به مناسبت هشتم ذی الحجه؛
روز ترویه، روز آغاز بندگی
هشتم ذی الحجه روز ترویه است، در این روز حجاج محرم شده و از مکه سمت منی حرکت می نمایند و شب را در آنجا مانده و صبح عرفه به جانب عرفات رهسپار می شوند.
به گزارش سرویس فضای مجازی
خبرگزاری صدا و سیما ؛ روز ترویه یکی از ارزشمندترین روزهابرشمرده شده است. رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: خدای تبارک و تعالی از هر چیز ، چهار شماره برگزید، ... از روزها چهار روز برگزید:
روز جمعه و روز ترویه و روز عرفه و روز عید قربان.
روز ترویه حجاج محرم شده و از مکه سمت منی حرکت می نمایند و شب را در آنجا مانده و صبح عرفه به جانب عرفات رهسپار می شوند.
ترویه در لغت به معانی زیر آمده است :
سیراب کردن، سیراب گردانیدن ، کسی را بر روایت شعر داشتن، در کاری اندیشه کردن اندیشیدن ، در کار و نگریستن پایان آن را و تعجیل نکردن در جواب (لغت نامه دهخدا)
از امام صادق علیه السلام نقل شده است که می فرماید: در عرفات آب نبود و حاجی ها روز هشتم ذی حجه از مکه آب برمی داشتند و به عرفات می بردند و برخی از ایشان به بعضی دیگر می گفتند: تروّیتم، تروّیتم (سیراب شدید، سیراب شدید) به همین خاطر، روز هشتم را روز ترویه نامیدند.
باز نقلی دیگر آمده است، زمانی که ابراهیم علیه السلام مأمور شد خانه کعبه را بسازد مکان آنرا نمی دانست در نتیجه خداوند جبرئیل سلام الله علیه را نازل کرد تا مکان خانه را برای ابراهیم مشخص کند و خداوند تعالی پایه های کعبه را از بهشت نازل فرمود و حجرالاسود نیز نازل شد. سپس ابراهیم برای کعبه دو در قرار داد، دری در سمت مشرق و دری در سمت مغرب که مستجار نامیده می شود. وقتی ساخت کعبه به اتمام رسید ابراهیم و اسماعیل حج بجا آوردند و جبرئیل
در روز هشتم ذی حجه بر آن دو نازل شد و گفت برخیزید و آب جمع آوری کنید، چون در زمین عرفات آبی وجود ندارد. بهمین دلیل این روز، روز ترویه (یعنی ذخیره کردن آب) نامیده شد. سپس ابراهیم گفت پروردگارا این شهر را محلی امن قرار بده و اهل آن را از میوه ها بهره مند کن...(سوره ابراهیم/35)
امام صادق (علیه السلام) فرمود: منظور از بهره مندی از ثمرات،
ثمره قلوب یعنی محبت مردم و تمایل آنها نسبت به مکه است تا بسوی آن بروند.
از ابن عباس نقل شده که حضرت ابراهیم علیه السلام در خواب دید که فرزندش را سر می برند. فأصبح بروی یومه أجمع «پس صبح بیدار شده و همه آن روز را می اندیشید» که آیا خواب او امری است از جانب خدا یا نه؟ پس از آن در شب دوم در خواب دید فلّما أصبح عرف أنّه من الله «چون صبح شد دانست که آن از جانب خداست» از این رو آن روز عرفه نامیده شد.
شیخ صدوق در امالی آورده است که از جمله اعمال مستحبی حج اینکه روز ترویه از هنگام زوال شمس تا شب را درک کند تمام حج تمتع را درک کرده است.
طبق این روایات منزلت روز ترویه تا جائی است که درک آن مساوی با درک تمام حج انگاشته شده است، چرا که روز ترویه در اصل آماده شدن برای ورود به عرفات و عید قربان است.