رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: برای پیشگیری و ایجاد مهارت های لازم در روابط جنسی نباید منتظر رسیدن فصل نوجوانی در فرزندانمان باشیم.
دکتر پروین افسر کازرونی در برنامه گفتگوی ویژه شبکه دو سیما ادامه داد: در راستای تربیت و تعلیم نحوه صحیح روابط میان جوانان و سلامت جنسی برنامه هایی وجود دارد که هنوز نیازمند تکمیل و اجرایی شدن است.
او گفت: در مرحله جوانی و نوجوانی باید مهارت تصمیم گیری، کنترل اضطراب، برقراری ارتباط و قدرت نه گفتن را به فرزندان بیاموزیم.
کازرونی افزود: منابع و اعتبارات مورد نیاز برای اجرایی کردن برنامه های پیشگیرانه و مقابله با بیماری های جنسی همچون ایدز هنوز تأمین نشده است.
او ادامه داد: ایدز فقط یک بیماری نیست بلکه HIV ارتباط تنگاتنگی با روابط اجتماعی انسان ها دارد و بر آسیب های متشکل از تهدیدات اجتماعی مؤثر است. ایدز تنها یکی از آسیب هایی است که در روابط نادرست اجتماعی با آن روبرو هستیم.
کازرونی گفت: در راستای آگاه سازی مردم نسبت به بیماری ایدز گام های خوبی برداشته شده و حدود 170 مرکز وظیفه تشخیص، مراقبت و درمان را برعهده دارند. سال قبل برنامه ادغام اچ آی وی در همه نظام سلامت برای همه سطوح محیطی مورد بررسی قرار گرفت که نتیجه تشکیل 1500 مرکز تست رایگان بوده است.
مسعود مردانی متخصص بیمار یهای عفونی و عضو کمیته ایدز کشور در سوی دیگر این استودیو گفت: بسیاری از کشورهای اسکاندیناوی و آمریکای شمالی از حیث سیستم کنترل اچ ای وی در وضعیت خوبی به سر می برند در ایران هم ممکن است همه کارها انجام شده باشد اما ما هنوز روی یک مورد ضعف بسیار داریم و آن هم آموزش است، نکته جالب اینکه آموزش کم خرج ترین و مؤثرترین بخش در مراحل کنترل و درمان است و می توان گفت جوانان ما به غیر از اینترنت راه دیگری برای دریافت اطلاعات و آموزش ندارند.
مردانی ادامه داد: موضوع بهداشت ِ باروری و جنسی را باید از دوره ابتدایی یا راهنمایی در مدارس به فرزندانمان بیاموزیم و نگذاریم دو شب قبل از ازدواج به فرزندانمان بگوییم که فلان موضوع هم وجود دارد.
او گفت: متأسفانه گاهی دانشجویان پزشکی هم اطلاعات کافی ای نسبت به اچ آی وی ندارند.
یک مبتلا به ایدز در ارتباط تلفنی با برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: کمبود مشاور در مراکز درمانی مشکل عمده مبتلایان به ایدز است البته هزینه های سرسام آور برخی آزمایش ها هم مشکل دیگر بیماران ایدز به شمار می رود اما وضعیت دارویی این بیماری نسبت به سال های قبل بسیار بهتر شده است.
مردانی در استودیو گفت: ما تنها کشوری هستیم که دستورالعمل مستقیم برای کنترل بیماری ایدز در منطقه داریم این دستورالعمل هر دو سال یک بار به روز می شود و در حال حاضر جدیدترین داروهای جهان در کشورمان وجود دارد. در حال حاضر 70 درصد از بیماران با روزانه یک قرص تحت درمان هستند ما به بیماران می گوییم اگر داروهایشان را مرتب و به موقع مصرف کنند عمر طبیعی خواهند داشت.
او ادامه داد: برای درمان ایدز در آینده از روش های مولکولی استفاده خواهیم کرد در حال حاضر هم همه بیماران ما به صورت رایگان تحت درمان قرار دارند.
مردانی گفت: در حال حاضر استراتژی درمان به معنای پیشگیری عنوانی است که می توان به روش شروع به موقع مراحل درمان و شناسایی ویروس ایدز در بدن مبتلایان و همین طور به صفر رساندن فعالیت ویروس به منظور ایجاد اطمینان در بیماران برای داشتن رابطه جنسی مطمئن استفاده کرد.
دکتر کازرونی از سوی دیگر استودیو گفت: بر اساس سیاستگذاری دانشگاه ها و معاونین بهداشتی درمان ایدز در کشور فعلاً رایگان است اما برخی از آزمایش های دوره ای هزینه هایی را به همراه دارد.
او گفت: کسانی که به ابتلای خود مشکوکند می توانند با مراجعه به سایت HIV_STI.IR مراجعه و شک خود را رفع نمایند.
دیگر مبتلا به ایدز در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: در حال حاضر دسترسی به مراکز درمانی بهتر شده و خدمات رسانی خوبی انجام می شود.
کازرونی در استودیو گفت: یکی از راهکارهای مؤثر برای اطلاع رسانی و آگاه نمودن جوانان و خانواده ها نسبت به بیماری ایدز رسانه ملی است زیرا بهترین بستر و فراگیرترین رسانه، صدا و سیماست، بودجه وزارت بهداشت برای تبلیغات محدود است.
او بیان کرد: ایدز یک بیماری عفونی مزمن است که در زمان تشخیص به موقع و مراقبت و درمان، فرد می توان زندگی معمول داشته باشد.
دکتر مردانی هم گفت: حدود 70 درصد مبتلایان به ایدز در کشور یا از بیماری خود مطلعند و خود را گول می زنند یا آگاهی ندارند و به زندگی خود ادامه می دهند. کار ما یافتن این افراد است و در این راه ، همه از جمله آموزش و پرورش، صدا و سیما و روحانیون و ... باید آستین را بالا بزنند.