به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از بورس کالای ایران، در هفته گذشته طی دیداری که میان مدیرعامل بورس کالای ایران و مسئولان بخش کشاورزی استان فارس صورت گرفت، عرضه محصولات کشاورزی این استان در بورس کالا، ظرفیتها و ابزارهای مالی بورس و اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهره وری کشاورزی در قالب سیاست قیمت تضمینی مورد گفت و گو و بررسی قرار گرفت. حامد سلطانی نژاد در این دیداربا اشاره به تجربه موفق پذیرش و عرضه محصولاتی از قبیل: ذرت و جو در بورس کالا گفت:موضوع قیمت گذاری در حالی نگرانی همه فعالان حوزه کشاورزی است که حضور واسطهها و دلالان نیز در این حوزه موجب میشود منفعت اصلی عاید کشاورزان و باغداران نشود.
مدیرعامل بورس کالای ایران به اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی به کمک بورس کالا و با حمایت و همکاری دولت و وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد و گفت: سال گذشته با اجرای سیاست قیمت تضمینی ذرت و جو کل کشور در قالب ماده ۳۳ قانون بهره وری بخش کشاورزی در بورس کالای ایران، بخش قابل توجهی از هزینههای دولت کاسته شد و بخش خصوصی نیز خریدار محصول از بورس کالا بود.
سلطانی نژاد به امکان راه اندازی صندوقهای سرمایه گذاری پشتوانه کالایی در بورس کالا نیز اشاره کرد و گفت: پس از راه اندازی اولین صندوق کالایی با پشتوانه طلا، برنامه راه اندازی این صندوقها را در بخش کشاورزی برای محصول پسته نیز داریم و تجربه آن میتواند به سایر محصولات نیز تسری یابد.
کمک به مردم محروم استان فارس با عرضه محصولات در بورس
در این جلسه نماینده مردم استهبان و نی ریز در مجلس شورای اسلامی از ورود و عرضه محصولات کشاورزی استان و شهرستانهای استان فارس به بورس کالا حمایت کرد و گفت: با ورود محصولات کشاورزی مختلف به بورس کالا میتوان ضمن کشف قیمت شفاف، مانع از حضور واسطهها شد تا اکثریت مردم استان که عموما باغدار و کشاورز هستند از سود حاصل از فروش محصول منتفع شوند.
اصغر مسعودی افزود: عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا امری مورد قبول بوده و به نوعی کمک به مردم محروم استان است، زیرا در برخی محصولات کشاورزی فاصله قیمتها برحسب درجه کیفیت آن متفاوت بوده و شرایط فعلی و عرضه محصولات در بورس میتواند به نفع عموم مردم باشد.
حمایت سازمان جهاد کشاورزی استان فارس از بورس
مدیر جهاد کشاورزی استهبان نیز ضمن اعلام اینکه این سازمان با جدیت از سیاست عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا حمایت میکند، گفت: تاکنون دو محصول ذرت و جو تجربههای موفقی در بورس کالا داشتند که میتواند در خصوص سایر محصولات نیز به اجرا درآید.
احمد رنجبر افزود: در شهرستان استهبان زیرساختهای لازم برای ورود برخی محصولات به بورس کالا فراهم شده که در نهایت با انجام بررسیهای لازم، تحقق این برنامه میتواند به نفع تولیدکنندگان و تجار این بخش باشد.
تسریع پرداخت پول به کشاورزان یک مزیت مهم
در این جلسه رییس اداره سازمان تعاون روستایی استان فارس به مشکلات نقدینگی کشاورزان اشاره کرد و گفت: در حوزه کشاورزی این مشکل وجود دارد که تجار محصولات را از کشاورزان و باغداران خریداری میکنند و تسویه با کشاورزان به صورت نقد، چند ماهه و حتی یکساله صورت میگیرد.
هدایت زارع افزود: عرضه از طریق بورس کالا میتواند از این نظر به نفع کشاورزان و باغداران باشد. چراکه در بورس شفافیت حاکم بوده و خریداران نمیتوانند به هر بهانهای از پرداخت پول کشاورزان خودداری کنند و پرداخت پول به فعالان حوزه کشاورزی در زمانی مشخص و بدون دغدغه انجام میشود.
چند ویژگی بورس کالا در حوزه کشاورزی
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت استان فارس در این جلسه به مزایای عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا پرداخت و گفت: به تازگی ۸۰ واحد صنفی در بخش کشاورزی استان حدود ۸۰۰ نفر اشتغالزایی ایجاد کرده اند که در عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا باید به جایگاه آنها نیز توجه کرد.
سهراب قدم زن تاکید کرد: عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا میتواند در بحث ساماندهی اطلاعات جامعی از تناژ تولید و منطقه برداشت محصول مفید واقع شده و دست دلالان را از این بازار کوتاه کند. بحث برگشت سریع سرمایه کشاورزان و باغداران نیز موضوع دیگری است که میتواند به کمک بورس انجام شود.
به دنبال فروش گندم کشاورزان در بورس کالا هستیم
در هفته گذشته وزیر جهاد کشاورزی به عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا اشاره کرد و گفت: به دنبال جایگزینی قیمت تضمینی محصولات کشاورزی به جای خرید تضمینی به طور مستقیم توسط خود دولت هستیم که از این طریق محصولات کشاورزان در بورس کالا عرضه و به فروش میرسد.
محمود حجتی گفت: طبق برنامه ریزیهای صورت گرفته قرار است از مکانیزم بورس کالا برای خریداری محصولات کشاورزان بیشتر استفاده میشود تا از این طریق و به شکل قیمت تضمینی محصولات کشاورزان در بورس کالای ایران به فروش برسد و مابقی آن توسط دولت پرداخت شود
وی افزود: در تلاش هستیم که قیمت تضمینی گندم و عرضه این محصول در بورس کالای ایران برای جایگزینی خرید تضمینی توسط دولت صورت گیرد.
اوضاع خوب پتروشیمیها در بورس کالا و بورس تهران
مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: طی سال ۹۶ بورس کالا شرایط بهتری را در حوزه پتروشیمی تجربه میکند و از سوی دیگر در بورس اوراق بهادار نیز شاخص بیشتر پتروشیمیها مثبت شده است و افزایش تولید نفت نیز در بهتر شدن شرایط نقش داشت.
علی محمد بساق زاده ب. اظهار کرد: میزان تولید محصولات پتروشیمی در ۵ ماه نخست سال جاری نسبت به زمان مشابه در سال گذشته شش درصد افزایش یافته است و این درحالی است که در نیمه اول سال به دلیل این که تعمیرات اساسی در مجتمعها صورت میگیرد به طور معمول میزان تولید کاهش پیدا میکند.
بساق زاده با تاکید بر این که در کنار افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی در بخش بالادستی، توسعه صنایع پایین دستی به منظور تکمیل زنجیرههای ارزش یکی از سیاستهای در دست اجرای شرکت ملی صنایع پتروشیمی است گفت: توسعه زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی افزون بر کاهش خام فروشی و اشتغال پایدار، منجر به متنوع سازی سبد تولید محصولات پتروشیمی میشود که پیامد آن افزایش بازارهای هدف پتروشیمی ایران خواهد بود.
اخذ تمامی مجوزهای لازم برای صادرات سیمان از طریق بورس کالا
دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان از عرضه قریب الوقوع سیمان در رینگ صادراتی بورس کالای ایران خبر داد و گفت: تمامی اقدامات لازم برای عرضه سیمان در رینگ صادراتی انجام شده و طی ۲ ماه آینده شاهد صادرات این محصول از طریق بورس کالای ایران خواهیم بود.
عبدالرضا شیخان گفت: در حال حاضر تمامی اقدامات لازم برای آغاز صادرات سیمان از طریق بورس کالا انجام و موافقتهای اولیه از وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچین گمرک جمهوری اسلامی اخذ شده است و به زودی شاهد عرضه سیمان در رینگ صادراتی بورس کالا خواهیم بود.
وی، افزود: در حال حاضر ۸۰ درصد از مراحل عرضه سیمان در بورس کالا طی و مجوزها و هماهنگیهای لازم برای این کار اخذ شده است و تنها منتظر اعلام موافقت وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت هستیم که این کار نیز در حال پیگیری است تا صادرات سیمان و کلینکر از بورس کالا آغاز شود.
مدیر اعتبارات خرد و صنفی یک بانک سامان هدف از ارایه این تسهیلات را کمک به توسعه و تأمین مالی دارندگان موقعیتهای خرید اختیار معامله در بازار معاملات اختیار عنوان کرد و گفت: این تسهیلات صرفاً از طریق شعبه ۳۰ تیر بانک سامان امکان پذیر بوده و مشتریانی که تمایل به دریافت این تسهیلات داشته لازم است چند روز قبل از سررسید و روز اعمال اختیار معامله جهت انجام تشریفات اداری به این بانک مراجعه کنند.
کاهش نرخ تامین مالی با اجرای سیاست قیمت تضمینی در بورس کالا
دبیر کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا مزیتهای متعددی دارد به طوری که پرداخت به موقع و وصول سریع پول کشاورزان، کاهش هزینههای مالی دولت که هم اکنون در اجرای سیاست خرید تضمینی متحمل میشود و حذف واسطهها و دلالان، از جمله مهمترین مزایای این طرح است.
وی به لزوم اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و عرضه محصولات و کالاهای اساسی در بورس کالا نیز اشاره کرد و افزود: اجرای این ماده قانونی از طریق بورس کالا مزایای زیادی برای حوزه کشاورزی در پی دارد که شفاف شدن قیمت، افزایش بهره وری تولید، کنترل و نظارت دقیقتر نسبت به میزان کشت محصول، مدیریت مصرف آب و یکسان سازی سطح زیر کشت از جمله این مزایا به شمار میآید.
برتریهای بازار فرعی بورس کالا به نسبت مزایده
مدیر کالایی کارگزاری به مزایای بازار فرعی بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: بازار فرعی بورس کالا شرایط متفاوتی با تالار اصلی دارد به این ترتیب که در این بازار، کالاها استمرار عرضه ندارند و میتوانند به صورت موردی پذیرش و عرضه شوند.
سید محمد پورسید آقایی تنوع کالاهای عرضه شده در بازار فرعی بورس کالا را یک نکته مثبت دانست و گفت: افزون بر کالاهای حوزه پتروشیمی و فلزات اساسی، کالاهایی از بخش کشاورزی همچون جوجه یک روزه و نیز محصولاتی از حوزه دانش بنیان در این بازار پذیرش شده که شفافیت بالایی را به همراه دارد.
وی پیشنهاد اجرای مناقصات از مسیر بورس کالا را ارایه کرد و گفت: در مقابل جایگزینی بازار فرعی با فرآیند شبهه برانگیز مزایده، بهتر است فرآیند مناقصات نیز در بورس کالا انجام شود. البته مقدمات آن در بورس کالا فراهم شده و این امر در سازمان بورس در حال پیگیری است.
کالاهای فرعی هم امنیت و شفافیت میخواهند
مدیرعامل یک کارگزاری گفت: عرضه کنندگانی که تمایل به حضور در فضای شفاف بورس را دارند، اما شرایط پذیرش در تالار اصلی را ندارند میتوانند با عرضه محصولاتشان در بازار فرعی از مزیتهای بورس کالا استفاده کنند.
پویان دارابی افزود: اگر تولیدکننده یا عرضه کنندهای شرایط پذیرش محصولش در تالار اصلی را ندارد، اما امکان ورود آن به بازار فرعی مهیا است، نباید مزایای بورس از جمله امنیت معاملات را از این عرضه کننده دریغ کنیم؛ در بازار فرعی شاهد معاملاتی امن برای خریداران و فروشنده هستیم و به این ترتیب معاملات محصولات در این بازار برای طرفین معامله منفعت دارد.
وی افزود: کشف قیمت عادلانه و شفاف، از بین رفتن معایب روشهای سنتی مزایده و ایجاد بستری مطمئن برای انجام معامله محصولاتی که قابلیت عرضه در تالار اصلی را ندارند، مزیت معاملات در بازار فرعی است.
ممانعت از قیمت گذاری غیرشفاف محصولات خاص با عرضه در بازار فرعی بورس کالا
مدیر کالایی کارگزاری کالایی گفت: در بازار فرعی بورس کالا خریداران احراز صلاحیت میشوند و شرایط برای همه یکسان است؛ این در حالی است که در مزایدهها بعضا شرایط برای همه متقاضیان یکسان نبوده و همین امر ایجاد شک و شبهه میکند.
رسول علی محمدی تاکید کرد: در بورس کالا و تالار فرعی کنترل و نظارتهای دقیقی صورت میگیرد و به دلیل شفافیتهای موجود در این بازار، مزایدههای خارج از بورس که با فساد و رانت همراه است، میتواند از طریق این بازار به شفافیت لازم برسد.
وی به کاهش هزینههای عرضه کنندگان کالاها در فرآیند مزایده به کمک عرضه در بورس کالا اشاره کرد و گفت: در حالی که عرضه کننده برای برگزاری مزایده هزینههای درج چند مرحلهای آگهی در روزنامه و سایر هزینههای مرتبط به آن را پرداخت میکند که در بورس کالا تنها هزینه کارمزد معاملات را میپردازد و این کارمزدها بسیار ناچیز است.
بورس کالا ابزاری کارآمد برای تامین مالی فعالان بازار پسته
در هفته گذشته عضو هیات امنای انجمن پسته ایران گفت: راه اندازی صندوقهای سرمایه گذاری برای کمک به تامین مالی کشاورز میتواند اقدام مثبتی برای حمایت از تولیدکننده باشد بطوریکه اجرای این طرح میتواند در تجمیع منابع مالی موردنیاز حوزه کشاورزی موثر واقع شود.
علی نظری افزود: با استفاده از این صندوقها میتوان قیمت پسته را تعیین و کف قیمتها را به کمک تولیدکنندگان حفظ کرد از سوی دیگر جلوگیری از نوسان قیمتها که در بازار ایران به شدت وجود دارد، یکی از مهمترین مواردی است که به کمک صندوقهای کالایی میتوان به آن دست یافت.
نظری اختصاص اعتبارات خرید پسته از سوی بانک کشاورزی به خریداران از تابلوی بورس را اقدامی مثبت برای تجار بازار پسته دانست و رعایت استانداردهای لازم و عرضه محصول همگن را لازمه توسعه بازار پسته در بورس کالا عنوان کرد.
پایان دادن به نوسان قیمتها با راه اندازی صندوق زعفران در بورس کالا
غلامرضا میری نائب رئیس شورای ملی زعفران با اشاره به آخرین وضعیت راه اندازی صندوق زعفران اظهار کرد: راه اندازی این صندوق در بورس کالا به منظور حمایت از تولیدکننده و صادرات میتواند مزایای متعددی دربرداشته باشد.
وی با اشاره به اینکه راه اندازی صندوق زعفران ثبات قیمتها را در بردارد، افزود: براین اساس وزارت جهاد کشاورزی پس از خرید توافقی میتواند اقدام به عرضه محصول با سودی مشخص در بورس کند.
نائب رئیس شورای ملی زعفران تصریح کرد: براساس دغدغه فعالان بازار، راه اندازی این صندوق میتواند از حیث کنترل قیمت و مرجعیت قیمت گذاری برای صادرات و ایجاد فضای رقابتی در بازارهای هدف مورد توجه قرار گیرد.