پخش زنده
امروز: -
در حالیکه ترامپ به عملکرد اقتصادی دولت خود افتخار میکند، آمارها حاکی از آن است که تراز منفی تجاری و بدهی بالا، کماکان مشکل اصلی دولت وی خواهد بود. نرخ رشد اقتصادی نیز به دلایلی همچون پیر شدن جمعیت ایالات متحده، همچنان پایین خواهد ماند.
در نیمه اول سال 2017 ارزش کل تولید ناخالص داخلی آمریکا 19 تریلیون و 152 میلیارد دلار بود که در مقایسه با مدت مشابه سال 2016 بالغ بر 720 میلیارد دلار افزایش یافت.
موازنه تجاری آمریکا در چند دهه اخیر همواره منفی بوده است. کسری تجاری در سال 2015 بالغ بر500 میلیارد دلار و در سال 2016 حدود 505 میلیارد دلار بود. این رقم در دوره شش ماهه اول ریاست جمهوری ترامپ 276 میلیارد و 597 میلیون دلار اعلام شده است. بیشترین میزان کسری در رابطه تجاری با چین است که 33 درصد کل کسری تجاری در نیمه اول سال 2017 را شامل می شود.
بدهیهای ایالات متحده که مبلغ آن از ارزش تولید ناخالص داخلی این کشور فراتر رفته است، همچنان سیر صعودی دارد. مبلغ بدهی این کشور در ماه جولای به 19 تریلیون و 844 میلیارد و 909 میلیون دلار رسید.
میانیگن درآمد در ماه جولای (ماه هفتم میلادی) در مقایسه با ماه قبل از آن 4 دهم درصد و در مقایسه با ماه آخر ریاست جمهوری اوباما 6 دهم درصد افزایش یافت. البته در این مدت هزینهها نیز بیشتر شد. طبق گزارش دفتر تحلیل آمار وزارت بازرگانی، هزینه ها در سه ماهه دوم سال 2017 سه دهم درصد نسبت به فصل آخر 2016 رشد کرده است.
سرمایهگذاری بینالمللی آمریکا در پایان فصل اول سال 2017 بیش از 8 تریلیون و 140 میلیارد دلار بود که در مقایسه با فصل آخر 2016 حدود 180 میلیارد دلار تغییر یافته است.
در دوره ترامپ شرایط بازار کار بهتر از چند سال قبل از آن شده است. طبق گزارش دفتر تحلیل آمار وزارت کار آمریکا نرخ بیکاری از 4 و 7 دهم درصد در پایان دوره اوباما به 4 و 4 دهم درصد در ماه هشتم میلادی رسیده است. برخی کارشناسان معتقدند با کاهش نرخ بیکاری، از این پسصاحبان کسب و کار مجبورند برای استخدام کارکنان واجد شرایط،دستمزدها را افزایش دهند که این خود به افزایش تورم خواهد انجامید.
نرخ تورم در ایالات متحده در سالهای 1914 تا 2017 به طور متوسط 3 و 28 صدم درصد بوده است. بالاترین نرخ تورم مربوط به سال1920 است که به حدود 24 درصد رسید.
روند افزایشی شاخص بازار سهام در سال 2017 پیروزی بزرگی برای ترامپ به شمار میرود. روزنامه واشنگتنپست راهیابی یک تاجر به کاخ سفید و وعدههای وی در خصوص کاهش مالیات، سرمایهگذاری در زیرساختها و افزایش هزینههای نظامی را از دلایل رونق بازار سهام عنوان کرده است. به نوشته این روزنامه سهام شرکت بوئینگ از زمان پیروزی ترامپ در انتخابات تاکنون 70 درصد رشد کرده است که این رشد حدود نیمی از مجموع رشد سهام داوجونز (میانگین ارزش سهام 30 شرکت برتر صنعتی، 20 شرکت حمل و نقل و 15 شرکت خدماتی در بورس نیویورک) در این مدت به حساب میآید. در نمودار زیر رشد شاخص سهام S&P 500 که یکی از مهمترین شاخص های بازار سهام آمریکاست، نشان داده شده است.
تولید نفت خام در ایالات متحده در ژوئن سال 2017 نسبت به ماه مشابه سال قبل 4 درصد افزایش یافته است. طبق آمار وزارت انرژی آمریکا در ماه ژوئن روزانه نه میلیون و 97هزار بشکه نفت در این کشور تولید شد. بیشترین آمار تولید روزانه نفت در آمریکا ده میلیون و 44 هزار بشکه و مربوط به اکتبر 1970 است.
در حالیکه ترامپ به عملکرد اقتصادی دولت خود افتخار میکند، آمارها حاکی از آن است که تراز منفی تجاری و بدهی بالا، کماکان مشکل اصلی دولت وی خواهد بود. نرخ رشد اقتصادی نیز به دلایلی همچون پیر شدن جمعیت ایالات متحده، همچنان پایین خواهد ماند. در حوزه اشتغال هم به نوشته واشنگتن پست، در شرایط فعلی تنها بازار کار از رکود خارج شده و موضوع رشد کمرنگ دستمزدها همچنان برای جویندگان کار مسئله است.نکته دیگر درباره رشد شاخص سهام در دوره ترامپ است که حدود نیمی از آمریکاییها هیچ سهمی از آن ندارند. (طبق آمار در حال حاضر 54 درصد آمریکاییها در بازار سهام سپردهگذاری کردهاند.) با توجه به این موارد به نظر میرسد، تبلیغ موفقیت دولت جدید آمریکا در حوزه اقتصاد، ترفندی برای پوشاندن ضعف های بیشمار دونالد ترامپ در عرصههای سیاسی و اجتماعی باشد.
پژوهش خبری // پژوهشگر: دارابی
* منابع در آرشیو در دسترس است.