وی قزاقستان را کشوری مهم در منطقه و سازمان همکاری اسلامی دانست و اظهار داشت: روابط تهران و آستانه در طول ۲۵ گذشته همواره رو به رشد بوده و ما از توسعه همکاریها استقبال میکنیم. دو کشور در موضوعات مورد علاقه طرفین و در مسائل بین المللی همواره همکاری و همراهیهای سازندهای داشته اند.
نورسلطان نظربایف رییس جمهور قزاقستان نیز با تشکر از حضور آقای روحانی در این اجلاس، آن را برای کشورش بسیار حائز اهمیت توصیف کرد و گفت: انتخاب دوباره جنابعالی از سوی مردم ایران، نشانگر اعتماد مردم به شما و اطمینان برای ما در راستای تداوم روابط دوستانه دو کشور است.
وی با اشاره به اینکه قزاقستان همواره در کنار ایران بوده و خواهد بود، تصریح کرد: جنابعالی در مساله هستهای تلاشهای زیادی کردید و در این زمینه موفق هم بودید. ایران با وجود تحریمهای گسترده پیشرفتهای زیادی کرده است و قزاقستان که همواره در کنار ایران بوده، امروز بیش از هر زمان دیگری آماده و مشتاق توسعه همکاریها و روابط با ایران است.
هیچ مانعی در مسیر توسعه روابط ایران با ازبکستان وجود ندارد
رییس جمهور با استقبال از توسعه روابط تهران – تاشکند در همه عرصهها بویژه تجاری و اقتصادی تاکید کرد: هیچ مانعی در مسیر توسعه روابط جمهوری اسلامی ایران با ازبکستان به عنوان یک کشور دوست وجود ندارد.
آقای روحانی روز یکشنبه در دیدار شوکت میر ضیایف رییس جمهور ازبکستان که در حاشیه نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در قزاقستان انجام شد، دیدار مقامهای ارشد دو کشور را بیانگر اراده مستحکم دو دولت برای روابط نزدیکتر و گستردهتر دانست.
رییس جمهور به ظرفیتهای گسترده ایران و ازبکستان برای توسعه همکاریها اشاره کرد و اظهارداشت: ما از حضور و فعالیت کارآفرینان و سرمایه گذاران ازبکستانی در ایران و متقابلا از حضور سرمایه گذاران ایرانی در ازبکستان استقبال میکنیم.
وی با اشاره به برنامه گسترده ترانزیتی و جادهای و ریلی ایران اظهارداشت: جمهوری اسلامی ایران میتواند نزدیکترین مسیر دستیابی بازرگانان ازبکستانی به خلیج فارس و آبهای آزاد باشد.
رییس جمهور همچنین گفت که زمینه برای تقویت همکاریها در حوزه انرژی و مراکز علمی و تحقیقاتی و دانشگاههای دو کشور هموار است و تهران میتواند نیازمندیهای ازبکستان به انرژی را تامین کند.
آقای روحانی در ادامه تسریع در تقویت ارتباطات بانکی میان دو کشور را ضروری خواند و گفت: توسعه همکاریهای بانکی به عنوان زیربنای تبادلات اقتصادی میتواند سطح روابط تجاری دو کشور را بیش از پیش ارتقاء بخشد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه اسلام دین رحمت، برادری و گذشت است، به شکستهای پی در پی تروریستها در عراق و سوریه طی ماههای اخیر اشاره کرد و اظهارداشت: امروز افراطی گری و تروریسم کل منطقه را تهدید میکند و ما آماده همکاری با کشورهای آسیای مرکزی در مبارزه با تروریسم هستیم.
رییس جمهور ازبکستان نیز این دیدار را دیداری تاریخی و نقطه عطفی در گشودن فصلی نوین در همکاریهای دو جانبه دانست و تاکید کرد: تاشکند آماده است روابط خود را با تهران در همه حوزههای مورد علاقه، بیش از پیش توسعه دهد.
شوکت میر ضیایف، حمل و نقل را از زمینههای مهم همکاری دو کشور ذکر کرد و گفت: تاشکند برای کریدور چهارجانبهای که از طریق آن به خلیج فارس و سایر نقاط جهان متصل میشود، اهمیت زیادی قائل است و منافع دو کشور در گرو همکاری با یکدیگر در این عرصه است و ایران نیز میتواند تولیدات خود را از طریق ازبکستان در اختیار کشورهای منطقه آسیای مرکزی قرار دهد.
وی همچنین خواهان توسعه همکاریهای دو کشور در حوزههای دانشگاهی، انرژی و مبارزه با تروریسم و افراطی گری شد.
رییس جمهور ازبکستان همچنین گفت:: تاشکند از عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای حمایت میکند.
میر ضیایف در ادامه این دیدار از آقای روحانی برای سفررسمی به ازبکستان دعوت کرد.