یادی از پروفسور حسابی پدر علم فیزیک ایران +گزارش
امروز 12 شهریور سالگرد درگذشت پروفسور محمود حسابی پدر علم فیزیک ایران است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما از اراک؛ دکتر محمود حسابی در سال 1281 از پدر و مادر تفرشی در تهران متولد شد در 4 سالگی همراه با خانوادهاش عازم بیروت شد و تحصیلات متوسطه را در یک کالج آمریکایی و بعد تحصیلات عالیه دانشگاهی را در رشته ادبیات دانشگاه بیروت گذراند.
پس از آن به تحصیل در رشته راه و ساختمان ، سپس معدن و بعد ریاضیات و ستاره شناسی پرداخت.
محمود حسابی در سن 25 سالگی موفق به اخذ دکترای فیزیک از دانشگاه سوربن شد.
در همان زمان از میان پانزده هزار نفر داوطلب به عنوان یکی از پنج نفری که پای درس انیشتین می نشستند، انتخاب شد و یکسال بعد تئوری معروف خود به نام تئوری بی نهایت بودن ذرات را ارائه داد.
دکتر حسابی با راهنمایی انیشتین و تحقیقات در دانشگاه شیکاگو توانست آن را به نظریهای قابل دفاع تبدیل کند و این نظریه را بطور دقیق برای دانشمندان بزرگ دیگری چون بورن، فرمی و شرودینگر شرح داد. وی سپس نشان "کوماندور دولا لژیون دونور" را که بزرگترین نشان علمی دانشگاه فرانسه است دریافت کرد.
انیشتین دکتر حسابی را به جانشینی کرسی خود در دانشگاه پرینستون برگزید و افتخار بزرگی را نصیب او کرد.
تأسیس دارالمعلمین تهران، ساخت اولین رادیو در کشور، تأسیس دانشسرای عالی و تدریس فیزیک و مکانیک در آن، ایجاد اولین ایستگاه هواشناسی، بنیان گذاری فرهنگستان زبان ایران ، نقشه برداری و احداث راه آهن تهران شمشک، تأسیس دانشگاه تهران و ریاست و تدریس در این دانشگاه، برپایی اولین رصدخانه نوین ،پایه گذاری مدارس عشایری در کشور، تأسیس انجمن ژئوفیزیک ایران، پایه گذاری مرکز تحقیقات اتمی و تأسیس راکتور اتمی دانشگاه تهران ، تأسیس مرکز مدرن تعقیب ماهواره در شیراز، تأسیس انجمن فیزیک ایران از مهمترین اقدامات پروفسور در ایران است.
دکتر حسابی در سال 1368 به عنوان مرد علمی سال جهان انتخاب شد و در سال 1371 در ساعت 7:30 صبح روز دوازدهم شهریور ماه در بیمارستان دانشگاه ژنو پس از یک دوره بیماری در گذشت و پس از انتقال به ایران در زادگاهش تفرش به خاک سپرده شد.