عضو دیده بان حقوق بشر تاکید کرد:
آنچه بر سر مسلمانان روهینگیا آمده باورنکردنی است
جامعه مسلمانان روهینگیاهای میانمار سالهای سال است به صورت سازمان یافته هدف آزار و اذیت و تبعیض هستند.
به گزارش سرویس بین المللخبرگزاری صدا و سیما، به نقل از شبکه تلویزیونی بی بی سی، آکشایا کومار در گفتگو با این شبکه درباره کشتار مسلمانان میانمار گفت محققان ما چیزی که توانسته اند بیابند و مستند کنند، به شکلی باورنکردنی آزار دهنده و وحشتناک است. ما می دانیم نزدیک به سیصد هزار نفر مجبور شدهاند خانه و زندگی خود را رها و برای نجات جان خود فرار کنند.
آنها حتی خطر غرق شدن در رودخانه را به جان خریدند تا خود را به بنگلادش برسانند. هم اکنون بسیاری از این آوارگان در بنگلادش گرسنه و خسته هستند. گزارشها نشان می دهد بسیاری از آنها برخی از عزیزان خود را در حملات ارتش و نیروهای امنیتی به روستاهایشان از دست داده اند. آنها به شدت هدف ظلم و ستم و آزار بوده اند. در واقع جامعه روهینگیاهای میانمار سالهای سال است به صورت سازمان یافته هدف آزار و اذیت و تبعیض هستند.
مجری بی بی سی گفت آنگ سان سوچی همه این گزارشها و خبرها را دروغ و ساختگی توصیف کرده است. واکنش شما چیست؟
عضو دیده بان حقوق بشر گفت: او می گوید که دولت و ارتش میانمار با تهدیدات تروریستی برخورد می کند و اخبار و تصاویر منتشر شده ساختگی است. البته من هم تایید می کنم که برخی از اطلاعاتی که به بحران روهینگیاها نسبت داده می شود نادرست است و حتی برخی از ویدئوهایی که به جنگها و بحران در مناطق دیگر منطقه می شود به روهینگیاها نسبت داده شده است.
اما ما خودمان به طور مستقل از طریق تحلیل تصاویر ماهواره ای و دیگر منابع مورد اعتماد به این نتیجه رسیده ایم که بیش از بیست ناحیه مختلف از شمال استان راخین در آتش سوخته است. این خود نشان می دهد آتش سوزیها به حدی گسترده بوده است که ما می توانیم از فضا آن را مشاهده کنیم. ما با کسانی که از میانمار فرار کرده اند صحبت کرده ایم. همه این گزارشها و اطلاعات را نمی توان به عنوان دروغ و خبرهای ساختگی رد کرد.
مجری گفت به نظر شما آیا خانم سوچی اصلا قدرت دارد که جلوی ارتش را بگیرد؟
آکشایا کومار گفت: از برخی جهات حکومت میانمار به دو قسمت نظامی و غیرنظامی تقسیم شده است. اما چیزی که آنگ سان سوچی دارد و در نوع خود بی نظیر است قدرت کلام اوست زیرا او برنده جایزه نوبل صلح است. او این قدرت را دارد که بتواند از طرف همه مردم میانمار از جمله جامعه ستمدیده و مظلوم روهینگیا، صحبت کند و از حق آنها دفاع کند اما متاسفانه او تا به امروز این کار را نکرده است.
البته هنوز معلوم نیست علت چیست، شاید برخی محاسبات و ملاحظات سیاسی باعث شده است او چنین موضع گیریی کند. در هر حال او زمانی از حقوق برابر برای همه صحبت می کرد و روهنگیاها نیز انسان هستند و مستحق آزار و اذیت و کشته شدن و تبعیض نیستند و نباید آنها را از خانه هایشان با تجاوز به عنف و کشتار آواره کرد. آکشایا کومار در پایان افزود به نظر من برندگان جایزه نوبل صلح باید همگی یکصدا از آنگ سان سوچی بخواهند در این خصوص اقدام کند. ما امیدواریم در نهایت دولت میانمار تصمیم درست را بگیرد و با سازمان ملل متحد همکاری کند و دیگر مانع امدادرسانی نشود و اجازه دهد تحقیقات مستقل در این خصوص انجام شود.
مینهای ارتش میانمار در مرز بنگلادش، تهدیدی مرگبار برای مسلمانان روهینگیای فراری
سازمان عفو بینالملل اعلام کرد: نیروهای امنیتی میانمار مینهای زمینی ضدپرنسل را که از لحاظ قوانین بینالمللی، ممنوع هستند، در امتداد مرز غربی استان راخین این کشور با بنگلادش به صورتی هدفمند کارگذاشتهاند. این مینها تاکنون دستکم سه غیرنظامی را، که شامل دو کودک بودند، مجروح کردهاند. همچنین گزارش شده است که در هفته گذشته، یک مرد بر اثر برخورد با یکی از این مینها جان خود را از دست داده است.
سازمان ملل تخمین زده است که طی دو هفته گذشته، 270 هزار تن از قوم روهینگیا از عملیات نظامی بزرگ ارتش میانمار در استان راخین گریختهاند. این عملیاتِ نظامی شرایط بسیار وخیم مردم روهینگیا را در استان راخین، حتی وخیمتر از گذشته کرده است. عفو بینالملل، در گزارشی که در ماه ژوئنِ امسال منتشر کرد، اسناد و مدارکی ارائه کرد که نشان میداد ارتش میانمار و گروههای قومی مسلح (بوداییان افراطی) این مینهای ضدنفر و همچنین بمبهای دستساز را در استانهای کاچین و شان کار میگذاشتند که باعث معلول شدن شماری از مردم، از جمله کودکان، شده است. وزارت امور خارجه بنگلادش اخیراً اعلام کرده است که دولت متبوعش در داکا به دولت میانمار در رابطه با کارگذاری مینهای زمینیِ ضدنفر در امتداد مرز میان دو کشور، رسماً شکایت کرده است.
این مقاله افزود: دولت استرالیا به ارتش میانمار آموزش میدهد و روسیه و اسرائیل نیز از جمله کشورهایی هستند که تسلیحات و تجهیزات نظامی را برای ارتش میانمار فراهم میسازند. هرچند اتحادیه اروپا به محاصره تسلیحاتیِ میانمار ادامه داده است، برخی از کشورهای عضو این اتحادیه در شکلهای دیگری، مانند آموزش دادن به سربازان میانماری، از ارتش این کشور حمایت میکنند. آمریکا نیز در حال بررسی گسترش همکاریهای نظامی با ارتش میانمار، از طریق آموزش دادن به سربازان و سایر نظامیان میانماری و برگزاری کارگاههای نظامی برای آنان، است.
تیرانا حسن، مدیر بخش واکنش به بحران سازمان عفو بین الملل، که هماکنون نزدیک مرز میان بنگلادش و میانمار حضور دارد، گفت: «دولتهای مختلف در سراسر جهان که همچنان به فروش تسلیحات و دادن آموزش به ارتش میانمار ادامه میدهند، در واقع نیرویی را تقویت میکنند که عملیات وحشیانهی خشونتبار را علیه مردم روهینگیا انجام میدهد، که به مثابهی "جنایات ضدبشری" است. این باید متوقف شود و هرکشور دیگری که به فکر تعامل مشابه با ارتش میانمار است، باید فوراً مسیر خود را تغییر دهد.»
تیرانا حسن افزود: «مقامات میانماری باید از انکارهای کلی در خصوص کارگذاری مینهای زمینی بپرهیزند، زیرا تمام اسناد و شواهد، حاکی از آن است که نیروهای امنیتی میانماری این مینهای زمینی را کارگذاشتهاند، که نهتنها غیرقانونی هستند، بلکه تاکنون شماری از مردم عادی (غیرنظامی) را معلوم و مجروح کردهاند.»
این مقام سازمان عفو بینالملل سپس تأکید کرد: «آنچه در برابر چشمان ما در حال رخ دادن است را میتوان به عنوان "پاکسازی قومی" توصیف کرد، زیرا قوم روهینگیا بهخاطر قومیت و دینشان (اسلام) مورد هدف این حملات قرار گرفتهاند. براساس واژههای حقوقی، اینها "جنایات ضد بشری" هستند، که شامل کشتار، اخراج و منتقل کردن بالاجبارِ جمعیت (از یک قوم) میشوند.»
تیرانا حسن در خاتمه افزود: «دولت میانمار باید فوراً به عملیات نظامیِ خود - که شامل اذیت و آزارِ تکاندهندهی مردم روهینگیا است - پایان دهد. این دولت همچنین باید به گروههای انسان دوست اجازهی دسترسی بلامانع به مردم روهینگیا برای امدادرسانی به آنان بدهد. دولت میانمار همچنین باید به گروههای ویژه خنثیکنندهی مینها اجازهی دسترسی به مناطق مرزی برای خنثی کردن این مینها بدهد.»