ایران یکی از نخستین زیستگاههای انسان هوشمند در غرب آسیا
آخرین دستاوردهای کاوش باستان شناختی غار کلدر بیانگر آن است که ایران در زمره نخستین زادگاههای انسان هوشمند در غرب قاره آسیاست.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری؛ سرپرست کاوش باستان شناختی غار کلدر، گفت: تا پیش از کاوشهای غار کلدر، همه توجهات روی منطقه شامات متمرکز بود، اما کاوشهای غار کلدر با ۵۴ هزار و ۴۰۰ سال قدمت، منجر به تاریخ نگاری لایههای پارینه سنگی تازهای شد.
بهروز بازگیر با اشاره به انجام دادن مطالعات منطقهای قبل از شروع کاوش غار کلدر، افزود: فصل دوم کاوش غار کلدر با هدف تاریخ نگاری و لایه نگاری دقیق انجام شد.
این باستان شناس از کشف ابزارهای انسانهای نئاندرتال و هموساپین در این غار خبر داد و گفت: در لایه نگاری انجام شده، چهار تاریخ ترمونومینسانس و سه مورد کرین ۱۴ به دست آمد.
بازگیر افزود: در لایه چهارم آثار و شواهد انسانهای هوشمند (پارینه سنگی جدید) شناسایی شد که با توجه به آنالیزهای ترمونومینسانس، تاریخهای ۲۳ هزار و ۱۰۰ سال، ۲۵ هزار و ۵۰۰ سال، ۲۶ هزار سال و ۲۹ هزار و ۴۰۰ سال به دست آمد.
وی همچنین به نتایج آزمایشهای کربن ۱۴ اشاره کرد و گفت: این نتایج تاریخهای ۳۸ هزار و ۶۵۰ سال، ۴۴ هزار و ۲۰۰ سال و ۵۴ هزار و ۴۰۰ سال را در قسمت پایینی لایه پارینه سنگی جدید نشان داد که این تاریخ نقطه عطفی در زمینه حضور انسانهای هوشمند در ایران و غرب قاره آسیاست.
این باستان شناس در ادامه از کشف قدیمیترین شواهد استفاده از قیر طبیعی در ایران و غرب قاره آسیا خبر داد و گفت: در قسمت جاگذاری سر پیکانها بر روی چوب از مواد چسبنده طبیعی استفاده شده است.
بازگیر با اشاره به قدمت ۵۴ هزار ساله لایه پارینه سنگی جدید غار کلدر، گفت: در نزدیکی محوطه یک منبع مواد خام پیدا شد که به نوعی منبع قیرطبیعی است.
وی یادآور شد: هم اکنون غار کلدر با ۵ هزار و ۴۰۰ سال قدمت، قدیمیترین غار در زاگرس محسوب میشود.
این باستان شناس با بیان اینکه پیشنهاد راه اندازی سایت موزه و اکوکمپ گردشگری مطرح شده است؛ گفت: برنامه مقدماتی آماده و طرح اولیه به استانداری استان لرستان ارائه شده است و امیدواریم با آماده سازی زیرساختها و کمک سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اقدامات لازم برای ثبت جهانی محوطه انجام شود.
به گفته بازگیر، با راه اندازی موزه و مرکز پژوهشی، سایت موزه و اکوکمپ گردشگری در این محوطه حدود هزار و هشتاد شغل درشهرستان خرم آباد ایجاد خواهد شد.