وزیر نفت گفت: در کمتر از دو سال آینده همه فازهای پارس جنوبی به بهره برداری می رسد و حدود 700 میلیون مترمکعب روزانه گاز تولید خواهیم کرد که این میزان از تولید قطر بیشتر خواهد بود.
بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در ادامه سخنان خود در برنامه نگاه یک درباره کارشکنی های آمریکایی در برجام افزود: باید در عقد قراردادها تسریع کنیم زیرا هر کدام از این قراردادها امضا شود عدم موفقیت برای سیاست آمریکاست.
وی با اشاره به اینکه اکنون شرایط خوبی برای پیشبرد کارها در کشور ایجاد شده است، اضافه کرد: اگر قراردادهای ما متنوع باشد حاشیه امنی را برای ما در مقابل فشارهای آمریکا ایجاد می کند.
زنگنه افزود: اکنون 10 گروه موازی برای مذاکره با شرکت ها در حال فعالیت هستند و به حدود 11 موضوع اولویت داده ایم که باید با پیگیری آنها را به نتیجه برسانیم و امیدواریم چندین قرارداد تا پایان امسال امضا شود.
وی گفت: از چهار ماه پیش در قرارداد اخیر برای انتقال فنآوری راه هایی را پیش بینی کردیم که نخستین راه این است که یک شرکت تولید و اکتشاف نفت ایرانی (پترو پارس) جزو دو شرکت خارجی فرانسه و چین باشد.
زنگنه افزود: چگونگی مدیریت و مهندسی مخزن، مدیریت سوپر پروژه و چگونگی تأمین مالی از جمله مسائل مهمی است که شرکت های خارجی متعهد شدند به شرکت ایرانی آموزش دهند.
وزیر نفت گفت: توتال باید یک مرکز پژوهش معتبر ایرانی را هم تجهیز کند و طرح های مشترک تحقیقاتی را اجرا کنند.
زنگنه افزود: قراردادهایی هم توسط شرکت توتال با شرکت های ایرانی بسته می شود و این کمک می کند تا صلاحیت شرکت های داخلی ما در حد بین المللی شود.
وی ادامه داد: به شرکت نفت هم بخشی از مسائل مربوط به مدیریت پروژه و توانمندی هایی را در سطح مدیریتی بالا آموزش و فنآوری را در این زمینه انتقال می دهد.
وزیر نفت با اشاره به اینکه میدان های مشترک باید به سامان برسد گفت: این موضوع در اولویت ماست و اگر در تعامل جهانی مشکلی پیدا نکنیم می توانیم مشکلات را حل کنیم.
زنگنه درباره اینکه مذاکرات برای توسعه میدان های مشترک طولانی شده است، افزود: برای میدان مشترک فرزاد B با شرکت دولتی هند مذاکراتی کردیم اما به نتیجه نرسیدیم زیرا پیشنهاد آنها مناسب نبود و 90 درصد عاید آنها و فقط 10 درصد عاید ما می شد به همین علت با یک شرکت روسی یادداشت تفاهم امضا کردیم و مشاوری هم مسئول بررسی این موضوع شده است.
وی با بیان اینکه میانگین میزان بازیافت میدان های ما حدود 27 تا 28 درصد است گفت: میدان ها حسب کیفیت زمین و مخزن بازیافت های مختلفی دارد.
زنگنه افزود: افزایش برداشت مسئله اصلی میدان های ماست و نباید به هیچ وجه از آن کوتاه بیاییم و باید از پول و ثروت و از بیت المال حفاظت کنیم.
وزیر نفت با بیان اینکه برای بازیافت به فنآوری های پیشرفته نیاز داریم و باید دانش آن را در داخل کشور تولید کنیم، گفت: با حدود 12 شرکت در حال مذاکره هستیم که بیشتر آنها خارجی هستند و یکی دو شرکت ایرانی هستند.
وی اضافه کرد: اگر همه چیز خوب پیش برود حدود سه ماه طول می کشد تا این مذاکرات به نتیجه برسد.
زنگنه گفت: اکنون وضع همه کشورهایی که با ما میدان مشترک نفتی دارند از نظر برداشت از ما بهتر است زیرا آنها با شرکت های درجه یک بین المللی همکاری دارند.
وی افزود: آنها برای دسترسی به شرکت های بین المللی هیچ محدودیتی ندارند در حالی که ما محدودیت زیادی داریم.
وزیر نفت در بخش دیگری از سخنان خود درباره مسئله معیشت کارکنان صنعت نفت گفت: به وضعیت کارکنان صنعت نفت باید به طور ویژه رسیدگی شود و طبق قانون، شرکت نفت و برخی از شرکت های ما باید دولتی باقی بمانند.
وی ادامه داد: نمی توان با شرکت نفت مانند یک اداره کل برخورد کرد زیرا باید با شرکت های نفت منطقه رقابت کند و برخی مواقع بهترین پرسنل خود را به علت همین رقابت از دست می دهیم.
زنگنه گفت: در سال 84 کل پرسنل قرارداد پیمانکاری و رسمی وزارت نفت کمتر از 120 هزار نفر بود اما در سال 92 بدون اینکه کار نفت اضافه شود و با وجود جدا شدن 25 هزار نیرو با واگذاری ها بیش از 220 هزار نفر پرسنل داشت.
وزیر نفت با بیان اینکه در جاهایی تراکم نیرو و در جاهایی کمبود نیرو داریم، افزود: داشتن کارکنان زیاد از نظر مدیریتی بحران ایجاد می کند و این در حالی است که با حدود 80 هزار نفر می توان اداره کرد.
زنگنه با اشاره به افزایش سوزاندن گازهای همراه نفت گفت: علت آن اضافه شدن یک میلیون بشکه نفت به تولید است.
وی با بیان اینکه این گازها باید جمع آوری شود و در کارخانه های ان جی ال باید شیرین سازی و تفکیک شوند، افزود: در این زمینه بیش از پنج میلیارد دلار طرح داریم که اکنون در حال اجراست.
وزیر نفت گفت: تعهد کردیم که در پایان برنامه چهار ساله دولت بیش از 95 درصد گازهای همراه نفت را جمع آوری و از سوختن آنها جلوگیری کنیم.
زنگنه با اشاره به اینکه حدود پنج درصد نفت خام خوراک پتروشیمی و بقیه آن تبدیل به سوخت می شود، افزود: برای جلوگیری از خام فروشی لازم است پتروشیمی را توسعه دهیم.
وی ادامه داد: در سال 1376 تولید پتروشیمی حدود یک میلیارد دلار بود و در سال 1395 تولید را به 20 میلیارد دلار رساندیم و اکنون اگر بتوانیم از فاینانس های خارجی به خوبی استفاده کنیم راحت می توانیم در پایان برنامه به بیش از 40 میلیارد دلار برسانیم.
زنگنه گفت: برای پالایش برنامه ما این است که همه میعانات گازی تولیدی کشور را که حدود یک میلیون بشکه در روز خواهد بود را در پالایشگاه های خودمان پالایش کنیم.
وزیر نفت افزود: با توجه به این برنامه پیش از پایان دولت دوازدهم میعانات گازی برای صادرات نخواهیم داشت و تبدیل به فرآورده ها خواهد شد.
وی اضافه کرد: در مجموع تصمیم ما این است که از یک و هفت دهم میلیون بشکه خوراک پالایشی فعلی با افزایش کیفیت بتوانیم ظرفیت پالایشی کشور را به سه میلیون بشکه در روز برسانیم.
زنگنه در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه تولید ما در پارس جنوبی به قطر رسیده است و تا دو سال آینده تولید ما از قطر بیشتر خواهد شد، افزود: در کمتر از دو سال آینده همه فازهای پارس جنوبی به بهره برداری می رسد و حدود 700 میلیون مترمکعب روزانه گاز تولید خواهیم کرد که این میزان از تولید قطر بیشتر خواهد بود.
وزیر نفت گفت: به خاطر کمبود گاز در سال 1392 معادل 18 میلیارد دلار سوخت مایع فقط در نیروگاه ها مصرف کردیم و در این سال ها حدود 100 میلیارد دلار سوخت مایع در صنایع و نیروگاه ها به علت کمبود گاز مصرف کردیم بنابراین گاز اضافه برای صادرات نداشتیم.
وی افزود: در قالب دو قرارداد 27 میلیارد مترمکعب گاز به عراق صادر خواهد شد و با پاکستان هم 10 میلیارد متر مکعب قرارداد صادرات گاز داریم اما آنها در اجرا جدی نیستند و بهانه تحریم داشتند.
وزیر نفت گفت: برنامه ما این است که در پایان دولت دوازدهم 70 میلیارد متر مکعب گاز صادرات داشته باشیم.
زنگنه افزود: استفاده نیروگاه ما از سوخت مایع امسال به زیر 10 درصد خواهد رسید در حالی که این رقم در سال 1393، چهل و دو درصد بود و در سال 1400 به حدود پنج درصد خواهد رسید.
وزیر نفت گفت: تصمیم راهبردی را رئیس جمهور به وزارت نفت ابلاغ کرد و آن این است که پایانه ای را برای صادرات نفت در دریای عمان بسازیم مناقصه های این پایانه انجام شده است و باید خط لوله ای با بیش از 1000 کیلومتر طول باید بکشیم تا یک میلیون بشکه نفت را انتقال دهد.
زنگنه افزود: طراحی ها و مناقصه آن انجام شده است و امسال قرارداد را خواهیم بست و سال آینده عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد و قرار است پالایشگاه 300 هزار بشکه ای نفت خام هم در آنجا ساخته شود.
وی اضافه کرد: حدود 98 درصد شهرها و حدود 90 درصد روستاها از نعمت گاز برخوردارند.
وزیر نفت گفت: در این دولت به 9000 روستا گازرسانی کردیم و 5000 روستا در دست اجرا داریم و در کمتر از دو سال دیگر پوشش گازرسانی به روستاها به 95 درصد می رسد.
زنگنه افزود: سرانه گازرسانی برای هر علمک شش میلیون تومان اما در برخی جاها به 30 میلیون تومان می رسد بنابراین گازرسانی به برخی از روستاهای دور دست توجیه اقتصادی ندارد و به صرفه نیست.
وزیر نفت با اشاره به اینکه وزارت نفت به مسائل زیست محیطی کم توجهی نمی کند گفت: بالاترین خدمات را در این چهار سال به محیط زیست انجام دادیم از جمله تهیه سوخت یورو4 برای شهرهای بزرگ و گازوییل بدون گوگرد را در شهرهای بزرگ توزیع کردیم و گازرسانی را در سطح وسیع انجام دادیم.
زنگنه افزود: برای ما قابل قبول نیست که از یک میدان نفتی 400 هزار بشکه نفت تولید کنیم اما مردم در اطراف این میدان آب و مدرسه و جاده و خانه بهداشت نداشته باشند.