رئیس جمهور در بدو ورود به مهراباد:
تعامل و تعاون رمز اعتلای علمی و فناوری جهان اسلام است
رئیس جمهور: در موضوع علم و فناوری، اولین اجلاس سران کشورهای اسلامی در قزاقستان برگزار شد که برای پیشرفت کشورها و قدرت کشورهای اسلامی و حل معضلات دنیای اسلام حائز اهمیت است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، آقای روحانی در اولین سفر دولت دوازدهم به کشور قزاقستان افزود: در این اجلاس که متشکل از سران کشورهای سازمان همکاری اسلامی با موضوع علم فناوری بود امیدوارم برای ملت ما و همه ملت های اسلامی مبارک باشد.
وی گفت: موضوع جلسه سران کشورهای اسلامی فی ذاته اهمیت دارد که سران کشورهای اسلامی در یک جا جمع شوند و در مورد مسائل کشورهای دنیای اسلامی حتی با وجود اختلاف نظرهایی در برخی مسائل نظرهایشان را اعلام کنند.
رئیس جمهور افزود: در موضوع علم و فناوری این اولین اجلاس سران کشورهای اسلامی بود زیرا موضوع علم و فناوری حائز اهمیت است هم برای پیشرفت کشورهای اسلامی و هم برای قدرت کشورهای اسلامی و حل معضلاتی که در جهان اسلام وجود دارد.
آقای روحانی گفت: روی هم رفته اجلاس خوبی بود و بیانیه خوبی راجع به مسئله همکاری کشورهای اسلامی در علم و فناوری و نوآوری صادر شد، شعار بنده هم در سخنرانی این بود که برای توسعه علم و دانش در میان کشورهای اسلامی باید از شعار تعامل ، تسامح و تعاون استفاده کرد و علت این که دنیای اسلام در گذشته می توانست همه دانشمندان را جذب و همه کتب علمی را از کشورهای مختلف ترجمه کند به دلیل تعامل با هم و با جهان و تسامح آنها بود.
وی افزود: در کنار این اجلاس علم و فناوری نشستی هم راجع به میانمار برگزار شد که البته بحث زیادی در این جلسه انجام نگرفت چون فرصت کوتاه بود، بیانیه ای تنظیم شده بود در مورد میانمار و آن کشورها درباره آن اتفاق نظر داشتند.
رئیس جمهور گفت: همه معتقد بودند باید به آوارگان در میانمار کمک شود زیرا به تدریج در فصل بارندگی و سرما قرار می گیریم باید تلاش بیشتر و جدی تری انجام داد همچنین باید جلوی نسل کشی در این کشور گرفته شود.
آقای روحانی افزود: در حاشیه این اجلاس با سران برخی کشورها از جمله روسای جمهور ترکیه، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، ازبکستان و ونزوئلا و ... دیدار و گفتگو کردیم.
وی گفت: با این 5 کشوری که زمان مناسبی برای بحث داشتیم در مورد روابط دو جانبه بحث کردیم.
رئیس جمهور افزود: روابط ما با ترکیه وارد مرحله جدیدی شده و گسترش بیشتری پیدا کرده است در امور امنیتی و نظامی ما روابط جدیدی را با ترکیه آغاز کردیم.
آقای روحانی گفت: در مورد سفر آینده آقای اردوغان به تهران بحث کردیم و همچنین هماهنگی هایی که میان ایران،روسیه و ترکیه در مورد سوریه لازم بود انجام گرفت در مورد صلح در سوریه و حل مشکلات آنها و مبارزه با تروریسم در منطقه صحبت کردیم.
وی افزود: موضوع اقلیم کردستان مورد بررسی قرار گرفت و نظرات مشابهی هم داشتیم، معتقد بودیم مرزهای جغرافیایی نباید تغییر کند و نباید گذاشت اختلاف جدیدی در دنیای اسلام ایجاد شود و همکاری های دو جانبه اقتصادی هم در بخش های گوناگون مورد بحث قرار گرفت.
رئیس جمهور گفت: با آذربایجان روابط خوبی در سال های اخیر داشتیم این اولین دیدار ما در طول چهار سال اخیر بود، در مورد مسائل دو جانبه و همکاری در حوزه ی ترانزیت و راه آهن صحبت کردیم وبناست آنها سرمایه گذاری در این حوزه انجام دهند برای راه آهن رشت به آستارا و این موضوع در مراحل نهایی است.
آقای روحانی افزود: در مورد سفر ما به باکو و همچنین سفر سه جانبه ای که باید هماهنگ شود میان ایران، آذربایجان و روسیه در تهران مورد بحث قرار گرفت.
وی گفت: روابط دو جانبه با قزاقستان مورد بحث قرار گرفت و همچنین روابط این کشور با سوریه و سرمایه گذاری های ما از جمله سرمایه گذاری در بخش انرژی و دیگر مباحثی که از قبیل کشاورزی.
رئیس جمهور افزود: موضوع ملاقات با رئیس جمهور جدید ازبکستان حائز اهمیت بود البته ازبکستان کشور اسلامی بوده است و روابط ما هم خصمانه نبود ولی روابط صمیمی هم با هم نداشتیم امروز با رئیس جمهور ازبکستان برای ایجاد روابط جدید میان در کشور و توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی میان دو کشور و سرمایه گذاری دو کشور تصمیم گرفتیم و اقدام آنها برای خرید نفت از ایران و ترانزیت میان کشوری از جمله موضوعاتی بود که مورد بحث قرار گرفت.
آقای روحانی گفت: در این اجلاس با رئیس جمهور ونزوئلا هم ملاقات داشتیم که بعنوان ناظر در کنفرانس اسلامی شرکت دارد و در موضوع آمریکای لاتین و معضلات آنها و تهدیدات ایالات متحده نسبت به ونزوئلا را مورد بحث قرار دادیم.
وی افزود: در مورد نفت و قیمت آن و همچنین همکاری های دو جانبه را دوباره به تایید رساندیم.
رئیس جمهور گفت: امیدواریم در همه زمینه ها بتوانیم گام های جدیدی برداریم به نفع ملت های منطقه، جهان اسلام که برای ما اهمیت دارد و ثبات و امنیت منطقه و از جمله همکاری ها در زمینه علم و فناوری و نوآوری که موضوع جلسه بود.