیم مدیرکل اداره کل امنیت عمومی لبنان بود. بنابراین حکومت در این مذاکرات سهیم بود. حکومت سوریه هم در این مذاکرات سهیم بود. بنابراین لبنان، حزب الله و سوریه در این مذاکرات مشارکت داشتند و به طور مشترک به این نتیجه رسیدند که این اقدام بهترین راه برای مشخص کردن سرنوشت سربازان ربوده شده و پایان دادن به حضور داعش در لبنان است. به عنوان مثال فکر کنیم عناصر داعش را محاصره می کردیم و تا آخر با آنها می جنگیدیم. برای از بین بردن سیصد نفر از عناصر داعش در این منطقه ممکن بود ده تا چهل شهید بدهیم. ممکن بود دهها نفر از نیروهای ارتش لبنان شهید می شدند و در نهایت، سرنوشت سربازان ربوده شده هم مشخص نمی شد. چهار بار تلاش کردیم تا مشخص شد اجساد این سربازان کجاست. ما، اطلاعات ارتش و اداره امنیت عمومی لبنان اطلاعاتی در اختیار داشتیم، اما نتوانستیم محل این اجساد را مشخص کنیم. پس از محاصره عناصر داعش این گروه را زیر فشار قرار دادیم و گفتیم اجازه نمی دهیم اینجا را ترک کنید تا زمانی که مشخص شود محل این اجساد کجاست. فردی را فرستاند و گفتند او می داند. او محلی را نشان داد اما پس از کندن زمین، چیزی پیدا نشد. نفر دومی هم که فرستادند همین طور بود تا اینکه نفر سوم می دانست اجساد کجاست. ما در برابر یک پرونده بزرگ انسانی و ملی قرار داشتیم. اقدامی که صورت گرفت بهترین اقدام بود. هر کسی می خواهد در این باره تحقیق کند، تحقیق کند ما مشکلی نداریم.
معاون دبیرکل حزب الله لبنان در پاسخ به این سوال که سرنوشت اتوبوس های حامل عناصر داعش و خانواده هایشان در سوریه چه شد؟ گفت: در مجموع هفده دستگاه اتوبوس بود که یازده دستگاه اتوبوس در منطقه بین حزب الله و ارتش سوریه با داعشی ها قرار داشت. آمریکاییها مانع از حرکت این اتوبوس ها شدند. شش اتوبوس هم پیش ما بود تا بقیه مراحل توافق عملی شود. هنوز این مسئله مبهم است، زیرا مشکل حل نشده است. آمریکاییها در رسانه ها اعلام کردند که محاصره این اتوبوس ها را متوقف کردند، اما واقعیت آن است که نیروهای ما و نیروهای ارتش سوریه به این اتوبوس ها نزدیک شدند. پیگیری این پرونده ادامه دارد و ان شاء الله به نتیجه برسد.
شیخ نعیم قاسم در پاسخ به سوالی درباره بعضی واکنش ها در عراق به این توافق حزب الله با داعش گفت: از نظر ما ابهامی وجود ندارد. بعضی از سخنان عراقیها شتابزده و بی جا بود. اکنون شرایط مشخص شده است. شاهد موضع گیری بعضی طرف ها در عراق در حمایت از مقاومت بودیم. ما این مسئله را یک بحران زودگذر و پایان یافته می دانیم و ان شاء الله ارزشی ندارد.
قاسم افزود: درباره ماجرای سربازان ربوده شده ارتش لبنان، نه ما خواستار تحقیقات شدیم، نه درباره تحقیقات سخن گفتیم و نه اینکه درباره نتیجه این تحقیقات اظهارنظر خواهیم کرد. چارچوب قانونی برای این مسئله وجود دارد و باید اجازه داد این فرآیند قانونی صورت گیرد. پس از مشخص شدن نتیجه تحقیقات، افراد مسئول بازخواست خواهند شد. کسانی که اتهاماتی را علیه نخست وزیر سابق، فرمانده سابق ارتش یا دیگران را متهم می کنند همان کسی هستند که به دنبال ایجاد هرج و مرج در کشور هستند. ما هیچ چیزی درباره این تحقیقات بیان نکرده ایم و آن را یک اقدام طبیعی و عادی می دانیم که فرمانده کل نیروهای مسلح آن را می تواند اتخاذ کند. ما نه کسی را متهم می کنیم و نه اینکه در کمین کسی هستیم و نه اینکه از کسی دفاع می کنیم. پیگیری این پرونده بر عهده رئیس جمهور است و هر طوری که مناسب بداند به شیوه فنی و قانونی این کار را صورت خواهد داد.
وی در پاسخ به سوالی درباره بحث های سیاسی در لبنان و ثبات این کشور خاطر نشان کرد: از لبنانی ها می خواهیم که آرامش باشند و بدانند این جنجال های بیهوده هیچ ارزشی ندارد. ثبات داخلی، ثبات سیاسی و ثبات امنیتی در شرایط خوبی قرار دارد. پیروزی های اخیر اوج ثبات سیاسی و امنیتی بود. این جنجال های رسانه ای برای آن است که عده ای خشم خود را تخلیه کنند. ما در مسیری که آنها می خواهند حرکت نخواهیم کرد. لبنان پیروز شد و ما این پیروزی ها را جشن خواهیم گرفت و به حرف های آنها گوش نخواهیم داد. منافع همه طرف های شرکت کننده در دولت لبنان آن است که دولت به کار خود ادامه دهد. از نظر حزب الله به هیچ وجه مسئله ترمیم کابینه مطرح نیست. ما می خواهیم دولت تا زمان برگزاری انتخابات پارلمانی به کار خود ادامه دهد. گروه های اصلی و تاثیرگذار در دولت خواهان ادامه کار آن هستند. سخنان نخست وزیر لبنان درباره توافق نظر برای حفظ ثبات کشور درست است. زیرا می داند که ما خواهان ادامه فعالیت دولت تا زمان برگزاری انتخابات هستیم و او هم برای حمایت از ثبات داخلی، رفتار منطقی دارد. حتی او هم از موضع گیری های اطرافیانش چه از حزب المستقبل و چه از دیگر طرف ها، اذیت می شود، زیرا اقدامات آنها اوضاع را متشنج می کند. سخنان آنها بیشتر خطاب به اوست تا اینکه علیه ما باشد. امیدواریم پرونده هایی که بین ما و سعد الحریری درباره آنها توافق وجود دارد، بیشتر شود تا بتوانیم پرونده مهم آوارگان را حل و فصل کنیم. تفاهم سیاسی داخلی در این باره در حال شکل گیری است و باید ببینیم چگونه می توانیم در این باره با دولت سوریه به توافق برسیم تا این پرونده را در آرامش و به دور از جنجال رسانه ای و سیاسی حل و فصل کنیم.
معاون دبیرکل حزب الله لبنان در پاسخ به سوالی درباره فاصله گرفتن سعد الحریری از موضع عربستان سعودی گفت: اجازه بدهید بین عربستان و سعد الحریری تفاوت قائل شویم. از نظر ما موضع گیریهای ثامر السبهان (وزیر سعودی) هیچ ارزشی ندارد. عربستان در شرایط بسیار دشواری قرار دارد، زیرا همه انتخاب هایش شکست خورد. تجاوز سعودی به یمن فاجعه آمیز است و باعث دردهای بسیاری شد بدون آنکه نتیجه ای به همراه داشته باشد. عربستان نیم (هزار) میلیارد دلار به دونالد ترامپ پرداخت کرد تا سکوت کند و نوعی حفاظت از سعودیها را بپذیرد. عربستان پول های هنگفتی را برای تخریب سوریه پرداخت کند، اما به نتیجه ای دست پیدا نکرد. عربستان تلاش کرد مانع از انتخاب شدن رئیس جمهور جدید لبنان شود تا گزینه مورد نظر خود را تحمیل کند، اما نتوانست چنین کاری صورت دهد. بگویید عربستان در کجا موفق شده است؟ سعودیها حتی به طور پنهانی به دنبال برقراری روابط با اسرائیل و عادی سازی روابط با این رژیم هستند. دیدارهای سری و علنی بعضی مسئولان سعودی با اسرائیلی ها زمینه سازی برای عادی کردن روابط است. متاسفانه گزینه هایی را که عربستان انتخاب کرد، درست نبود و ناکامی های این کشور انباشته شده است. به همین علت می گوییم عربستان اشتباه می کند و باید در محاسبات خود بازنگری کند. منافع عربستان در توافق با کشورهای حاشیه خلیج (فارس) و ایران است و باید از مسئله فلسطین حمایت کند. اما مشکل بین عربستان و سعد الحریری ارتباطی به ما ندارد. عربستان حمایت از سعد الحریری را متوقف نخواهد کرد و سعد الحریری هم عربستان را رها نخواهد کرد. بین دو طرف توافق کلی وجود دارد و اختلافات بر سر مسایل جزئی است. عربستان دیگری توانایی برای تاثیرگذاشتن بر اوضاع منطقه از جمله اوضاع داخلی لبنان ندارد. لبنان از چند سال پیش از دستورات عربستان و آمریکا عبور کرده است و دیگر اجازه نمی دهد کسی با سرنوشت آن بازی کند. به اذعان همه طرف ها، انتخاب رئیس جمهور لبنان کار خود لبنانی ها بود و قانون انتخابات هم بر اساس خواست خود لبنانی ها تدوین شود. کابینه هم با توافق خود لبنانی ها تشکیل شد. یعنی دست همه بیگانگانی را که تلاش می کردند بر بعضی احزاب در لبنان تاثیر بگذارند، کوتاه کردند. این احزاب به این نتیجه رسیدند که منافع شان در همکاری داخلی است. مانعی برای صورت گرفتن گفتگوهای دوجانبه با سعد الحریری وجود ندارد. یکسان بودن سخنان ما و او، بهتر از هر گفتگویی است.